Pojemniki na żywność
Pojemniki na żywność to niezbędne wyposażenie każdej dzisiejszej kuchni. Pozwalają one na dłuższe zachowanie świeżości produktów i to nie tylko tych surowych.
W moim domu dużo ważniejsze jest to, że pojemniki znacząco wydłużają zdatność do spożycia już wcześniej przygotowanych potraw. Wszystko przez to, że praktycznie zawsze gotuje się za dużo, a przecież szkoda wyrzucić. Dlatego też obiad przygotowany np. w poniedziałek wystarczy jeszcze na jeden lub dwa kolejne dni. Nikt jednak nie przepada za jedzeniem tego samego przez trzy dni z rzędu, a plastikowe pojemniki nie pozwalają przecież na wieczne zachowanie świeżości jedzenia. My mamy jednak rozwiązanie tego problemu.
Jeśli chcecie, żeby produkty były świeże i zdatne do spożycia przez nawet pięciokrotnie dłuższy czas niż pozwalają na to standardowe pojemniki na żywność, należy zainwestować w pojemniki próżniowe. Jak sama nazwa wskazuje można z nich odpompować całe powietrze, co pozwoli na przedłużenie i to znaczne świeżości produktów spożywczych. Takie pojemniki na żywność różnią się nieco budową od tych powszechnie znanych. W pokrywce posiadają one otwór, do którego przystawiamy specjalny korek próżniowy, dzięki któremu usuniemy z wnętrza pojemnika całe powietrze. Tak przygotowane jedzenie jest chronione przed działaniem wilgoci i powietrza, które negatywnie wpływają na czas przydatności do spożycia.
Pojemniki próżniowe mają jednak znacznie więcej zalet. Oprócz wydłużenia czasu, przez który potrawy lub produkty są świeże, taki sposób przechowywania żywności przyczyni się do tego, że jedzenie dłużej zachowa swój smak. Dodatkowo pojemniki próżniowe zapobiegają roznoszeniu się zapachów w całej lodówce, ta sama zaleta występuje także w przypadku używania pojemników standardowych. Pojemniki próżniowe występują w różnych wielkościach, kształtach i kolorach. Nie tylko doskonale spełniają swoją podstawową funkcję, ale również estetycznie wyglądają. Istnieją także pojemniki, które mogą być użyte do przetrzymywania w nich płynów. Próżniowy dzbanek to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich miłośników domowych koktajli. Posiadając taki pojemnik, można naraz przygotować większą ilość, co pozwoli zaoszczędzić czas w przyszłości. Tak przechowywany koktajl nie straci smaku, będzie świeży przez długi czas, a co najważniejsze zachowa wszystkie wartości odżywcze.
Ostatnią kwestią jest cena. Dla nikogo nie jest chyba zaskoczeniem, że pojemniki próżniowe są droższe od tych, z których nie możemy odessać powietrza. Pamiętajmy jednak, że nie wszystko musimy trzymać w warunkach próżni. W mojej lodówce znajdują się dwa rodzaje pojemników. W tych próżniowych przechowuję ugotowane wcześniej potrawy. Wędliny oraz warzywa lądują w pojemnikach zwykłych.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!