Jak i z czego produkuje się rum?

Jak i z czego produkuje się rum?

Rum był niegdyś wykorzystywany jako środek wymiany gospodarczej, który zastępował pieniądze. Mało tego, w pewnym momencie w Europie trunek z Rhode Island był nawet akceptowalnym substytutem złota w transakcjach handlowych. Rum, którego produkcja rozpoczęła się w XVII wieku, szybko stał się jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. W późniejszym czasie jego sława nieco opadła głównie z powodu ograniczeń prawnych wprowadzonych na Karaibach, które bezpośrednio uderzały w rum.

W ostatniej dekadzie można ponownie zauważyć wzrost popularności trunku. Bez wątpienia jest to częściowo zasługa Hollywoodu. W „Piratach z Karaibów”, którzy osiągnęli ogromny kasowy sukces, rum leje się litrami.

Podstawowymi składnikami potrzebnymi do produkcji „pirackiego” trunku są melasa, drożdże i woda. Co ciekawe, część napoju alkoholowego z najwyższej półki np. rum premium Zacapa, nie zawiera melasy. Zamiast niej wykorzystywany jest sok z trzciny cukrowej znany także jako „miód z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia”. Wykorzystanie trzciny cukrowej, czy to do produkcji melasy, czy do produkcji soku, jest w dużej mierze tym, co odróżnia rum od likierów.

Po wyprodukowaniu melasy lub wytłoczeniu soku z trzciny cukrowej jest on mieszany z wodą i drożdżami. Te ostatnie są używane do fermentacji i różnią się w zależności od destylarni. Niektóre z zakładów wykorzystują „naturalną” fermentację polegającą na działaniu drożdży pozyskanych z otoczenia. Wtedy to kadzie pozostają otwarte, aby możliwe było dotarcie do ich wnętrza drożdży z powietrza. Większość gorzelni ma jednak zupełnie inne podejście i używa tylko określonego typu drożdży. W obu przypadkach etap fermentacji trwa zazwyczaj od kilku godzin do kilku tygodni, w zależności od metody i rodzaju zastosowanych drożdży. „Naturalny” proces fermentacji trwa zazwyczaj najdłużej.

Kolejnym etapem produkcji jest proces destylacji. Zaczyna się on od umieszczeniu sfermentowanej cieczy w destylatorze. Zazwyczaj jest to kolumna rektyfikacyjna, rzadziej garnek. Następnie ciecz jest podgrzewana do 80 stopni Celsjusza, co powoduje odparowanie alkoholu. Opary z destylatu są zbierane i ponownie kondensowane. W tym momencie skondensowana para zawiera od 40% do 98% alkoholu, w zależności od destylatora i innych czynników. Już na tym etapie rum może być butelkowany i sprzedawany. Część producentów decyduje się jednak na dalszą obróbkę polegającą na postarzaniu trunku.

Najkrótszy okres leżakowania wynosi 12 miesięcy. Jednak w przypadku rumu z najwyższej półki niczym nadzwyczajnym nie jest postarzanie go przez całe dziesięciolecia. W zależności od tego, w czym będzie leżakować rum, różnić będzie się nie tylko jego smak, ale i kolor. Na przykład alkohol przechowywany w beczce ze stali nierdzewnej pozostanie niemal przeźroczysty. Ciemnego koloru trunek nabierze dopiero po leżakowaniu w dębowej beczce.

Gin z tonikiem – poznajcie początki słynnego drinka

Gin z tonikiem – poznajcie początki słynnego drinka

Chinina pochodząca z kory drzewa cynamonowego, które rośnie na terenie Ameryki Południowej, była znana jako skuteczny środek w leczeniu malarii już pod koniec XVI wieku

Gdy rum spędzi odpowiednią ilość czasu w beczce, może być butelkowany i sprzedawany lub, jak ma to miejsce częściej, zostać zmieszany z rumami postarzanymi przez inny okres. Taka mieszanka jest bardzo często poddawana dalszemu leżakowaniu. Zanim do sklepów trafi produkt końcowy, powszechne jest filtrowanie trunku w celu dostosowania jego koloru. Jeśli producentowi zależy na uzyskaniu bardzo ciemnej barwy, zazwyczaj kończy się na dodaniu karmelu (nie pochwalamy tego typu praktyk). W celu osiągnięcia niższej mocy do butelek może być dodawana woda. Tak przygotowany trunek jest gotowy do wysłania do sklepów.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Renifery i najbardziej znany z nich, czyli Rudolf czerwononosy są obecnie nierozerwalnie związane ze Świętym Mikołajem i Bożym Narodzeniem. Nie zawsze tak było. Poznajcie historię powstania świątecznej tradycji.

Yeti – czy człowiek śniegu istnieje naprawdę?

Yeti – czy człowiek śniegu istnieje naprawdę?

Yeti przez wielu jest traktowany jako legenda. Przemawia za tym wiele faktów. Nie są one jednak na tyle silne, aby ostatecznie potwierdzić, że bestia to jedynie wytwór wyobraźni. Istnieją naukowe przesłanki, które pozwalają sądzić inaczej.

Sztuczna choinka niewymieniana na nową przez 133 lata

Sztuczna choinka niewymieniana na nową przez 133 lata

Żywa choinka tak samo, jak ta sztuczna ma swoje plusy i minusy. W rodzinie Parker nie wyobrażają sobie jednak, aby podczas świąt w ich domu mogło zagościć inne drzewko niż to, które jest u nich od trzech pokoleń.

Polski Nil

Polski Nil

Większość z nas słyszała o Nilu jedynie w kontekście wakacji w gorącym Egipcie. Rzekę Nil znajdziemy także w Polsce, a dokładniej w województwie podkarpackim.

Ciekawostki o zimie: najwyższy bałwan świata, chionofobia, prędk

Ciekawostki o zimie: najwyższy bałwan świata, chionofobia, prędkość spadania płatka śniegu

Gorąca czekolada, siedzenie przy kominku i ciepłe skarpety to tylko niektóre rzeczy, które czynią zimę przyjemniejszą. Kolejną będzie zbiór interesujących faktów dotyczących najchłodniejszej pory roku.

W którym kraju żyje największa ilość wielbłądów? Odpowiedź Was z

W którym kraju żyje największa ilość wielbłądów? Odpowiedź Was zaskoczy!

Jeśli na myśl od razu przyszedł Wam jakiś kraj kontynentu afrykańskiego, będziecie bardzo zaskoczeni. Największej ilości wielbłądów należy szukać w zupełnie innym zakątku świata.

Jak długą linię można narysować za pomocą przeciętnego ołówka?

Jak długą linię można narysować za pomocą przeciętnego ołówka?

Już ilość grafitu potrzebna do wyprodukowania jednego przeciętnej jakości ołówka wystarcza, aby za jego pomocą pisać lub rysować przez kilka tygodnia, a nawet miesięcy.

Perfumy: jaka jest historia zapachów do ciała?

Perfumy: jaka jest historia zapachów do ciała?

Dziś perfumy to obowiązkowy element kosmetyczki zarówno kobiety, jak i mężczyzny. Czy jednak zawsze tak było? Jak wygląda historia perfum i kiedy zapachy stały się popularnym kosmetykiem?

Czy piwo to alkohol? W Rosji rozstrzygnięto tę kwestię dopiero w

Czy piwo to alkohol? W Rosji rozstrzygnięto tę kwestię dopiero w 2013 roku

W świadomości wielu Polaków piwo to dobry napój na ugaszenie pragnienia i sposób na ochłodzenie się w upalne dni. Podobnym myśleniem, jak Polacy kierują się Rosjanie.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się