Co jeść i pić, by nie dać się jesiennym przeziębieniom?
Nadejście jesieni to kilka stałych pewniaków: za chwilę będzie trzeba zabrać się za grabienie liści, kawiarnie zaczną serwować dyniową lattę, a zewsząd zacznie dobiegać odgłos kichania, kasłania i wycierania nosa. Jesienny sezon chorobowy to trudny, nieunikniony okres, który niełatwo przeboleć – nikomu raczej nie marzy się spędzanie wieczorów pod stertą brudnych chusteczek, łykając na przemian witaminę C i syrop na kaszel. A nie od dziś wiadomo, że lepiej niż leczyć jest zapobiegać: dlatego właśnie przygotowaliśmy dla was listę produktów, które zapewnią wam dodatkową tarczę ochronną przed nieznośnymi wirusami i bakteriami.
Nadejście jesieni to kilka stałych pewniaków: za chwilę będzie trzeba zabrać się za grabienie liści, kawiarnie zaczną serwować dyniową lattę, a zewsząd zacznie dobiegać odgłos kichania, kasłania i wycierania nosa. Jesienny sezon chorobowy to trudny, nieunikniony okres, który niełatwo przeboleć – nikomu raczej nie marzy się spędzanie wieczorów pod stertą brudnych chusteczek, łykając na przemian witaminę C i syrop na kaszel. A nie od dziś wiadomo, że lepiej niż leczyć jest zapobiegać: dlatego właśnie przygotowaliśmy dla was listę produktów, które zapewnią wam dodatkową tarczę ochronną przed nieznośnymi wirusami i bakteriami.
Witaminki, witaminki
Witaminy z grupy C oraz ß-karoten powinny być podstawą Twojej jesiennej diety. Wspaniale wzmacniają one układ odporności, a znaleźć je można w przepysznych owocach i warzywach. Twoimi największymi sojusznikami w walce z przeziębieniem będą: bogate w ß-karoten marchewki oraz dynie (nie musisz koniecznie zjadać surowej marchwi niczym królik Buggs – świetnie nada się ona do ciasta), wszelkiego rodzaju cytrusy, ale również buraczki, seler czy pietruszka, w których to znajdziesz pokaźne pokłady witaminy C. Gdy weźmie Cię ochota na przekąskę, to warto sięgnąć po suszone owoce, które bogate są w cynk właściwości tego mikroelementu pozytywnie wpływają na zachowanie zdrowej skóry, która jesienią wystawiona jest na wiele niesprzyjających czynników. Jeśli nie jesteś największym fanem surowej zieleniny, to spróbuj świeżo wyciskanych soków – te z pigwy czy z aronii również dostarczą twojemu organizmowi solidnego, witaminowego kopa.
Miód, czosnek i imbir
Trzej muszkieterowie od lat dzielnie stawiający czoła przeziębieniu. Działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne miodu czyni go idealnym słodzikiem w trakcie jesiennych bojów – śmiało dodawaj go do herbaty, ciast, czy porannej owsianki. Ten pyszny dodatek wzmocni on twoją odporność i ochroni przed zakażeniami. Czosnek przyda się nie tylko w walce z wampirami – to także świetny naturalny antybiotyk. Niewiele osób jest na tyle odważnych, by zjadać go na surowo, jednak dodawanie go do potraw to nawyk, który warto sobie wyrobić – nie tylko świetnie wzmocni on smak gotowanych przez ciebie dań, ale też pomoże rozprawić się z bakteriami w twoim organizmie. Ostatni z tej złotej trójcy, imbir, świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbat. Jeśli lubisz eksperymentować, spróbuj mniej oczywistego kandyzowanego imbiru – może służyć zarówno jako dodatek to potraw, jak i zdrowy zamiennik żelek, łączący słodycz z ostrym, imbirowym posmakiem.
Kwaśne przysmaki
Ostatni element, który warto dodać do jesiennego jadłospisu to produkty fermentacji, takie jak sok z kiszonych ogórków, buraków czy kapusty lub kwas chlebowy. Wykazują one wyborne działanie probiotyczne, a także wspomagają perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie i wzmacniając odporność. Inne produkty fermentacji, takie jak jogurty, kefiry i kwaśne mleko spełniają podobne zadanie, stanowiąc wspaniały budulec twojej naturalnej tarczy odpornościowej przeciwko wirusom i bakteriom.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!