Czy „pomarańczowy” został tak nazwany od owocu, czy było odwrotnie?
Lubicie zagwozdki typu: co było pierwsze, jajko czy kura? Ostatnie doniesienia mówią o tym, że kura, ponieważ tylko to zwierzę produkuje białko, z którego składa się skorupka kurzego jajka. Zapewne w niedługim czasie pojawią się nowe dowody, które będą wskazywać na jajko. My stawiamy dziś inne pytanie, co było pierwsze, kolor pomarańczowy czy nazwa „pomarańcza”? W odpowiedzi na pytanie jest zdecydowanie mniej wątpliwości.
Eksperci z Oxford English Dictionary uważają, że pierwszy był owoc. Jego nazwa jest znana już od tysięcy lat. Słowo „pomarańcza” ma swoją genezę w sanskryckim „naranga”. Jeśli chodzi o początki tego słowa w języku angielskim, to sięgają one XIV wieku. Już wtedy mówiono o jadalnych owocach pomarańczy. Notatki na ten temat pojawiły się po raz pierwszy w manuskrypcie z 1387 roku. Określenie tym słowem koloru pojawiło się dopiero w 1600 roku. Zapis odnajdziemy w poematach Alexandra Mongomeriego, który był Szkotem.
Jak zapewne część z Was wie, kolor pomarańczowy jest narodowym kolorem Holandii. Chociaż jest z tym związane historyczne wydarzenie, to Holendrzy uwielbiają go do dziś. Rząd w Holandii wciąż jest określany Dynastią Orańską-Nassau. Wywodzi się to z czasów Wilhelma Orańskiego, który jako dowódca holenderskiego powstania wywalczył oderwanie się spod wpływu Hiszpanii. Dla uczczenia tego wydarzenia każdego roku w Holandii organizuje się gigantyczną paradę uliczną. Dominuje podczas niej oczywiście kolor pomarańczowy. To właśnie tej barwy są stroje oraz peruki uczestników zabawy.
Ocet jabłkowy na odchudzanie
Dzisiaj każdy chce wyglądać doskonale. Liczy się nie tylko brak zmarszczek na twarzy, ale również idealnie szczupła sylwetka. Sposobów na zgubienie zbędnych kilogramów jest naprawdę bardzo wiele. Tymczasem spalanie tkanki tłuszczowej można wspomóc sięgając po ocet jabłkowy.Przyznajcie się, myśleliście o tym, co było pierwsze jedząc ten smaczny owoc? Pomarańcze z całą pewnością warto jeść często. Oprócz walorów smakowych owoc dostarcza nam spore ilości witaminy C, beta-karotenu oraz witaminy z grupy B. Te ostatnie korzystnie wpływają na stan naszej skóry oraz pozwalają zachować prawidłowe ciśnienie krwi oraz rytm serca. Pamiętajmy, że nie sam miąższ może zostać wykorzystany. Starta skórka pomarańczy będzie świetnym dodatkiem do wielu wypieków oraz deserów. Należy ją jednak wcześniej podsmażyć. Pomarańcze stanowią także miłą dla oka i nosa ozdobę świąteczną. Po prostu wbijcie w skórkę goździki, z których zresztą można ułożyć świąteczne wzory.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!