Nędza z czasów II Wojny Światowej doprowadziła do wynalezienia N

Nędza z czasów II Wojny Światowej doprowadziła do wynalezienia Nutelli

Przepis stworzony przez Michele Ferrero uczynił z niego najbogatszego człowieka we Włoszech, a wszystko to, dzięki racjonowaniu podczas II Wojny Światowej. To właśnie drugi ze światowych konfliktów oraz Napoleon częściowo odpowiadają za światową miłość do Nutelli. Za powstaniem orzechowo-czekoladowego kremu stoi fascynująca historia, którą właśnie teraz Wam przedstawimy.

Okazuje się, że orzechy laskowe nie zostały dodane do czekolady, tylko dlatego, że to połączenie pysznie smakuje. Stało się tak z konieczności wynikającej z racjonowania w czasie wojny. Przypominamy, że racjonowanie to dzielenie na racje, a przez to ograniczanie dostępu do dóbr, których na rynku zaczyna brakować. Podczas konfliktu deficytowymi dobrami były słodycze, a w szczególności czekolada. Problemy z jej małą ilością zaczęły się jeszcze przed 1939 rokiem.

Już w 1806 roku Napoleon próbował zamrozić brytyjskie firmy, aby wzmocnić swoją pozycję podczas trwania wojny pomiędzy Wielką Brytanią i Francją. Spowodowało to katastrofalną w skutkach ogólnoeuropejską blokadę, która przyczyniła się m.in. do znacznego wzrostu cen czekolady.

Nad cukiernikami pojawiło się widmo bankructwa, a co za tym idzie zwinięcia interesu. Najbardziej zdeterminowani, aby temu zapobiec byli mistrzowie czekolady z Turynu leżącego w północnych Włoszech. Wpadli oni na pomysł dodawania posiekanych orzechów laskowych do czekolady, co miało sprawić, że ich zapasy starczą na dłużej. W wyniku tych działań powstała przepyszna „gianduja”.

Ponad 100 lat później ceny czekolady wzrosły po raz kolejny. Tym razem z powodu racjonowania podczas II Wojny Światowej. Włoski cukiernik Pietro Ferrero nauczony doświadczeniem poprzednich pokoleń włoskich cukierników po raz kolejny sięgnął po orzechy laskowe. W 1946 roku stworzył on słodki przysmak nazwany Piasta Gianduja. Mistrz cukiernictwa miał niebywałe szczęście być we właściwym miejscu we właściwym czasie. Jego rodzinnym miastem była bowiem Alba w Piemoncie, znanym głównie z produkcji orzechów laskowych.

Protoplasta dzisiaj znanej Nutelli nie miał z nią zbyt wiele wspólnego. Początkowo Ferrero wprowadził na rynek solidny blok czekolady z zatopionymi w niej orzechami. Dopiero w 1951 roku powstała kremowa wersja przysmaku znana w ówczesnym czasie jako „Supercrema”. Nazwa „Nutella” powstała 13 lat później. Stał za tym Michele – syn Petro. Warto wiedzieć, że „ella” oznacza w języku łacińskim „słodki”. Michele użył angielskiego słowa „nut”, czyli „orzech” z myślą o marketingu. W ten sposób chciał zwiększyć popularność Nutelli w całej Europie.

Jego plan się powiódł. Według danych pochodzących z 2015 roku co 2,5 sekundy na świecie sprzedawano jeden słoik orzechowo-czekoladowego kremu. Dla porównania, co 8 sekund na naszym globie rodzi się dziecko.

Do czasu swojej śmierci, w 2015 roku, Michele był najbogatszym Włochem.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kiedy powstała pierwsza zapalniczka? Historia „zapalary” i co ni

Kiedy powstała pierwsza zapalniczka? Historia „zapalary” i co nieco o zapałkach

Urządzenia przenośne, które wytwarzały stabilny i stały płomień w wyniku wykorzystania łatwopalnych cieczy pod ciśnieniem i iskry były rozwijane już w XIX wieku.

Oglądasz serial „Czarnobyl”? Poznaj fakty o katastrofie sprzed 3

Oglądasz serial „Czarnobyl”? Poznaj fakty o katastrofie sprzed 33 lat

Czy wydarzenia przedstawione w serialu HBO "Czarnobyl" odpowiadają rzeczywistemu przebiegowi katastrofy w elektrowni jądrowej z 1986 roku? Sprawdź to, poznając fakty.

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby nawet Syzyf!

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby nawet Syzyf!

Zbliżające się cieplejsze miesiące to dobry moment na zwiedzanie Polski i odkrywanie jej tajemnic. Jeśli w kręgu Waszych zainteresowań znajduje się geologia, atrakcyjnym wypadem może okazać się ten do Tychowa położonego w powiecie białogardzkim.

Największe śpiochy wśród zwierząt

Największe śpiochy wśród zwierząt

Poznajcie największych śpiochów w ich świecie. A może już wiecie, który zwierzak śpi najwięcej? Jeśli postawiliście na leniwca, to nie macie racji.

Kiedy po raz pierwszy obchodzono Dzień Matki?

Kiedy po raz pierwszy obchodzono Dzień Matki?

Coraz większymi krokami zbliża się bardzo ważna data. Dzień Matki, bo o nim mowa, od lat jest niezmiennie obchodzony w Polsce 26 maja. Czy zawsze tak było?

Vic Tandy - oryginalny pogromca duchów

Vic Tandy - oryginalny pogromca duchów

Obserwacje Tandy'ego przyczyniły się do powstania krótkiego artykułu na temat przedziwnego zjawiska. Inżynier obalał mity o istnieniu duchów do końca swojego życia.

Niepokojące fakty na temat seryjnych zabójców

Niepokojące fakty na temat seryjnych zabójców

Chociaż ich czyny budzą powszechną odrazę i przerażenie, w seryjnych mordercach jest coś przyciągającego.

Czy strusie naprawdę chowają głowę w piasek?

Czy strusie naprawdę chowają głowę w piasek?

Co robi struś w przypadku zagrożenia? Ogromne ptaki faktycznie kopią ogromne doły w piasku, ale w zupełnie innym celu niż po to, aby schować w nich głowę.

Jak brzmi nazwa kwiatu, który pachnie jak czekolada?

Jak brzmi nazwa kwiatu, który pachnie jak czekolada?

Kosmos czekoladowy nie tylko dobrze pachnie, ale i pięknie wygląda. Ciemnoczerwony kolor płatków z czekoladowym aromatem jest świetnym połączeniem, które można sprezentować swojej partnerce na walentynki, urodziny, imieniny lub bez okazji.

W których krajach używa się pałeczek do jedzenia?

W których krajach używa się pałeczek do jedzenia?

Pierwszymi pałeczkami, których używano około 200 tysięcy lat temu, były gałęzie. Służyły one do wyciągania kawałków jedzenia z wrzącej wody. Z biegiem lat przybrały one kształt, który znamy obecnie.

Pączkowe rekordy. Tłusty Czwartek to najlepszy czas na ich popra

Pączkowe rekordy. Tłusty Czwartek to najlepszy czas na ich poprawianie

We wielu miastach Polski już się odbyły lub za chwilę wystartują mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas. Słodka rywalizacja każdego roku przyciąga mnóstwo śmiałków.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się