Pyszne ciekawostki na temat lodów

Pyszne ciekawostki na temat lodów

Kontynuujemy nasz cykl ciekawostek o rzeczach, które najlepiej chłodzą nas podczas upałów. Te na całe szczęście już niedługo zmaleją. Do Polski dotrze ochłodzenie i temperatura spadnie do 30 °C.

Było już piwo, a teraz przyszedł czas na lody. W porównaniu do tego pierwszego, zimny deser jest dla każdego. Nie tylko najmłodsi go uwielbiają. Dorośli, nawet ci na diecie, lubią sobie od czasu do czasu zgrzeszyć i zjeść ich nawet cały kubełek. Smakołyk nie jest bombą kaloryczną, o ile odpuścimy sobie polewę i posypkę. Jak wiemy z amerykańskich filmów, lody to również najlepszy przyjaciel nieszczęśliwej kobiety.

  1. Lody zostały po raz pierwszy przygotowane w siódmym wieku w Chinach, gdzie król z dynastii Tang miał pod swoimi rozkazami grupę „lodowych ludzi”, którzy tworzyli zimny deser z bawolego mleka, mąki i kamfory. Jeszcze wcześnie, bo 2 000 lat przed Chrystusem na terenie Państwa Środka popularna była zamrożona mieszkanka ryżu z mlekiem.
  2. Charlie Harry Francis stworzył lody o smaku szampana z dodatkiem 25 mg Viagry.
  3. Rzymianie posyłali niewolników w góry, aby ci zbierali śnieg, do którego następnie dodawano owoce i całość polewano sokiem.
  4. Karol I Stuart płacił swojemu szefowi kuchni 500 funtów rocznie, aby ten zachował swój przepis na lody w tajemnicy.
  5. Około 50% objętości lodów stanowi powietrze. To właśnie ono nadaje deserowi lekką i puszystą konsystencję.
  6. lody na patyku
  7. Polacy znacznie bardziej wolą chłodzić się piwem niż lodami. Widać to w statystykach. Zjadamy zaledwie 4 litry lodów na osobę (rocznie).
  8. W 1984 roku prezydent Ronald Reagan ogłosił, że lipiec będzie Narodowym Miesiącem Lodów.
  9. W Wielkiej Brytanii samochody z lodami mogą odtwarzać muzykę tylko w godzinach 12: 00-19: 00. Rano i wieczorem kierowca można dzwonić tylko dzwonkiem ręcznym, aby nie przeszkadzać okolicznym mieszkańcom.
  10. Pierwszym sprzedawcą ciężarówek z lodami w Stanach Zjednoczonych był Harry Burt, który rozpoczął swoją działalność w 1920 roku.
  11. Jeden ze sklepów w Irlandii serwuje lody o smaku karmelizowanego chleba. Deser został wymyślony w trudnych czasach, kiedy Irlandczycy nie chcieli marnować starego chleba i szukali sposobów na jego wykorzystanie.
  12. W samych Stanach Zjednoczonych produkuje się średnio 6 miliardów litrów mrożonych produktów mlecznych rocznie.
  13. W Tokio w Japonii można znaleźć lody o smaku ośmiornicy, krewetek, koniny i ozora krowy.
  14. Ludzie w Imperium Perskim przechowywali śnieg w podziemnych klimatyzatorach ewaporacyjnych chłodzących powietrze poprzez odparowanie wody, zwanych „yakhchāl”, a następnie w ciepłe dni serwowali śnieg z koncentratem soku winogronowego.
  15. lody z automatu
  16. Chociaż wczesne wersje deseru pojawiły się w starożytnych Chinach i Rzymie, lody, które znamy dzisiaj, powstały we Włoszech.
  17. W 2017 roku Miki Sudo pobiła rekord świata w jedzeniu lodów. W ciągu 6 minut zjadła 7,75 litrów.
  18. Lody włoskie, zwane gelato, cieszą się ogromną popularnością. W 2017 r. Włochy wyprodukowały 19% wszystkich lodów w Europie.
  19. Caryca Katarzyna II Wielka była tak zauroczona lodami, że posiadała specjalny zestaw do ich serwowania wykonany z porcelany serwskiej.
  20. Lody Bambino to przysmak, który świetnie znają Polacy urodzeni w drugiej połowie XX wieku. Produkcja wystartowała na początku lat 60. Właśnie wtedy rząd zakupił od Duńczyków maszyny niezbędne do ich wytworzenia.
  21. Lody wytwarzane przez rzemieślników to rosnący trend. W samej Wielkiej Brytanii i Irlandii istnieje około 1000 drobnych producentów drogich i elitarnych deserów.
  22. Amerykański prezydent Jerzy Waszyngton kochał lody tak bardzo, że latem 1790 roku wydał na nie 200 dolarów. W przeliczeniu na dzisiejszą wartość pieniądza to około 5 tysięcy dolarów.
  23. deser lodowy
  24. W 1565 roku architekt Bernardo Buontalenti wynalazł zaawansowaną technikę chłodniczą, dzięki której lody mogły być powszechnie spożywane przez Włochów w okresie renesansu.
  25. We Włoszech istnieje ponad 19 000 lodziarni zatrudniających ponad 69 000 osób. Większość z nich to małe, rodzinne firmy.
  26. Pierwsze danie z lodami we Włoszech zostało stworzone w renesansowej Florencji w XVII wieku, kiedy to Katarzyna Medycejska przeprowadziła konkurs na nowe i niepowtarzalne dania, które można było zaprezentować na dworze.
  27. Nowozelandczycy uwielbiają lody. Średnie spożycie to 22 litry na osobę rocznie. Ich ulubionymi smakami są wanilia i „hokey pokey”, czyli wanilia z kawałkami toffi.
  28. Podczas I wojny światowej administracja Hoover nakazała amerykańskim producentom zredukowanie produkcji lodów ze względu na niedobór cukru spowodowany konfliktem.
  29. Największy deser lodowy, jaki kiedykolwiek wyprodukowano, powstał w College Station w Teksasie, gdzie około 4 000 osób zarówno przygotowało go, jak i zjadło w niecałe 30 minut.
  30. W filmie Warner Bros z czasów II wojny światowej znajduje się Królik Bugs, który jeździ ciężarówką z lodami, atakując japońskie wojska, rozdając granaty pokryte czekoladą.
  31. W 2016 r. Chiny spożywały najwięcej lodów: 4,3 miliarda litrów.
  32. W 1918 r. Amerykańska redakcja skrytykowała europejskie szpitale za to, że nie karmiły lodami amerykańskich żołnierzy rannych podczas wojny, twierdząc, że w Ameryce „każdy szpital medyczny używa lodów jako pożywienia”.
  33. Naukowcy wykazali, że lody sprawiają, że ludzie czują się bezpieczniej i bardziej komfortowo.
  34. Kiedy amerykański generał próbował ograniczyć ilość lodów serwowanych żołnierzom zamorskim podczas wojny koreańskiej, Pentagon wydał oficjalne oświadczenie celem uspokojenia żołnierzy, w którym znalazła się informacja, że lody będą im nadal podawane co najmniej trzy razy w tygodniu.
  35. Konsumpcja lodów wzrosła dramatycznie podczas prohibicji, ponieważ wiele browarów zmieniło się w lodziarnie.
  36. Najdroższy deser lodowy na świecie kosztuje 1000 dolarów za porcje. Zawiera m.in. jadalne złoto, wanilię z Madagaskaru i wysokiej jakości czekoladę. Zamówienie na The Golden Opulence Sundae należy złożyć dwa dni wcześniej.
fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Nasz kraj może pochwalić się najstarszą restauracją na kontynencie europejskim. Dowiedźcie się, kiedy została otwarta „Piwnica Świdnicka”, gdzie się znajduje oraz kogo goszczono w jej murach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Renifery i najbardziej znany z nich, czyli Rudolf czerwononosy są obecnie nierozerwalnie związane ze Świętym Mikołajem i Bożym Narodzeniem. Nie zawsze tak było. Poznajcie historię powstania świątecznej tradycji.

Yeti – czy człowiek śniegu istnieje naprawdę?

Yeti – czy człowiek śniegu istnieje naprawdę?

Yeti przez wielu jest traktowany jako legenda. Przemawia za tym wiele faktów. Nie są one jednak na tyle silne, aby ostatecznie potwierdzić, że bestia to jedynie wytwór wyobraźni. Istnieją naukowe przesłanki, które pozwalają sądzić inaczej.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się