Nędza z czasów II Wojny Światowej doprowadziła do wynalezienia Nutelli
Przepis stworzony przez Michele Ferrero uczynił z niego najbogatszego człowieka we Włoszech, a wszystko to, dzięki racjonowaniu podczas II Wojny Światowej. To właśnie drugi ze światowych konfliktów oraz Napoleon częściowo odpowiadają za światową miłość do Nutelli. Za powstaniem orzechowo-czekoladowego kremu stoi fascynująca historia, którą właśnie teraz Wam przedstawimy.
Okazuje się, że orzechy laskowe nie zostały dodane do czekolady, tylko dlatego, że to połączenie pysznie smakuje. Stało się tak z konieczności wynikającej z racjonowania w czasie wojny. Przypominamy, że racjonowanie to dzielenie na racje, a przez to ograniczanie dostępu do dóbr, których na rynku zaczyna brakować. Podczas konfliktu deficytowymi dobrami były słodycze, a w szczególności czekolada. Problemy z jej małą ilością zaczęły się jeszcze przed 1939 rokiem.
Już w 1806 roku Napoleon próbował zamrozić brytyjskie firmy, aby wzmocnić swoją pozycję podczas trwania wojny pomiędzy Wielką Brytanią i Francją. Spowodowało to katastrofalną w skutkach ogólnoeuropejską blokadę, która przyczyniła się m.in. do znacznego wzrostu cen czekolady.
Nad cukiernikami pojawiło się widmo bankructwa, a co za tym idzie zwinięcia interesu. Najbardziej zdeterminowani, aby temu zapobiec byli mistrzowie czekolady z Turynu leżącego w północnych Włoszech. Wpadli oni na pomysł dodawania posiekanych orzechów laskowych do czekolady, co miało sprawić, że ich zapasy starczą na dłużej. W wyniku tych działań powstała przepyszna „gianduja”.
Ponad 100 lat później ceny czekolady wzrosły po raz kolejny. Tym razem z powodu racjonowania podczas II Wojny Światowej. Włoski cukiernik Pietro Ferrero nauczony doświadczeniem poprzednich pokoleń włoskich cukierników po raz kolejny sięgnął po orzechy laskowe. W 1946 roku stworzył on słodki przysmak nazwany Piasta Gianduja. Mistrz cukiernictwa miał niebywałe szczęście być we właściwym miejscu we właściwym czasie. Jego rodzinnym miastem była bowiem Alba w Piemoncie, znanym głównie z produkcji orzechów laskowych.
Protoplasta dzisiaj znanej Nutelli nie miał z nią zbyt wiele wspólnego. Początkowo Ferrero wprowadził na rynek solidny blok czekolady z zatopionymi w niej orzechami. Dopiero w 1951 roku powstała kremowa wersja przysmaku znana w ówczesnym czasie jako „Supercrema”. Nazwa „Nutella” powstała 13 lat później. Stał za tym Michele – syn Petro. Warto wiedzieć, że „ella” oznacza w języku łacińskim „słodki”. Michele użył angielskiego słowa „nut”, czyli „orzech” z myślą o marketingu. W ten sposób chciał zwiększyć popularność Nutelli w całej Europie.
Jego plan się powiódł. Według danych pochodzących z 2015 roku co 2,5 sekundy na świecie sprzedawano jeden słoik orzechowo-czekoladowego kremu. Dla porównania, co 8 sekund na naszym globie rodzi się dziecko.
Do czasu swojej śmierci, w 2015 roku, Michele był najbogatszym Włochem.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!