Jak i z czego produkuje się rum?

Jak i z czego produkuje się rum?

Rum był niegdyś wykorzystywany jako środek wymiany gospodarczej, który zastępował pieniądze. Mało tego, w pewnym momencie w Europie trunek z Rhode Island był nawet akceptowalnym substytutem złota w transakcjach handlowych. Rum, którego produkcja rozpoczęła się w XVII wieku, szybko stał się jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. W późniejszym czasie jego sława nieco opadła głównie z powodu ograniczeń prawnych wprowadzonych na Karaibach, które bezpośrednio uderzały w rum.

W ostatniej dekadzie można ponownie zauważyć wzrost popularności trunku. Bez wątpienia jest to częściowo zasługa Hollywoodu. W „Piratach z Karaibów”, którzy osiągnęli ogromny kasowy sukces, rum leje się litrami.

Podstawowymi składnikami potrzebnymi do produkcji „pirackiego” trunku są melasa, drożdże i woda. Co ciekawe, część napoju alkoholowego z najwyższej półki np. rum premium Zacapa, nie zawiera melasy. Zamiast niej wykorzystywany jest sok z trzciny cukrowej znany także jako „miód z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia”. Wykorzystanie trzciny cukrowej, czy to do produkcji melasy, czy do produkcji soku, jest w dużej mierze tym, co odróżnia rum od likierów.

Po wyprodukowaniu melasy lub wytłoczeniu soku z trzciny cukrowej jest on mieszany z wodą i drożdżami. Te ostatnie są używane do fermentacji i różnią się w zależności od destylarni. Niektóre z zakładów wykorzystują „naturalną” fermentację polegającą na działaniu drożdży pozyskanych z otoczenia. Wtedy to kadzie pozostają otwarte, aby możliwe było dotarcie do ich wnętrza drożdży z powietrza. Większość gorzelni ma jednak zupełnie inne podejście i używa tylko określonego typu drożdży. W obu przypadkach etap fermentacji trwa zazwyczaj od kilku godzin do kilku tygodni, w zależności od metody i rodzaju zastosowanych drożdży. „Naturalny” proces fermentacji trwa zazwyczaj najdłużej.

Kolejnym etapem produkcji jest proces destylacji. Zaczyna się on od umieszczeniu sfermentowanej cieczy w destylatorze. Zazwyczaj jest to kolumna rektyfikacyjna, rzadziej garnek. Następnie ciecz jest podgrzewana do 80 stopni Celsjusza, co powoduje odparowanie alkoholu. Opary z destylatu są zbierane i ponownie kondensowane. W tym momencie skondensowana para zawiera od 40% do 98% alkoholu, w zależności od destylatora i innych czynników. Już na tym etapie rum może być butelkowany i sprzedawany. Część producentów decyduje się jednak na dalszą obróbkę polegającą na postarzaniu trunku.

Najkrótszy okres leżakowania wynosi 12 miesięcy. Jednak w przypadku rumu z najwyższej półki niczym nadzwyczajnym nie jest postarzanie go przez całe dziesięciolecia. W zależności od tego, w czym będzie leżakować rum, różnić będzie się nie tylko jego smak, ale i kolor. Na przykład alkohol przechowywany w beczce ze stali nierdzewnej pozostanie niemal przeźroczysty. Ciemnego koloru trunek nabierze dopiero po leżakowaniu w dębowej beczce.

Gin z tonikiem – poznajcie początki słynnego drinka

Gin z tonikiem – poznajcie początki słynnego drinka

Chinina pochodząca z kory drzewa cynamonowego, które rośnie na terenie Ameryki Południowej, była znana jako skuteczny środek w leczeniu malarii już pod koniec XVI wieku

Gdy rum spędzi odpowiednią ilość czasu w beczce, może być butelkowany i sprzedawany lub, jak ma to miejsce częściej, zostać zmieszany z rumami postarzanymi przez inny okres. Taka mieszanka jest bardzo często poddawana dalszemu leżakowaniu. Zanim do sklepów trafi produkt końcowy, powszechne jest filtrowanie trunku w celu dostosowania jego koloru. Jeśli producentowi zależy na uzyskaniu bardzo ciemnej barwy, zazwyczaj kończy się na dodaniu karmelu (nie pochwalamy tego typu praktyk). W celu osiągnięcia niższej mocy do butelek może być dodawana woda. Tak przygotowany trunek jest gotowy do wysłania do sklepów.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Symbolem mądrości powinna być wrona  - ptak inteligentniejszy od

Symbolem mądrości powinna być wrona - ptak inteligentniejszy od sowy

O tym, że sowa jest symbolem mądrości, wie nawet przedszkolak. Wybór nie wydaje się do końca trafiony. Znacznie potężniejszym umysłem dysponuje wrona.

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Zbliżające się cieplejsze miesiące to dobry moment na zwiedzanie Polski i odkrywanie jej tajemnic. Jeśli w kręgu Waszych zainteresowań znajduje się geologia, atrakcyjnym wypadem może okazać się ten do Tychowa.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Nasz kraj może pochwalić się najstarszą restauracją na kontynencie europejskim. Dowiedźcie się, kiedy została otwarta „Piwnica Świdnicka”, gdzie się znajduje oraz kogo goszczono w jej murach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się