Arbuz – czy wiesz, co jesz

Arbuz – czy wiesz, co jesz?

Arbuza jemy szczególnie dużo podczas trwania lata. Zielony gigant świetnie nadaje się do zaspokojenia pragnienia oraz do ochłodzenia się, gdy na zewnątrz panuje upał. Wystarczy przygotować z niego sorbet lub wykorzystać go w formie zamiennika tradycyjnych kostek lodu. Mrożone kuleczki arbuza to świetny dodatek do drinków. Najczęściej jednak jemy go od razu po kupieniu, umyciu i pokrojeniu na kawałki. Czy wiecie jednak, czym tak naprawdę jest arbuz?

Zapewne wiele z Was właśnie w tym momencie pomyślało, że odpowiedź jest oczywista. Arbuz to przecież owoc. A właśnie, że nie! Mało kto jest świadomy, że gdy je soczystego arbuza to w rzeczywistości zjada nie owoc, ale warzywo. Żeby uzyskać całkowitą pewność, że tak jest, wystarczy zapoznać się z systematyką. Arbuz należy do królestwa roślin, do rodziny dyniowatych. Bliżej mu więc do warzywa, o którym przypominamy sobie tuż przed Halloween oraz do melona, który jest podobny do arbuza nie tylko z wyglądu. Melon to w rzeczywistości również warzywo. W tym przypadku jest jeszcze ciekawiej. Według systematyki należy on do rodziny dyniowatych, do rodzaju ogórka.

Dlaczego warto sięgać po arbuza? Warzywo składa się przede wszystkim z wody. Witam i składników mineralnych nie znajdziemy w nim zbyt wiele. W związku z tym jego spożywanie, żeby nie powiedzieć picie, jest szczególnie polecane osobom, które cierpią na choroby nerek i zapalenie pęcherza. Arbuz to jednak nie tylko sama woda (92% składu). Warzywo zawiera niezwykle cenne przeciwutleniacze, które opóźniają rozwój komórek nowotworowych. Antyoksydanty hamują również proces starzenia się, dlatego też arbuz jest bardzo często wykorzystywany w kosmetologii.

Składniki zawarte w arbuzie wykazują również działanie podobne do... viagry. Oprócz wspomożenia potencji można liczyć także na poprawę pracy serca oraz na oczyszczenie organizmu, a konkretniej mięśni ze szkodliwych związków, które powstają podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

Jedząc arbuza bardzo łatwo się pobrudzić. Sok pozostawia, co prawda łatwe do sprania plamy, ale nie zawsze mamy możliwość zmiany ubrania, czy umycia rąk. Jeśli chcecie uniknąć ubabrania się, kluczowe będzie odpowiednie pocięcie arbuza. Sposobów na to jest naprawdę sporo. Na poniższym filmiku znajdziecie aż 9 z nich.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Nędza z czasów II Wojny Światowej doprowadziła do wynalezienia N

Nędza z czasów II Wojny Światowej doprowadziła do wynalezienia Nutelli

Przepis stworzony przez Michele Ferrero uczynił z niego najbogatszego człowieka we Włoszech, a wszystko to, dzięki racjonowaniu podczas II Wojny Światowej.

Mało brakowało, a w 1770 roku kometa uderzyłaby w Ziemię

Mało brakowało, a w 1770 roku kometa uderzyłaby w Ziemię

Dokładnie w czerwcu astronom Charles Lexell wpadł na trop komety, która poruszała się z prędkością dochodzącą do 140 tys. kilometrów na godzinę. Obiekt zmierzał wprost ku Ziemi.

Gdzie pije się najwięcej wina na świecie w przeliczeniu na jedne

Gdzie pije się najwięcej wina na świecie w przeliczeniu na jednego mieszkańca? Nie zgadniecie!

Chociaż wino to narodowy trunek Francuzów i Włochów to nie mieszkańcy tych krajów wypijają go najwięcej w przeliczeniu na jednego obywatela.

Co było pierwsze, jajko czy kura? Odpowiedź znajdziecie w Biblii

Co było pierwsze, jajko czy kura? Odpowiedź znajdziecie w Biblii

Odpowiedzi można szukać w Piśmie Świętym i to już na samym jego początku. Sporna kwestia jest tam wyjaśniona wprost i nie pozostawia pola do interpretacji.

„… aż do śmierci” i po niej też! We Francję można wziąć ślub ze

„… aż do śmierci” i po niej też! We Francję można wziąć ślub ze zmarłym

Zapisy pozwalające na poślubienie zmarłego partnera lub partnerki istnieją od 1959 roku. Od tego czasu faktycznie doszło do kilku tego typu zdarzeń.

Ludzkie ciało skrywa całą masę ciekawostek. Przekonaj się sam!

Ludzkie ciało skrywa całą masę ciekawostek. Przekonaj się sam!

Pomimo znacznego postępu medycyny, do którego doszło na przestrzeni ostatnich tysięcy lat, ludzki organizm w dalszym ciągu skrywa wiele tajemnic.

Jill Drake - najgłośniejszy człowiek na Ziemi

Jill Drake - najgłośniejszy człowiek na Ziemi

Chociaż wojskowi dowódcy faktycznie są głośni to daleko im do Jill Drake. Wiotka kobieta dzierży do dziś niepobity rekord w najgłośniejszym dźwięku wydanym przez człowieka.

Jadav Payeng – człowiek, który zasadził las

Jadav Payeng – człowiek, który zasadził las

Jadav Payeng zaczął sadzić drzewa 39 lat temu, a teraz mieszka w swoim lesie w Assam. Wszystko zaczęło się pewnego dnia, gdy 16-letni chłopak przechadzał się brzegiem rzeki Brahmaputra.

W Azji nie tylko „trzynastka” jest uważana za pechową. Unika się

W Azji nie tylko „trzynastka” jest uważana za pechową. Unika się także „czwórki”

Przesąd jest żywy głównie we wschodniej części Azji. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim Koreę, Wietnam, Chiny kontynentalne, Japonię oraz Tajwan.

Methuselah – być może ostatni z legendarnych daktylowców na świe

Methuselah – być może ostatni z legendarnych daktylowców na świecie

Owoce stanowiły podstawowe pożywienie mieszkańców Pustyni Judzkiej. Wszystko zmieniło się około roku 1300, kiedy to zbieg katastrof przyczynił się do obumarcia wielu drzew. Z czasem stały się one rzadkością.

Ochłodźcie się piwnymi ciekawostkami

Ochłodźcie się piwnymi ciekawostkami

Polacy są w światowej czołówce spożycia piwa w przeliczeniu na głowę jednego mieszkańca. Szczególnie duże ilości tego trunku wypijamy w upalne dni lata. Piwo nam smakuje, chłodzi nas, wprawia w dobry humor i może być pasją

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się