Piernik bez pierzu to nie piernik

Piernik bez pierzu to nie piernik

Czym jest więc bez tego dodatku? Według mistrzów piernikarstwa bez ostrej przyprawy będzie to jedynie ciasto korzenne, które nie ma żadnego związku z tradycyjnym piernikiem, który jak wszyscy wiemy, pochodzi z Torunia, chociaż i w tym mieście nie brakuje wyrobów, które z „prawdziwym” piernikiem mają niewiele do czynienia. Oprócz pieprzu tradycyjny przysmak musi także leżakować długie tygodnie, zanim go w końcu upieczemy.

Tym samym „pierniczki”, które tak często zdarza nam się piec na święta to bardziej ciasteczka korzenne niż faktyczny piernik. Żeby zbliżyć je do piernika, należałoby do każdego znalezionego przepisu dodać pieprzu i to sporo. Sama nazwa piernik pochodzi właśnie od pierny, czyli pieprzny. Co jeszcze powinniśmy w nim znaleźć? Oczywiście mąkę, miód oraz przyprawy korzenne. Mówi się także, że najlepszą przyprawą do piernika jest czas. Ciężko się z tym nie zgodzić. To, że piernik może leżakować przez tygodnie, jest wynikiem dodania do niego miodu, który stanowi naturalny środek konserwujący.

Warto także wiedzieć, że według najstarszego odnalezionego przepisu na piernik pochodzącego z 1725 roku przysmak nie był podawany z kawą czy herbatą. Fakt, że piernik jest pieprzny, sprawia, że według autora przepisu najlepiej jest go jeść w towarzystwie czegoś mocniejszego. Jeśli jednak nie przepadacie za wysokoprocentowymi destylatami, zamiennikiem może być piwo. Najlepiej jakieś mocne i ciemne. Idealne będzie piwo, które browary rzemieślnicze warzą z okazji świąt Bożego Narodzenia. Na półkach sklepowych można trafić wtedy na piwo piernikowe lub takie z dodatkiem przypraw, które świetnie komponują się z pieprznością tradycyjnego piernika.

Piernik to nie tylko ciasto. W dawnych czasach przysmak był traktowany także jako lek. Ponadto symbolizował bogactwo Torunia, pomyślność oraz obfitość. Namawiamy Was, żebyście choć raz w życiu spróbowali długo leżakowanego piernika. Na te święta nie uda się go już upiec, ale najbliższa okazja to już Wielkanoc.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Nędza z czasów II Wojny Światowej doprowadziła do wynalezienia N

Nędza z czasów II Wojny Światowej doprowadziła do wynalezienia Nutelli

Przepis stworzony przez Michele Ferrero uczynił z niego najbogatszego człowieka we Włoszech, a wszystko to, dzięki racjonowaniu podczas II Wojny Światowej.

Mało brakowało, a w 1770 roku kometa uderzyłaby w Ziemię

Mało brakowało, a w 1770 roku kometa uderzyłaby w Ziemię

Dokładnie w czerwcu astronom Charles Lexell wpadł na trop komety, która poruszała się z prędkością dochodzącą do 140 tys. kilometrów na godzinę. Obiekt zmierzał wprost ku Ziemi.

Gdzie pije się najwięcej wina na świecie w przeliczeniu na jedne

Gdzie pije się najwięcej wina na świecie w przeliczeniu na jednego mieszkańca? Nie zgadniecie!

Chociaż wino to narodowy trunek Francuzów i Włochów to nie mieszkańcy tych krajów wypijają go najwięcej w przeliczeniu na jednego obywatela.

Co było pierwsze, jajko czy kura? Odpowiedź znajdziecie w Biblii

Co było pierwsze, jajko czy kura? Odpowiedź znajdziecie w Biblii

Odpowiedzi można szukać w Piśmie Świętym i to już na samym jego początku. Sporna kwestia jest tam wyjaśniona wprost i nie pozostawia pola do interpretacji.

„… aż do śmierci” i po niej też! We Francję można wziąć ślub ze

„… aż do śmierci” i po niej też! We Francję można wziąć ślub ze zmarłym

Zapisy pozwalające na poślubienie zmarłego partnera lub partnerki istnieją od 1959 roku. Od tego czasu faktycznie doszło do kilku tego typu zdarzeń.

Ludzkie ciało skrywa całą masę ciekawostek. Przekonaj się sam!

Ludzkie ciało skrywa całą masę ciekawostek. Przekonaj się sam!

Pomimo znacznego postępu medycyny, do którego doszło na przestrzeni ostatnich tysięcy lat, ludzki organizm w dalszym ciągu skrywa wiele tajemnic.

Jill Drake - najgłośniejszy człowiek na Ziemi

Jill Drake - najgłośniejszy człowiek na Ziemi

Chociaż wojskowi dowódcy faktycznie są głośni to daleko im do Jill Drake. Wiotka kobieta dzierży do dziś niepobity rekord w najgłośniejszym dźwięku wydanym przez człowieka.

Jadav Payeng – człowiek, który zasadził las

Jadav Payeng – człowiek, który zasadził las

Jadav Payeng zaczął sadzić drzewa 39 lat temu, a teraz mieszka w swoim lesie w Assam. Wszystko zaczęło się pewnego dnia, gdy 16-letni chłopak przechadzał się brzegiem rzeki Brahmaputra.

W Azji nie tylko „trzynastka” jest uważana za pechową. Unika się

W Azji nie tylko „trzynastka” jest uważana za pechową. Unika się także „czwórki”

Przesąd jest żywy głównie we wschodniej części Azji. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim Koreę, Wietnam, Chiny kontynentalne, Japonię oraz Tajwan.

Methuselah – być może ostatni z legendarnych daktylowców na świe

Methuselah – być może ostatni z legendarnych daktylowców na świecie

Owoce stanowiły podstawowe pożywienie mieszkańców Pustyni Judzkiej. Wszystko zmieniło się około roku 1300, kiedy to zbieg katastrof przyczynił się do obumarcia wielu drzew. Z czasem stały się one rzadkością.

Ochłodźcie się piwnymi ciekawostkami

Ochłodźcie się piwnymi ciekawostkami

Polacy są w światowej czołówce spożycia piwa w przeliczeniu na głowę jednego mieszkańca. Szczególnie duże ilości tego trunku wypijamy w upalne dni lata. Piwo nam smakuje, chłodzi nas, wprawia w dobry humor i może być pasją

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się