Nędza z czasów II Wojny Światowej doprowadziła do wynalezienia N

Nędza z czasów II Wojny Światowej doprowadziła do wynalezienia Nutelli

Przepis stworzony przez Michele Ferrero uczynił z niego najbogatszego człowieka we Włoszech, a wszystko to, dzięki racjonowaniu podczas II Wojny Światowej. To właśnie drugi ze światowych konfliktów oraz Napoleon częściowo odpowiadają za światową miłość do Nutelli. Za powstaniem orzechowo-czekoladowego kremu stoi fascynująca historia, którą właśnie teraz Wam przedstawimy.

Okazuje się, że orzechy laskowe nie zostały dodane do czekolady, tylko dlatego, że to połączenie pysznie smakuje. Stało się tak z konieczności wynikającej z racjonowania w czasie wojny. Przypominamy, że racjonowanie to dzielenie na racje, a przez to ograniczanie dostępu do dóbr, których na rynku zaczyna brakować. Podczas konfliktu deficytowymi dobrami były słodycze, a w szczególności czekolada. Problemy z jej małą ilością zaczęły się jeszcze przed 1939 rokiem.

Już w 1806 roku Napoleon próbował zamrozić brytyjskie firmy, aby wzmocnić swoją pozycję podczas trwania wojny pomiędzy Wielką Brytanią i Francją. Spowodowało to katastrofalną w skutkach ogólnoeuropejską blokadę, która przyczyniła się m.in. do znacznego wzrostu cen czekolady.

Nad cukiernikami pojawiło się widmo bankructwa, a co za tym idzie zwinięcia interesu. Najbardziej zdeterminowani, aby temu zapobiec byli mistrzowie czekolady z Turynu leżącego w północnych Włoszech. Wpadli oni na pomysł dodawania posiekanych orzechów laskowych do czekolady, co miało sprawić, że ich zapasy starczą na dłużej. W wyniku tych działań powstała przepyszna „gianduja”.

Ponad 100 lat później ceny czekolady wzrosły po raz kolejny. Tym razem z powodu racjonowania podczas II Wojny Światowej. Włoski cukiernik Pietro Ferrero nauczony doświadczeniem poprzednich pokoleń włoskich cukierników po raz kolejny sięgnął po orzechy laskowe. W 1946 roku stworzył on słodki przysmak nazwany Piasta Gianduja. Mistrz cukiernictwa miał niebywałe szczęście być we właściwym miejscu we właściwym czasie. Jego rodzinnym miastem była bowiem Alba w Piemoncie, znanym głównie z produkcji orzechów laskowych.

Protoplasta dzisiaj znanej Nutelli nie miał z nią zbyt wiele wspólnego. Początkowo Ferrero wprowadził na rynek solidny blok czekolady z zatopionymi w niej orzechami. Dopiero w 1951 roku powstała kremowa wersja przysmaku znana w ówczesnym czasie jako „Supercrema”. Nazwa „Nutella” powstała 13 lat później. Stał za tym Michele – syn Petro. Warto wiedzieć, że „ella” oznacza w języku łacińskim „słodki”. Michele użył angielskiego słowa „nut”, czyli „orzech” z myślą o marketingu. W ten sposób chciał zwiększyć popularność Nutelli w całej Europie.

Jego plan się powiódł. Według danych pochodzących z 2015 roku co 2,5 sekundy na świecie sprzedawano jeden słoik orzechowo-czekoladowego kremu. Dla porównania, co 8 sekund na naszym globie rodzi się dziecko.

Do czasu swojej śmierci, w 2015 roku, Michele był najbogatszym Włochem.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Symbolem mądrości powinna być wrona  - ptak inteligentniejszy od

Symbolem mądrości powinna być wrona - ptak inteligentniejszy od sowy

O tym, że sowa jest symbolem mądrości, wie nawet przedszkolak. Wybór nie wydaje się do końca trafiony. Znacznie potężniejszym umysłem dysponuje wrona.

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Zbliżające się cieplejsze miesiące to dobry moment na zwiedzanie Polski i odkrywanie jej tajemnic. Jeśli w kręgu Waszych zainteresowań znajduje się geologia, atrakcyjnym wypadem może okazać się ten do Tychowa.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Nasz kraj może pochwalić się najstarszą restauracją na kontynencie europejskim. Dowiedźcie się, kiedy została otwarta „Piwnica Świdnicka”, gdzie się znajduje oraz kogo goszczono w jej murach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się