Arbuz – czy wiesz, co jesz

Arbuz – czy wiesz, co jesz?

Arbuza jemy szczególnie dużo podczas trwania lata. Zielony gigant świetnie nadaje się do zaspokojenia pragnienia oraz do ochłodzenia się, gdy na zewnątrz panuje upał. Wystarczy przygotować z niego sorbet lub wykorzystać go w formie zamiennika tradycyjnych kostek lodu. Mrożone kuleczki arbuza to świetny dodatek do drinków. Najczęściej jednak jemy go od razu po kupieniu, umyciu i pokrojeniu na kawałki. Czy wiecie jednak, czym tak naprawdę jest arbuz?

Zapewne wiele z Was właśnie w tym momencie pomyślało, że odpowiedź jest oczywista. Arbuz to przecież owoc. A właśnie, że nie! Mało kto jest świadomy, że gdy je soczystego arbuza to w rzeczywistości zjada nie owoc, ale warzywo. Żeby uzyskać całkowitą pewność, że tak jest, wystarczy zapoznać się z systematyką. Arbuz należy do królestwa roślin, do rodziny dyniowatych. Bliżej mu więc do warzywa, o którym przypominamy sobie tuż przed Halloween oraz do melona, który jest podobny do arbuza nie tylko z wyglądu. Melon to w rzeczywistości również warzywo. W tym przypadku jest jeszcze ciekawiej. Według systematyki należy on do rodziny dyniowatych, do rodzaju ogórka.

Dlaczego warto sięgać po arbuza? Warzywo składa się przede wszystkim z wody. Witam i składników mineralnych nie znajdziemy w nim zbyt wiele. W związku z tym jego spożywanie, żeby nie powiedzieć picie, jest szczególnie polecane osobom, które cierpią na choroby nerek i zapalenie pęcherza. Arbuz to jednak nie tylko sama woda (92% składu). Warzywo zawiera niezwykle cenne przeciwutleniacze, które opóźniają rozwój komórek nowotworowych. Antyoksydanty hamują również proces starzenia się, dlatego też arbuz jest bardzo często wykorzystywany w kosmetologii.

Składniki zawarte w arbuzie wykazują również działanie podobne do... viagry. Oprócz wspomożenia potencji można liczyć także na poprawę pracy serca oraz na oczyszczenie organizmu, a konkretniej mięśni ze szkodliwych związków, które powstają podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

Jedząc arbuza bardzo łatwo się pobrudzić. Sok pozostawia, co prawda łatwe do sprania plamy, ale nie zawsze mamy możliwość zmiany ubrania, czy umycia rąk. Jeśli chcecie uniknąć ubabrania się, kluczowe będzie odpowiednie pocięcie arbuza. Sposobów na to jest naprawdę sporo. Na poniższym filmiku znajdziecie aż 9 z nich.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Symbolem mądrości powinna być wrona  - ptak inteligentniejszy od

Symbolem mądrości powinna być wrona - ptak inteligentniejszy od sowy

O tym, że sowa jest symbolem mądrości, wie nawet przedszkolak. Wybór nie wydaje się do końca trafiony. Znacznie potężniejszym umysłem dysponuje wrona.

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Zbliżające się cieplejsze miesiące to dobry moment na zwiedzanie Polski i odkrywanie jej tajemnic. Jeśli w kręgu Waszych zainteresowań znajduje się geologia, atrakcyjnym wypadem może okazać się ten do Tychowa.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Nasz kraj może pochwalić się najstarszą restauracją na kontynencie europejskim. Dowiedźcie się, kiedy została otwarta „Piwnica Świdnicka”, gdzie się znajduje oraz kogo goszczono w jej murach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się