Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna - historia powstania

Pragnienie natychmiastowego zrobienia kawy, mieszając koncentrat w postaci ciekłej lub suchego proszku sięga setek lat wstecz.

Zawiłe początki

Pierwsze udokumentowane wersje kawy tzw. instant zostały opracowane już w 1771 roku w Wielkiej Brytanii, a wersja eksperymentalna (w postaci pasty) testowana była podczas Wojny Secesyjnej. W 1890 roku opatentowano wynalazek Davida Strang z Nowej Zelandii. Technologia polegała na suszeniu gorącym powietrzem. Wynalezienie techniki wytwarzania produktu w proszku przypisywano początkowo Satori Kato. Użył tego samego zamysłu, który został wykorzystany do produkcji herbaty instant. Ważnym aspektem było także znalezienie sposobu na uzyskanie kawy o długiej trwałości, zachowując jednocześnie jej świeżość.

Przełom nastąpił w roku 1938. Sposób produkcji na przemysłową skalę zawdzięczamy brytyjskiemu chemikowi, który zamknął sekret kawy w małej, czarnej granulce. Proces ten udoskonalano przez kolejne dziesięciolecia. Napój był niezwykle popularny wśród amerykańskich żołnierzy, podczas II wojny światowej. Oni też spopularyzowali typ instant w Europie i na Dalekim Wschodzie. W 1963 roku opracowano technologię liofilizacji. Wilgoć usuwana jest w obniżonej temperaturze. Przez co otrzymujemy formę proszku lub dużych grudek, które szybciej się rozpuszczają. Wpływa to także na smak, który przybliżył się do świeżo zaparzonej kawy.

Kawa rozpuszczalna w Polsce

W 1969 roku rozpoczęła się produkcja pierwszej polskiej kawy instant. Jej nazwa to Marago. Początkowo taka forma kawy nie cieszyła się wielką popularnością. Nastawienie było sceptyczne. Na przestrzeni lat się zmieniło. Jesteśmy na drugim miejscu w Europie pod względem ilości wypijanej kawy rozpuszczalnej, tylko Brytyjczycy sięgają po nią chętniej niż Polacy. Duży wkład w smak, jaki znamy dziś, miały takie firmy jak: Nestlé i Maxwell House.

I tak oto codziennie rano mamy okazję błyskawicznie napić się naszej ulubionej kawy. Zmiana stylu życia na szybszy i wygodny coraz częściej powoduje, że nie mamy czasu na rytuał jej parzenia.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Moją ostatnią miłością jest kawa zbożowa. Pamiętam, jak kiedyś nie mogłem się przekonać do kawy rozpuszczalnej, ani do kawy zbożowej. Po prostu mi one nie smakowały. Okazuje się, że dziś z przyjemnością piję rozpuszczalną kawę zbożową. Taka heca :-)

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Symbolem mądrości powinna być wrona  - ptak inteligentniejszy od

Symbolem mądrości powinna być wrona - ptak inteligentniejszy od sowy

O tym, że sowa jest symbolem mądrości, wie nawet przedszkolak. Wybór nie wydaje się do końca trafiony. Znacznie potężniejszym umysłem dysponuje wrona.

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Zbliżające się cieplejsze miesiące to dobry moment na zwiedzanie Polski i odkrywanie jej tajemnic. Jeśli w kręgu Waszych zainteresowań znajduje się geologia, atrakcyjnym wypadem może okazać się ten do Tychowa.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Nasz kraj może pochwalić się najstarszą restauracją na kontynencie europejskim. Dowiedźcie się, kiedy została otwarta „Piwnica Świdnicka”, gdzie się znajduje oraz kogo goszczono w jej murach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się