Grillowe ciekawostki

10 grillowych ciekawostek – Polacy z rekordem Guinnessa

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Wszyscy fani zimnego piwka i solidnego plastra karkówki z rusztu mają za sobą już co najmniej kilka spotkań ze znajomymi lub rodziną na świeżym powietrzu. W przerwie pomiędzy kolejnymi sesjami grillowania warto zapoznać się z najbardziej interesującymi faktami na temat tego sposobu przyrządzania mięsa, ryb i warzyw. Grillowanie w Polsce cieszy się dużą popularnością, co widać m.in. w tym, że do naszych rodaków należy jeden z rekordów Guinnessa związany właśnie z pieczeniem na ruszcie.

  1. Moda na grillowanie w Europie jest nierozerwalnie wiązana z Georgiem Stephenem, który zaprojektował pierwszy metalowy ruszt na okrągłej podstawie. Stało się to dość późno, bo dopiero w latach 60. XX wieku.
  2. Zapoznając się z historią grilla, traficie na jego powiązania z produkcją pierwszych samochodów marki Ford. Podczas produkcji modelu „T” powstała duża ilość odpadków w postaci węgla drzewnego. Jeden z asystentów Henry'ego Forda wpadł na genialny, jak się potem okazało pomysł. Odpadki wykorzystał do opalania grilla. Według wielu miłośników grillowania to właśnie mięso przygotowane nad węglem drzewnym smakuje najlepiej. Nie jest to jednak do końca prawda. Eksperyment, podczas którego znawcom grillowania podano steki przygotowane na grillu gazowym i tym opalanym węglem pokazały, że nie są oni w stanie zauważyć różnicy.
  3. Zbiór wiosennych ciekawostek

    Zbiór wiosennych ciekawostek

    Wiosna trwa w najlepsze. Przyroda obudziła się do życia, a na zewnątrz panuje coraz wyższa temperatura, która dochodzi nawet do poziomu tej spotykanej w okresie letnim. Obecna pora roku dostarcza nam także bardzo wielu ciekawostek.
  4. Ile mięsa grillujecie podczas jednej sesji? Kilka kilogramów może na kimś zrobić wrażenie, ale pod warunkiem, że nie zna on rekordu na największą ilość mięsa przyrządzonego na grillu. Należy on do Argentyny. W kraju Ameryki Południowej tradycja niedzielnego grillowania jest silnie zakorzeniona w kulturze. Jedna z hurtowni mięsa z okazji 30-lecia swojego istnienia postanowiła świętować z pompą i urządziła największe grillowanie na naszej planecie. Podczas niego na 250 metalowych rusztach przygotowano 9 ton i 132 kilogramów mięsa. Pamiętajcie jednak, że podczas tego procesu wytapia się tłuszcz. Żeberka, które były podarowane przez hurtownie, ważyły początkowo 13 ton i 713 kilogramów. Samo ich zważenie zajęło niemal dwie godziny.
  5. Polacy także mogą poszczycić się rekordem Guinnessa w grillowaniu, a konkretnie w największej ilości osób, które robiły to jednocześnie. Miłośnicy mięsa z rusztu spotkali się 13 czerwca 2015 roku w Strzelinku kołu Ustki w ramach Mistrzostw Europy w BBQ. Do bicia rekordu przygotowano 3200 grilli oraz ilość worków z węglem i rozpałki, której nikt nie był w stanie policzyć. 2853 osoby jednocześnie grillowały karkówkę, którą wcześniej należało zamarynować zgodnie z wytycznymi oraz kromki chleba, które stanowiły dodatek. Aby rekord mógł być zaliczony, mięso musiało spędzić na ruszcie co najmniej 30 minut. Poprzedni rekord ustanowiono w Tajpej. Na wielkie grillowanie przybyło wtedy 2801 osób.
  6. Rekordy Polaków ustanowione w skali naszego kraju, również mogą budzić podziw z uwagi na determinację, organizację i wykonanie. Jednym z nich jest „najdłuższa linia z kiełbasy”. Stworzono ją z 200 kilogramów kiełbasy, którą ułożyło około 150 wolontariuszy. Nie była to bynajmniej linia prosta. Łączna długość elementów klucza wiolinowego, który stanowił wzór ułożenia kiełbasy wyniosła 214 metrów. Bicie rekordu zakładało, że po ułożeniu linii mięso musiało nadawać się do grillowania, dlatego też ze szczególną dbałością zadbano o kwestie sanitarne. Cała akcja została przeprowadzona w Radomyślu.
  7. Ile kosztował Wasz sprzęt do grillowania? Najmniejsze i jednocześnie najtańsze grille mogą kosztować zaledwie kilkanaście złotych. Nie pozwolą nam one jednak na przyrządzenie większej ilości mięsa. Na ruszcie zmieści się jedynie jedna kiełbaska. Dlatego też zdecydowana większość wybiera sprzęt o znacznie większych gabarytach, co bynajmniej nie oznacza, że grill taki wiąże się z dużym wydatkiem. Już ten przyzwoity kosztuje około 100 złotych. Może on nam posłużyć nawet przez kilka sezonów. Dla niektórych to jednak za mało. Obiektem marzeń niejednego pasjonata grillowania jest najdroższy sprzęt na świecie. Jest on dostępny w ofercie firmy BeefEater Barbecues i kosztuje 164 tysiące dolarów. Prawdopodobnie mięso przygotowane na jego ruszcie będzie identyczne w smaku jak to przyrządzone na grillu za „stówkę” z popularnego sklepu z owadem w logo. Skąd więc tak wysoka cena? Wynika ona z tego, że maszyna została w całości wykonana ze złota.
  8. Złoty grill

    źródło: dailymail.co.uk

  9. Przyprawianie mięsa pieprzem i solą przed grillowaniem jest błędem. Po wrzuceniu mięsa oprószonego wspomnianymi przyprawami doprowadzimy do tego, że spalą się one podczas pieczenia na ruszcie. Dlatego też, jeśli chcecie dosolić lub popieprzyć mięso zróbcie to tuż przed jedzeniem, na talerzu.
  10. Nie macie gdzie grillować? Ostatecznością może być... balkon. Jak się okazuje, polskie prawo nie zabrania rozpalania grilla na balkonie w bloku. Wynika to z tego, że balkon jest traktowany jako część mieszkania, a tym samym w myśl zasady „wolnoć Tomku w swoim domku” możemy na nim robić wszystko, co się nam podoba. Pamiętajcie, tylko żeby przygotować większą ilość mięsa. Przyda się w przypadku, gdy sąsiedzi, do których mieszkania wlatuje dym, zadzwonią po policję ;). Jeśli zjawisko grillowania na balkonie stanie się nieznośnym problemem dla innych mieszkańców, może dojść do tego, że regulamin osiedla zacznie tego zabraniać.
  11. Dania z grilla są bardziej dietetyczne niż te usmażone z użyciem tłuszczu na patelni. Z mięsa przyrządzanego na ruszcie może wykapać nawet 20% zawartego w nim tłuszczu. Pamiętajcie jednak, aby do grillowania używać aluminiowych tacek. W ten sposób skapujący tłuszcz nie pokryje rusztu, a toksyczny dym, który powstaje podczas spalania tłuszczu, który spadnie na rozżarzone węgle, nie osmali przyrządzanych produktów.
  12. Grillować można także owoce. Polecamy spróbować. Uważajcie, tylko aby ich nie spalić.
fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Symbolem mądrości powinna być wrona  - ptak inteligentniejszy od

Symbolem mądrości powinna być wrona - ptak inteligentniejszy od sowy

O tym, że sowa jest symbolem mądrości, wie nawet przedszkolak. Wybór nie wydaje się do końca trafiony. Znacznie potężniejszym umysłem dysponuje wrona.

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Zbliżające się cieplejsze miesiące to dobry moment na zwiedzanie Polski i odkrywanie jej tajemnic. Jeśli w kręgu Waszych zainteresowań znajduje się geologia, atrakcyjnym wypadem może okazać się ten do Tychowa.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Nasz kraj może pochwalić się najstarszą restauracją na kontynencie europejskim. Dowiedźcie się, kiedy została otwarta „Piwnica Świdnicka”, gdzie się znajduje oraz kogo goszczono w jej murach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się