Ile mleka dają krowy?

Ile mleka dają krowy?

To zależy od rodzaju krowy. Nie każda daje bowiem taką samą ilość mleka. Są krasule, które nie są specjalnie mleczne i hoduje się je z myślą o ich mięsie. Oczywiste jest, że krowy mięsne nie dadzą dziennie tyle mleka, co zwierzęta wyhodowane właśnie pod tym kątem. W przypadku tych drugich, co dobę od jednej tylko sztuki otrzymamy znacznie więcej, niż byłby w stanie wypić lub spożyć w innej formie przeciętny człowiek. Mowa tu o średnio 4-5 litrach podczas jednego dojenia, ale rekord jest znacznie wyższy.

Należy mieć na uwadze, że krasule są dojone dwa, a nawet trzy razy dziennie. Sprawia to, że przeciętna krowa daje nawet kilkanaście litrów mleka każdego dnia. Już to może wydawać się sporą ilością, ale tylko w kręgu osób, które nie mają pojęcia o produkcji mleka krowiego. Rolnicy, którzy są nastawieni na ten biznes, posiadają wyspecjalizowane osobniki, które dają kilkadziesiąt (od 20 do 30) litrów mleka dziennie. Rekordzistki dochodzą nawet do 50-60 litrów dziennie i 11 tysięcy w skali roku. Gdzie żyją się tak wydajne krowy? Na przykład w Reblinku.

Początki masła

Początki masła

Czas i miejsce, kiedy ludzie po raz pierwszy stworzyli masło, jest przedmiotem toczącej się debaty. Większość antropologów zgadza się jednak, że masło pojawiło się wraz z ludźmi neolitu. Byli to nasi pierwsi przodkowie, którym udało się oswoić przeżuwacze.

Pani Jolant Klimas posiada w swoim gospodarstwie m.in. krowy rasy holsztyńsko-fryzjerskiej. Zwierzęta te zostały wyhodowane w sposób celowy, tak aby były, jak najbardziej mleczne. Zajmowali się tym głównie farmerzy amerykańscy i kanadyjscy. Wśród cech charakterystycznych tej rasy znajdują się duży ciężar ciała oraz wysoki wzrost. Waga krowy dochodzi nawet do 750 kilogramów, a wysokość w kłębie do 1,5 metra. Jest to najbardziej liczebna rasa krów na świecie. Zdobyła ona również dużą popularność w Polsce.

Dlaczego w Polsce stawia się głównie na krowy mleczne, a nie te mięsne? W dużej mierze wynika to z naszej kultury, historii i przyzwyczajeń żywieniowych. Nigdy nie należeliśmy do czołówki „pożeraczy” hamburgerów. Znacznie częściej na naszych stołach królował i nadal króluje drób i wieprzowina. Przepisy na dania z tych rodzajów mięs można odnaleźć już w kilkusetletnich polskich książkach kucharskich.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Wow! Aż 50 litrów dziennie, tego się nie spodziewałem.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Symbolem mądrości powinna być wrona  - ptak inteligentniejszy od

Symbolem mądrości powinna być wrona - ptak inteligentniejszy od sowy

O tym, że sowa jest symbolem mądrości, wie nawet przedszkolak. Wybór nie wydaje się do końca trafiony. Znacznie potężniejszym umysłem dysponuje wrona.

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Zbliżające się cieplejsze miesiące to dobry moment na zwiedzanie Polski i odkrywanie jej tajemnic. Jeśli w kręgu Waszych zainteresowań znajduje się geologia, atrakcyjnym wypadem może okazać się ten do Tychowa.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Nasz kraj może pochwalić się najstarszą restauracją na kontynencie europejskim. Dowiedźcie się, kiedy została otwarta „Piwnica Świdnicka”, gdzie się znajduje oraz kogo goszczono w jej murach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się