Zimne masło z lodówki, jak sobie z nim poradzić?
Grzanie noża na ogniu? Cięcie masła na cieniutkie plasterki? Jaki sposób jest najlepszy na jak najszybsze zmiękczenie smarowidła, które wyjęliśmy wprost z lodówki? My już wiemy i podzielimy się z Wami sposobem, który pozwoli na zaoszczędzenie czasu i zmniejszy naszą frustrację. W końcu nikt nie lubi czekać na jedzenie, gdy kiszki grają mu marsza. Sposób jest także przydatny dla osób, które potrzebują zmiękczonego masła do ciasta i zapomniały go wcześniej wyciągnąć z lodówki.
Moim dotychczasowym sposobem było skrawanie cieniutkich płatków masła, dzięki czemu szybciej stawały się zdolne do posmarowania nimi pieczywa. Nadal zabierało to jednak więcej czasu, niż bym sobie tego życzył. Od czego są jednak sprawdzone life-hacki, czyli porady, które teoretycznie czynią nasze życie prostszym i przyjemniejszym. Okazało się, że ten dotyczący zimnego masła działa także w praktyce.
Początki masła
Czas i miejsce, kiedy ludzie po raz pierwszy stworzyli masło, jest przedmiotem toczącej się debaty. Większość antropologów zgadza się jednak, że masło pojawiło się wraz z ludźmi neolitu. Byli to nasi pierwsi przodkowie, którym udało się oswoić przeżuwacze.Aby szybko zmiękczyć masło, będziemy potrzebować miseczki, do której wlewamy wrzątek i pozostawiamy tak napełnione naczynie na kilka minut. Ja w celu sprawdzenia, czy sposób działa odczekałem cztery minuty. To, jak się potem okazało, w zupełności wystarczyło. Po podgrzaniu naczynia i wylaniu z niego wody nie pozostało nic innego jak przykrycie nim zimnej kostki masła. Już po kilku kolejnych minutach masło stało się miękkie i bardzo łatwe do rozsmarowania na pieczywie. Mimo że nadal zabiera to około 7-8 minut jest to znacznie szybszy sposób niż czekanie, aż pokojowa temperatura zrobi swoje.
Dajcie nam znać, czy skorzystaliście z opisywanego sposobu.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!