Zastawa stołowa i sztućce - jak powinny być ułożone? Koniecznie sprawdź!
Posiłek przy schludnie zastawionym stole to prawdziwa przyjemność. Warto pamiętać, że to, w czym podajesz obiad lub deser, świadczy przede wszystkim o Tobie. Zależy ci, by wszystko wypadło idealnie, bez względu na to, czy nakrywasz do śniadania w gronie najbliższych, czy planujesz większe spotkanie? Zadbaj o odpowiednią zastawę stołową. Same talerze to jednak nie wszystko - zależnie od charakteru i rozmiaru uroczystości, niezbędne mogą okazać się także salaterki, dzbanki albo miseczki. Co wybrać i jak ułożyć to wszystko na stole? Podpowiadamy!
Zastawa stołowa - tajemnica dobrze nakrytego stołu
Wbrew pozorom, tajemnica dobrze nakrytego stołu nie tkwi w twoich zdolnościach dekoratorskich, a w odpowiedniej zastawie stołowej. Jeśli zależy ci na doskonałym efekcie, lepiej zrezygnuj z pojedynczych, niepasujących do siebie talerzy i miseczek. Zastawa stołowa powinna mieć pasujący do aranżacji design i odpowiednią ilość elementów. Takie rozwiązania proponuje sklep Epewex. Dzięki szerokiej ofercie możesz bez trudu wybrać gotowy serwis obiadowy albo skompletować własny - wybierając elementy, które ci odpowiadają, a jednocześnie - powstały w ramach tej samej kolekcji.
Każdy element ma swoje miejsce. Jak ułożyć zastawę stołową?
Zanim nakryjesz do stołu, koniecznie sprawdź, kto będzie obecny na obiedzie. To ważne, bo od tego, kto obok kogo usiądzie i jak będą rozmieszczeni goście, zależy ułożenie talerzy i innych elementów zastawy. Zależnie od ilości osób możesz zdecydować się na jeden duży stół, okrągły lub prostokątny, albo - kilka mniejszych, okrągłych. Jak powinien wyglądać gotowy stół i jak układać talerze?
Na samym dole powinien znaleźć się podtalerz, czyli talerz podkładkowy. Bezpośrednio na nim ustawisz talerz głęboki. Warto mieć na uwadze, że podtalerz nie służy do jedzenia - pełni wyłącznie funkcję podkładki. Nie masz takiego elementu? Wykorzystaj zwykły, duży płaski talerz. To jednak nie wszystko - brzeg talerza powinien znaleźć się około 2 cm od brzegu stołu i około 80 cm od kolejnego nakrycia.
A co ze sztućcami?
Sztućce również powinny znaleźć się w określonych miejscach, zwłaszcza jeśli zależy ci na zachowaniu wszystkich zasad savoir vivre. Należy ułożyć je zgodnie z kolejnością podawanych dań. Jeśli pierwszą podasz zupę, łyżkę ułóż po prawej stronie noży (te także leżą po prawej stronie talerza). Sztućce powinny być rozłożone parami, po obu stronach talerza, a najbliżej niego powinny zostać ułożone te, które będą używane na końcu. Jeśli planujesz zaserwować swoim gościom więcej, niż trzy dania, pamiętaj, że na stole mogą znaleźć się maksymalnie trzy pary sztućców. Kolejne podajesz wraz z kolejnymi potrawami lub deserami.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!