Ile mleka dają krowy?

Ile mleka dają krowy?

To zależy od rodzaju krowy. Nie każda daje bowiem taką samą ilość mleka. Są krasule, które nie są specjalnie mleczne i hoduje się je z myślą o ich mięsie. Oczywiste jest, że krowy mięsne nie dadzą dziennie tyle mleka, co zwierzęta wyhodowane właśnie pod tym kątem. W przypadku tych drugich, co dobę od jednej tylko sztuki otrzymamy znacznie więcej, niż byłby w stanie wypić lub spożyć w innej formie przeciętny człowiek. Mowa tu o średnio 4-5 litrach podczas jednego dojenia, ale rekord jest znacznie wyższy.

Należy mieć na uwadze, że krasule są dojone dwa, a nawet trzy razy dziennie. Sprawia to, że przeciętna krowa daje nawet kilkanaście litrów mleka każdego dnia. Już to może wydawać się sporą ilością, ale tylko w kręgu osób, które nie mają pojęcia o produkcji mleka krowiego. Rolnicy, którzy są nastawieni na ten biznes, posiadają wyspecjalizowane osobniki, które dają kilkadziesiąt (od 20 do 30) litrów mleka dziennie. Rekordzistki dochodzą nawet do 50-60 litrów dziennie i 11 tysięcy w skali roku. Gdzie żyją się tak wydajne krowy? Na przykład w Reblinku.

Początki masła

Początki masła

Czas i miejsce, kiedy ludzie po raz pierwszy stworzyli masło, jest przedmiotem toczącej się debaty. Większość antropologów zgadza się jednak, że masło pojawiło się wraz z ludźmi neolitu. Byli to nasi pierwsi przodkowie, którym udało się oswoić przeżuwacze.

Pani Jolant Klimas posiada w swoim gospodarstwie m.in. krowy rasy holsztyńsko-fryzjerskiej. Zwierzęta te zostały wyhodowane w sposób celowy, tak aby były, jak najbardziej mleczne. Zajmowali się tym głównie farmerzy amerykańscy i kanadyjscy. Wśród cech charakterystycznych tej rasy znajdują się duży ciężar ciała oraz wysoki wzrost. Waga krowy dochodzi nawet do 750 kilogramów, a wysokość w kłębie do 1,5 metra. Jest to najbardziej liczebna rasa krów na świecie. Zdobyła ona również dużą popularność w Polsce.

Dlaczego w Polsce stawia się głównie na krowy mleczne, a nie te mięsne? W dużej mierze wynika to z naszej kultury, historii i przyzwyczajeń żywieniowych. Nigdy nie należeliśmy do czołówki „pożeraczy” hamburgerów. Znacznie częściej na naszych stołach królował i nadal króluje drób i wieprzowina. Przepisy na dania z tych rodzajów mięs można odnaleźć już w kilkusetletnich polskich książkach kucharskich.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Nasz kraj może pochwalić się najstarszą restauracją na kontynencie europejskim. Dowiedźcie się, kiedy została otwarta „Piwnica Świdnicka”, gdzie się znajduje oraz kogo goszczono w jej murach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Renifery i najbardziej znany z nich, czyli Rudolf czerwononosy są obecnie nierozerwalnie związane ze Świętym Mikołajem i Bożym Narodzeniem. Nie zawsze tak było. Poznajcie historię powstania świątecznej tradycji.

Yeti – czy człowiek śniegu istnieje naprawdę?

Yeti – czy człowiek śniegu istnieje naprawdę?

Yeti przez wielu jest traktowany jako legenda. Przemawia za tym wiele faktów. Nie są one jednak na tyle silne, aby ostatecznie potwierdzić, że bestia to jedynie wytwór wyobraźni. Istnieją naukowe przesłanki, które pozwalają sądzić inaczej.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się