Z czym podawać brownie? 5 propozycji podania
Brownie to ciasto czekoladowe, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Chociaż wypiek ten nie potrzebuje żadnego towarzystwa, wyśmienicie komponuje się z dodatkami. Jeśli chcesz urozmaicić sposób jego podania, dowiedz się co sprawdzi się w tej roli najlepiej. Poniżej prezentujemy kilka niezawodnych propozycji.
Brownie to klasyczny amerykański wypiek, który zachwyca podniebienia smakoszy na całym świecie. Wyróżnia się intensywnym czekoladowym smakiem oraz ciężką konsystencją. Chociaż sam w sobie jest bardzo smaczny, jego walory mogą podkreślić dodatki.
1. Lody czekoladowe Thermomix
Możesz wykorzystać gotowe produkty, ale lepiej przyrządzić je samodzielnie. Lody czekoladowe Thermomix są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również dużo smaczniejsze niż „gotowce”. Bazują na prawdziwej gorzkiej czekoladzie, ciemnym kakao, kremówce i pełnotłustym mleku. Ich przyrządzenie zajmie zaledwie 20 minut (czas oczekiwania to jakieś 10-12 godzin).
2. Krem czekoladowy
Jeżeli jesteś miłośnikiem czekolady, smak brownie może podkręcić… krem czekoladowy. Najlepiej przygotować go z przepisu wykorzystującego prawdziwą czekoladę.
Brownie podawaj z kremem czekoladowym w postaci kleksów – albo na wierzchu ciasta, albo bezpośrednio na talerzyku.
3. Bita śmietana
Jednak nie gotowa w sprayu, ale ubita samodzielnie – z naturalnych składników i bez zbędnych dodatków. Przygotujesz ją ze śmietany kremówki 36% - taka zawartość tłuszczu pozwoli na uzyskanie znacznie lepszej sztywności.
Podobnie jak w przypadku kremu czekoladowego, przygotowaną śmietaną możesz ozdobić wierzch ciasta lub wycisnąć na talerzyk.
4. Świeże owoce sezonowe
Aby przełamać intensywnie czekoladowy smak brownie, ciasto możesz podawać ze świeżymi owocami. Jakimi? Doskonale w tej roli sprawdzą się maliny i truskawki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać wiśnie, jagody / borówki amerykańskie.
5. Polewa czekoladowa
Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową – dla kontrastu np. przygotowaną z białej czekolady. Dzięki temu brownie nabierze jeszcze słodszego smaku – szczególnie, jeśli bazą jest gorzka czekolada.
Powyższe propozycje to tylko inspiracje. Warto z nich skorzystać, aby urozmaicić klasyczny amerykański wypiek.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!