Radzimy jak uzyskać kolorowe jajka na Wielkanoc bez użycia barwników z marketu
Jest jeszcze nieco czasu, aby nadać piękne kolory jajkom, które następnie będą święcone w koszyku lub będą pięknie się prezentowały w wielkanocnych stroikach. Okazuje się, że nie uzyskamy pożądanego efektu, stosując tylko i wyłącznie gotowych barwników, które kupujemy w supermarketach. Najróżniejsze kolory naszych kraszanek można uzyskać, stosując wyłącznie naturalne składniki. Dbajcie również o poprawne nazewnictwo. Pisanki to jajka z licznymi wzorkami i malunkami, tradycyjne kraszanki to natomiast jajka barwione na jeden kolor. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by z kraszanki zrobić pisankę. Koniecznie zaproście do takiej zabawy dzieciaki. One to uwielbiają!
Zanim przejdziemy do tego, jak uzyskać konkretne kolory przedstawimy Wam kilka podstawowych zasad i wskazówek. Na początek to, co będzie potrzebne. Z całą pewnością należy przygotować garnki (tyle na ile kolorów zamierzamy barwić jajka), sitka, papierowe ręczniki, łyżki i stojak do suszenia. Pamiętajcie, że im mniejsza powierzchnia styku z powierzchnią jajka, które schnie, tym mniejsza będzie bledsza, odznaczająca się plamka. Istotny jest również wybór odpowiednich jaj. Najlepsze będą te z najbielszą skorupką. Pozytywnie wpłynie to na intensywność uzyskanej barwy. Wpływ na to ma także czas, w którym jajko pozostanie w kolorowej kąpieli oraz ilość barwnika.
A jak go przygotować? Nic prostszego. Dowolny barwnik przekładamy do garnka i zalewamy wodą (tak, aby ta była ponad powierzchnią tego, co wrzuciliśmy na dno). Potem należy wszystko zagotować i chwilę pogotować. Ważne jest dodanie niewielkiej ilości octu. Kilka kropel powinno wystarczyć. Na koniec mieszamy naszą miksturę i ją przecedzamy.
źródło: pixabay.com
Wielkanocne jajka można kolorować na dwa sposoby. Można to zrobić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pierwsza metoda polega na włożeniu surowych jajek do garnka pełnego zimnej wody z barwnikiem i gotowanie ich. Wysoka temperatura sprawi, że kolor wniknie w skorupkę, a my będziemy cieszyć się mocnym kolorem naszych kraszanek. Druga z metod, czyli ta na zimno mówi, że jajka gotujemy zawczasu na twardo. Następnie zagotowujemy w osobnym garnku wodę z barwnikiem i dopiero wtedy wkładamy do niej ugotowane jaja. Po tym, jak je włożymy, zdejmujemy garnek z palnika i pozostawiamy je aż do wystudzenia.
Nieważne, z jakiego sposobu skorzystacie, dalszy etap jest podobny. Zabarwione jajko należy wyjąć przy pomocy łyżki, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem (co zapobiegnie powstawaniu smug) oraz odstawić do wyschnięcia. Dla utrwalenia koloru spryskajcie jajka lakierem stosowanym do włosów. Nieco octu dodanego do każdego z barwników da podobny efekt. Żeby nasze wielkanocne kraszanki błyszczały już z daleka, należy je natłuścić. Wykorzystajcie to, co macie w domu, a w każdym z nich można znaleźć masło, margarynę lub olej. Nie chcecie pęknięć na skorupce? Mamy i rozwiązane na ten problem. Pomoczcie jaja w słonej wodzie, zanim będziecie je gotować.
źródło: zasoby.ekologia.pl
Przechodzimy do kluczowej rzeczy dla domowych alchemików. Co dodać do czego, aby uzyskać dany kolor? Choć możemy uzyskać wszystkie kolory tęczy, stosując jedynie naturalne składniki, to część z nich stanowi trudne rzeczy do zdobycia. W niektórych przypadkach wymaga to nieco zachodu, ale warto! Kolory i odcienie naszych kraszanek będą unikalne. Jakie konkretnie? Oto one:
- Biały - będzie wynikiem włożenia ugotowanych na twardo jajek do wody z dodatkiem octu. Cały proces nie zajmie dużej ilości czasu;
- Brązowy – należy przygotować mocne wywary z herbaty lub mielonej kawy;
- Żółty – zaopatrzcie się w kurkumie, rumianek, żółtą cebule lub curry;
- Złoty – wychodzi pięknie, gdy do większej części cebuli dodamy łupiny włoskiego orzecha lub wykorzystamy wywar z kwiatów nagietka z kurkumą;
- Pomarańczowy – w końcu coś prostszego, a efekt nadal robi wrażenie. Wystarczy dynia albo marchew;
- Czarny – oryginalny kolor naszych kraszanek uzyskamy dzięki szyszkom olchy;
- Czerwony – gotowi na prawdziwe wyzwanie? Łuski czerwonej cebuli jest łatwo zdobyć, ale już inaczej ma się sprawa z korą kruszyny, owocami czarnego bzu, kwiatami hibiskusa z dodatkiem cytrynowego soku lub wywarem z krokusa. Na całe szczęście alternatywa to jeszcze wywar z buraków z kroplą octu, suszone jagody i żurawina;
- Różowy – rozcieńczony sok z buraka. Trzeba dodać dużo wody;
- Niebieski – borówka amerykańska „zrobi robotę”;
- Granatowy – do liści z czerwonej kapusty dodajcie kilka kropel octu;
- Fioletowy – może być wynikiem zmieszania barwnika czerwonego z niebieskim. Jeśli jednak od razu chcecie uzyskać fiolet, potrzebne są płatki czarnej malwy lub owoce tarniny razem z owocami czarnego bzu;
- Zielony – łatwo się domyślić. Trawa, szpinak lub szczypior. Przy czym szpinak da nam jasny odcień zieleni, a młoda trawa i szczypior ciemniejszy.
Wizerunek Jezusa Chrystusa – czy kiedyś poznamy prawdę?
Mężczyzna o przeciętnym wzroście, szczupłej budowie ciała, niewyróżniający się na tle innych, z długimi włosami oraz brodą – tak najczęściej przedstawiany jest Jezus Chrystus. Taki obraz widzimy zarówno w religijnych, jak i dokumentalnych filmach.Bez dwóch zdań najpopularniejszym sposobem barwienia wielkanocnych jaj w naszym kraju jest ten z wykorzystaniem cebuli. Mówiąc precyzyjniej, chodzi o wykorzystanie jej łusek. Uzyskamy w ten sposób rudobrązowy kolor skorupek. Pamiętajcie, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu nasze mamy i babcie nie miały szans na zakup wygodnych barwników w proszku.
źródło: ala-carte.pl
Pochwalcie się efektami swojej pracy w komentarzach!
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!