Piernik bez pierzu to nie piernik
Czym jest więc bez tego dodatku? Według mistrzów piernikarstwa bez ostrej przyprawy będzie to jedynie ciasto korzenne, które nie ma żadnego związku z tradycyjnym piernikiem, który jak wszyscy wiemy, pochodzi z Torunia, chociaż i w tym mieście nie brakuje wyrobów, które z „prawdziwym” piernikiem mają niewiele do czynienia. Oprócz pieprzu tradycyjny przysmak musi także leżakować długie tygodnie, zanim go w końcu upieczemy.
Tym samym „pierniczki”, które tak często zdarza nam się piec na święta to bardziej ciasteczka korzenne niż faktyczny piernik. Żeby zbliżyć je do piernika, należałoby do każdego znalezionego przepisu dodać pieprzu i to sporo. Sama nazwa piernik pochodzi właśnie od pierny, czyli pieprzny. Co jeszcze powinniśmy w nim znaleźć? Oczywiście mąkę, miód oraz przyprawy korzenne. Mówi się także, że najlepszą przyprawą do piernika jest czas. Ciężko się z tym nie zgodzić. To, że piernik może leżakować przez tygodnie, jest wynikiem dodania do niego miodu, który stanowi naturalny środek konserwujący.
Warto także wiedzieć, że według najstarszego odnalezionego przepisu na piernik pochodzącego z 1725 roku przysmak nie był podawany z kawą czy herbatą. Fakt, że piernik jest pieprzny, sprawia, że według autora przepisu najlepiej jest go jeść w towarzystwie czegoś mocniejszego. Jeśli jednak nie przepadacie za wysokoprocentowymi destylatami, zamiennikiem może być piwo. Najlepiej jakieś mocne i ciemne. Idealne będzie piwo, które browary rzemieślnicze warzą z okazji świąt Bożego Narodzenia. Na półkach sklepowych można trafić wtedy na piwo piernikowe lub takie z dodatkiem przypraw, które świetnie komponują się z pieprznością tradycyjnego piernika.
Piernik to nie tylko ciasto. W dawnych czasach przysmak był traktowany także jako lek. Ponadto symbolizował bogactwo Torunia, pomyślność oraz obfitość. Namawiamy Was, żebyście choć raz w życiu spróbowali długo leżakowanego piernika. Na te święta nie uda się go już upiec, ale najbliższa okazja to już Wielkanoc.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!