Jak i z czego produkuje się rum?

Jak i z czego produkuje się rum?

Rum był niegdyś wykorzystywany jako środek wymiany gospodarczej, który zastępował pieniądze. Mało tego, w pewnym momencie w Europie trunek z Rhode Island był nawet akceptowalnym substytutem złota w transakcjach handlowych. Rum, którego produkcja rozpoczęła się w XVII wieku, szybko stał się jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. W późniejszym czasie jego sława nieco opadła głównie z powodu ograniczeń prawnych wprowadzonych na Karaibach, które bezpośrednio uderzały w rum.

W ostatniej dekadzie można ponownie zauważyć wzrost popularności trunku. Bez wątpienia jest to częściowo zasługa Hollywoodu. W „Piratach z Karaibów”, którzy osiągnęli ogromny kasowy sukces, rum leje się litrami.

Podstawowymi składnikami potrzebnymi do produkcji „pirackiego” trunku są melasa, drożdże i woda. Co ciekawe, część napoju alkoholowego z najwyższej półki np. rum premium Zacapa, nie zawiera melasy. Zamiast niej wykorzystywany jest sok z trzciny cukrowej znany także jako „miód z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia”. Wykorzystanie trzciny cukrowej, czy to do produkcji melasy, czy do produkcji soku, jest w dużej mierze tym, co odróżnia rum od likierów.

Po wyprodukowaniu melasy lub wytłoczeniu soku z trzciny cukrowej jest on mieszany z wodą i drożdżami. Te ostatnie są używane do fermentacji i różnią się w zależności od destylarni. Niektóre z zakładów wykorzystują „naturalną” fermentację polegającą na działaniu drożdży pozyskanych z otoczenia. Wtedy to kadzie pozostają otwarte, aby możliwe było dotarcie do ich wnętrza drożdży z powietrza. Większość gorzelni ma jednak zupełnie inne podejście i używa tylko określonego typu drożdży. W obu przypadkach etap fermentacji trwa zazwyczaj od kilku godzin do kilku tygodni, w zależności od metody i rodzaju zastosowanych drożdży. „Naturalny” proces fermentacji trwa zazwyczaj najdłużej.

Kolejnym etapem produkcji jest proces destylacji. Zaczyna się on od umieszczeniu sfermentowanej cieczy w destylatorze. Zazwyczaj jest to kolumna rektyfikacyjna, rzadziej garnek. Następnie ciecz jest podgrzewana do 80 stopni Celsjusza, co powoduje odparowanie alkoholu. Opary z destylatu są zbierane i ponownie kondensowane. W tym momencie skondensowana para zawiera od 40% do 98% alkoholu, w zależności od destylatora i innych czynników. Już na tym etapie rum może być butelkowany i sprzedawany. Część producentów decyduje się jednak na dalszą obróbkę polegającą na postarzaniu trunku.

Najkrótszy okres leżakowania wynosi 12 miesięcy. Jednak w przypadku rumu z najwyższej półki niczym nadzwyczajnym nie jest postarzanie go przez całe dziesięciolecia. W zależności od tego, w czym będzie leżakować rum, różnić będzie się nie tylko jego smak, ale i kolor. Na przykład alkohol przechowywany w beczce ze stali nierdzewnej pozostanie niemal przeźroczysty. Ciemnego koloru trunek nabierze dopiero po leżakowaniu w dębowej beczce.

Gin z tonikiem – poznajcie początki słynnego drinka

Gin z tonikiem – poznajcie początki słynnego drinka

Chinina pochodząca z kory drzewa cynamonowego, które rośnie na terenie Ameryki Południowej, była znana jako skuteczny środek w leczeniu malarii już pod koniec XVI wieku

Gdy rum spędzi odpowiednią ilość czasu w beczce, może być butelkowany i sprzedawany lub, jak ma to miejsce częściej, zostać zmieszany z rumami postarzanymi przez inny okres. Taka mieszanka jest bardzo często poddawana dalszemu leżakowaniu. Zanim do sklepów trafi produkt końcowy, powszechne jest filtrowanie trunku w celu dostosowania jego koloru. Jeśli producentowi zależy na uzyskaniu bardzo ciemnej barwy, zazwyczaj kończy się na dodaniu karmelu (nie pochwalamy tego typu praktyk). W celu osiągnięcia niższej mocy do butelek może być dodawana woda. Tak przygotowany trunek jest gotowy do wysłania do sklepów.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Nasz kraj może pochwalić się najstarszą restauracją na kontynencie europejskim. Dowiedźcie się, kiedy została otwarta „Piwnica Świdnicka”, gdzie się znajduje oraz kogo goszczono w jej murach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Renifery i najbardziej znany z nich, czyli Rudolf czerwononosy są obecnie nierozerwalnie związane ze Świętym Mikołajem i Bożym Narodzeniem. Nie zawsze tak było. Poznajcie historię powstania świątecznej tradycji.

Yeti – czy człowiek śniegu istnieje naprawdę?

Yeti – czy człowiek śniegu istnieje naprawdę?

Yeti przez wielu jest traktowany jako legenda. Przemawia za tym wiele faktów. Nie są one jednak na tyle silne, aby ostatecznie potwierdzić, że bestia to jedynie wytwór wyobraźni. Istnieją naukowe przesłanki, które pozwalają sądzić inaczej.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się