Najstarszy przepis na piwo pochodzi z czasów starożytności
Piwo towarzyszy ludzkości już od czasów prehistorycznych. Taką hipotezę wysnuli naukowcy po odkryciu kamiennych koryt w świątyni Göbekli Tepe, które z dużym prawdopodobieństwem służyły do przechowywania napoju alkoholowego na bazie zbóż. Twarde dowody na fakt warzenia piwa pochodzą natomiast ze starożytnej Mezopotamii. O tym, że Sumerowie uwielbiali złocisty trunek, świadczą gliniane tabliczki, na których wyryto sceny jego picia. Na jednej z nich znajdziemy także przepis na sikaru, czyli starożytne piwo. Sprawdźcie, czy przypomina to, które możemy kupić dzisiaj.
Najstarsza receptura na piwo została zapisana za pomocą pisma klinowego. Liczący sobie około 5 tysięcy lat przepis na napój z procentami jest jednocześnie najstarszym odnalezionym przepisem na świecie. Boski napój, bo właśnie za taki uznawano piwo w kulturze sumeryjskiej, doczekał się nawet poematów na swoją cześć. Z „Hymnu do Ninkasi” (bogini piwa) dowiadujemy się, że na początku należało przygotować podstawę w postaci odpowiedniego chleba.
Ważne było, aby ziarno, z którego formowano placki, zaczęło kiełkować. Następnie dodawano do niego przyprawy, a po zmiażdżeniu dolewano soku daktylowego oraz miodu. Dopiero tak przygotowane ciasto nadawało się na chleb, który następnie suszono, kruszono i gotowano z dodatkiem owoców lub rozmarynu. Po całym tym procesie placki chlebowe nadawały się do fermentacji. Przebiegała ona w glinianych dzbanach z czystą wodą, do których wkładano chleb z wysuszonych ziaren pszenicy i jęczmienia.
Piwo Sumerów nie było pasteryzowane i poddawane filtracji. W związku z tym w gotowym napoju alkoholowym znajdowały się resztki w postaci kawałków chleba, przypraw, ziół, owoców i ziarna. Bardziej przypominało to zupę niż piwo. Dlatego też mieszkańcy Mezopotamii używali do picia starożytnego piwa słomek. Były one wykonane z trzciny.
Analizując składniki wykorzystywane przy produkcji piwa Sumerów, można dojść do wniosku, że miało ono więcej smaku niż masowo produkowany trunek, który znamy dzisiaj. Dobrą wiadomością jest to, że stan tej rzeczy zmienia się za sprawą tzw. piwnej rewolucji.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!