Jak i z czego produkuje się rum?

Jak i z czego produkuje się rum?

Rum był niegdyś wykorzystywany jako środek wymiany gospodarczej, który zastępował pieniądze. Mało tego, w pewnym momencie w Europie trunek z Rhode Island był nawet akceptowalnym substytutem złota w transakcjach handlowych. Rum, którego produkcja rozpoczęła się w XVII wieku, szybko stał się jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. W późniejszym czasie jego sława nieco opadła głównie z powodu ograniczeń prawnych wprowadzonych na Karaibach, które bezpośrednio uderzały w rum.

W ostatniej dekadzie można ponownie zauważyć wzrost popularności trunku. Bez wątpienia jest to częściowo zasługa Hollywoodu. W „Piratach z Karaibów”, którzy osiągnęli ogromny kasowy sukces, rum leje się litrami.

Podstawowymi składnikami potrzebnymi do produkcji „pirackiego” trunku są melasa, drożdże i woda. Co ciekawe, część napoju alkoholowego z najwyższej półki np. rum premium Zacapa, nie zawiera melasy. Zamiast niej wykorzystywany jest sok z trzciny cukrowej znany także jako „miód z trzciny cukrowej z pierwszego tłoczenia”. Wykorzystanie trzciny cukrowej, czy to do produkcji melasy, czy do produkcji soku, jest w dużej mierze tym, co odróżnia rum od likierów.

Po wyprodukowaniu melasy lub wytłoczeniu soku z trzciny cukrowej jest on mieszany z wodą i drożdżami. Te ostatnie są używane do fermentacji i różnią się w zależności od destylarni. Niektóre z zakładów wykorzystują „naturalną” fermentację polegającą na działaniu drożdży pozyskanych z otoczenia. Wtedy to kadzie pozostają otwarte, aby możliwe było dotarcie do ich wnętrza drożdży z powietrza. Większość gorzelni ma jednak zupełnie inne podejście i używa tylko określonego typu drożdży. W obu przypadkach etap fermentacji trwa zazwyczaj od kilku godzin do kilku tygodni, w zależności od metody i rodzaju zastosowanych drożdży. „Naturalny” proces fermentacji trwa zazwyczaj najdłużej.

Kolejnym etapem produkcji jest proces destylacji. Zaczyna się on od umieszczeniu sfermentowanej cieczy w destylatorze. Zazwyczaj jest to kolumna rektyfikacyjna, rzadziej garnek. Następnie ciecz jest podgrzewana do 80 stopni Celsjusza, co powoduje odparowanie alkoholu. Opary z destylatu są zbierane i ponownie kondensowane. W tym momencie skondensowana para zawiera od 40% do 98% alkoholu, w zależności od destylatora i innych czynników. Już na tym etapie rum może być butelkowany i sprzedawany. Część producentów decyduje się jednak na dalszą obróbkę polegającą na postarzaniu trunku.

Najkrótszy okres leżakowania wynosi 12 miesięcy. Jednak w przypadku rumu z najwyższej półki niczym nadzwyczajnym nie jest postarzanie go przez całe dziesięciolecia. W zależności od tego, w czym będzie leżakować rum, różnić będzie się nie tylko jego smak, ale i kolor. Na przykład alkohol przechowywany w beczce ze stali nierdzewnej pozostanie niemal przeźroczysty. Ciemnego koloru trunek nabierze dopiero po leżakowaniu w dębowej beczce.

Gin z tonikiem – poznajcie początki słynnego drinka

Gin z tonikiem – poznajcie początki słynnego drinka

Chinina pochodząca z kory drzewa cynamonowego, które rośnie na terenie Ameryki Południowej, była znana jako skuteczny środek w leczeniu malarii już pod koniec XVI wieku

Gdy rum spędzi odpowiednią ilość czasu w beczce, może być butelkowany i sprzedawany lub, jak ma to miejsce częściej, zostać zmieszany z rumami postarzanymi przez inny okres. Taka mieszanka jest bardzo często poddawana dalszemu leżakowaniu. Zanim do sklepów trafi produkt końcowy, powszechne jest filtrowanie trunku w celu dostosowania jego koloru. Jeśli producentowi zależy na uzyskaniu bardzo ciemnej barwy, zazwyczaj kończy się na dodaniu karmelu (nie pochwalamy tego typu praktyk). W celu osiągnięcia niższej mocy do butelek może być dodawana woda. Tak przygotowany trunek jest gotowy do wysłania do sklepów.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

W którym kraju żyje największa ilość wielbłądów? Odpowiedź Was z

W którym kraju żyje największa ilość wielbłądów? Odpowiedź Was zaskoczy!

Jeśli na myśl od razu przyszedł Wam jakiś kraj kontynentu afrykańskiego, będziecie bardzo zaskoczeni. Największej ilości wielbłądów należy szukać w zupełnie innym zakątku świata.

Jak długą linię można narysować za pomocą przeciętnego ołówka?

Jak długą linię można narysować za pomocą przeciętnego ołówka?

Już ilość grafitu potrzebna do wyprodukowania jednego przeciętnej jakości ołówka wystarcza, aby za jego pomocą pisać lub rysować przez kilka tygodnia, a nawet miesięcy.

Perfumy: jaka jest historia zapachów do ciała?

Perfumy: jaka jest historia zapachów do ciała?

Dziś perfumy to obowiązkowy element kosmetyczki zarówno kobiety, jak i mężczyzny. Czy jednak zawsze tak było? Jak wygląda historia perfum i kiedy zapachy stały się popularnym kosmetykiem?

Czy piwo to alkohol? W Rosji rozstrzygnięto tę kwestię dopiero w

Czy piwo to alkohol? W Rosji rozstrzygnięto tę kwestię dopiero w 2013 roku

W świadomości wielu Polaków piwo to dobry napój na ugaszenie pragnienia i sposób na ochłodzenie się w upalne dni. Podobnym myśleniem, jak Polacy kierują się Rosjanie.

33 błyszczących faktów o srebrze

33 błyszczących faktów o srebrze

Były już ciekawostki o złocie, więc nadszedł czas na te o srebrze. Co łączy oba metale szlachetne? Warto w nie inwestować i w ten sposób zabezpieczyć swoje oszczędności np. przed inflacją.

Czy serum prawdy faktycznie działa tak jak oczekiwano?

Czy serum prawdy faktycznie działa tak jak oczekiwano?

Serum prawdy jest zazwyczaj przedstawiane jako wstrzykiwana substancja, która ma za zadanie zahamować zdolność człowieka do łgarstwa.

Nietypowe nawyki żywieniowe Marlona Brando

Nietypowe nawyki żywieniowe Marlona Brando

Brando już na początku swojej kariery filmowej był znany nie tylko ze świetnej gry. Legendą obrosły także jego nawyki żywieniowe.

Co widzą psy i koty?

Co widzą psy i koty?

W przeszłości sądzono, że psy i koty widzą świat w czarno-białych barwach. Z biegiem czasu i rozwoju technologii badawczej wiemy, że wiele zwierząt może w pewnym stopniu mieć zdolność do widzenia kolorów.

Poznaj panią Wasiljewę, żonę Fiodora i matkę 69 dzieci

Poznaj panią Wasiljewę, żonę Fiodora i matkę 69 dzieci

Kobieta, która jest rekordzistką świata Guinnessa w kategorii najbardziej płodnej matki wszechczasów, to żyjąca w XVIII wieku Rosjanka z miejscowości Szuja. W ciągu 40 lat rodziła ona w sumie 27 razy.

W których krajach zjada się najwięcej czekolady?

W których krajach zjada się najwięcej czekolady?

Pomimo że kakao jest rośliną tropikalną, wśród czołówki konsumentów czekolady znalazły się kraje europejskie, w których panuje znacznie chłodniejszy klimat.

Najmniejszy kraj i zakątek z najmniejszą liczbą ludności

Najmniejszy kraj i zakątek z najmniejszą liczbą ludności

Może to być trudne do wyobrażenia, ale na naszej planecie istnieje kraj, którego powierzchnia jest mniejsza niż powierzchnia Central Parku w Nowym Jorku, a jego ludność nie przekracza ilości uczniów w przeciętnej, miejskiej szkole podstawowej w Polsce.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się