Grzyby na grill!
Lubicie grzyby? W naszym kraju popularna jest zupa grzybowa lub pyszny sos śmietanowo-grzybowy, którym oblewamy ziemniaki. W takim wydaniu grzyby rzeczywiście są smaczne, ale gotowane lub smażone tracą wiele ważnych składników odżywczych. Jak więc je przyrządzać? Według hiszpańskich naukowców, którzy przeprowadzili szereg badań na ten temat, najlepiej jest grzyby grillować lub wrzucić do mikrofalówki. To ostatnie może budzić niemałe zdziwienie. Jedzenie przygotowywane w mikrofalówce kojarzy nam się raczej z niezdrowym odżywianiem. Nic bardziej mylnego, przynajmniej w przypadku grzybów.
Naukowcy z Centrum Badań Technologicznych nad Grzybami (naprawdę, istnieje coś takiego) zdecydowali się sprawdzić wpływ, jakie mają różne sposoby przyrządzania grzybów na ich skład, aktywność przeciwutleniaczy oraz zawartość beta-glukanu. Przebadano cztery gatunki grzybów, które najczęściej lądują na talerzach Europejczyków. Wśród nich znalazły się popularne w naszym kraju pieczarki oraz boczniaki. Nieco bardziej egzotyczne są u nas grzyby shiitake, ale bez problemu można dostać je w polskich sklepach.
Wyniki badań, które opublikowano w renomowanym magazynie zajmującym się odżywianiem, ujawniły, że smażenie grzybów na patelni przyczynia się do utraty znacznej ilości białka i węglowodanów. Wzrasta za to ilość niepożądanego tłuszczu, który przyczynia się do znaczącego wzrostu kaloryczności grzybów. Gotowanie grzybów jest znacznie lepsze niż ich smażenie. Podczas gotowania wzrasta poziom beta-glukanu, który zapobiega występowaniu cukrzycy typu 2 oraz zmniejsza ryzyko występowania choroby wieńcowej. Smażenie i gotowanie grzybów powodowało jednak znaczny spadek aktywności przeciwutleniaczy. Dużo lepszym pomysłem jest obróbka „skarbów lasu” w kuchence mikrofalowej lub ich grillowanie. Tak przygotowane grzyby charakteryzują się zwiększeniem aktywności przeciwutleniaczy, co powoduje, że ich spożywanie jest jeszcze korzystniejsze dla naszego organizmu. Odpowiednio przyprawione smakują świetnie!
Hiszpańscy naukowcy z La Rioja zaobserwowali, że podczas grillowania lub gotowania w mikrofalówce znacząco zwiększyła się aktywność przeciwutleniaczy i zawartość polifenoli. Jednocześnie nie zanotowali oni dużych spadków składników odżywczych. Dobrze jest grillować grzyby na patelni do tego przeznaczonej. Można dodać wtedy nieco oleju. Szczególnie korzystna jest oliwa z oliwek. Jeśli chcecie grillować grzyby z dodatkiem oliwy na grillu węglowym, dobrze będzie to zrobić na tackach. Warto wspomnieć, że wszystkie grzyby jadalne nadają się na ruszt. Spróbujcie czegoś innego niż najpopularniejsze pieczarki. Polecamy prawdziwki, kurki, podgrzybki, kozaki oraz rydze. Odradzamy jedynie grillowanie maślaków. Są one zbyt miękkie.
Grillowane grzyby są fantastycznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięsa. Ich przygotowanie nie stanowi żadnego problemu i jest łatwe nawet dla mniej doświadczonych domowych kucharzy. Najłatwiej i najszybciej będzie je można przygotować w formie szaszłyków. Zanim jednak nadziejecie kapelusze, dobrze będzie pomoczyć patyczki do szaszłyków w wodzie przez kilka godzin. Najlepiej jest to zaplanować wcześniej i trzymać je w wodzie przez całą noc poprzedzającą wielkie grillowanie. Dzięki temu patyczki się nie spalą. Poniżej przedstawiamy przepis na przyrządzenie trzech szaszłyków z pieczarek, jako że te są najłatwiej dostępne. Możne je zastąpić dowolnymi innymi grzybami.
Składniki:
- 12 średniej wielkości grzybów (najlepiej pieczarek, ale niekoniecznie),
- suszony koperek,
- sól czosnkowa,
- masło.
Przygotowanie:
Grzyby należy dokładnie oczyścić, odciąć nóżki, pokryć masłem oraz posypać solą czosnkową. Grillujemy jedynie kapelusze, nóżki można wykorzystać np. do jajecznicy. Nie ma potrzeby obierania grzybów. Następnym krokiem jest nadzianie kapeluszy na patyczki do szaszłyków oraz posypanie grzybów suszonym koperkiem. Ja sam grilluje je na tackach, co i Wam polecam. Na dobrze rozpalonym grillu grzyby, które dokładnie odsączyliśmy, kładziemy na ruszt, na którym powinny spędzić około 10 minut. Ważne jest to, aby co kilka minut przewracać je na drugą stronę.. Czas przebywania na ruszcie może się różnić w zależności od tego, jakich grzybów użyjemy.
Grzyby stanowią świetny dodatek do mięs. Możemy je również jeść jako osobne danie. W drugim przypadku możemy dodatkowo owinąć je w plasterek boczku. Jeśli się na to zdecydujecie, weźcie pod uwagę to, że ich przygotowanie i grillowanie zajmie więcej czasu. Chociaż grzyby z grilla są zdrowe, odradzamy przesadzanie z ich ilością. Należą one do grona produktów ciężkostrawnych. Zawierają za to dużo wody, co powoduje, że są niskokaloryczne. Z boczkiem przestają takie być.
10 grillowych ciekawostek – Polacy z rekordem Guinnessa
Sezon grillowy trwa w najlepsze. Wszyscy fani zimnego piwka i solidnego plastra karkówki z rusztu mają za sobą już co najmniej kilka spotkań ze znajomymi lub rodziną na świeżym powietrzu.Jeśli przygotujecie je w kuchence mikrofalowej, znika potrzeba dodawania tłuszczu, co czyni z grzybów jeszcze bardziej dietetyczną przekąskę. Zanim wstawicie grzyby do mikrofalówki, należy dokładnie je oczyścić. Dobrze będzie, jeśli podzielicie swoje grzyby na porcje po 250 gramów i takie umieścicie w mikrofalówce. Jeśli chcecie, żeby były szybko gotowe do podania, pokrójcie kapelusze w plasterki. Ważne jest to, aby nie spalić grzybów. Zapachu spalenizny nie pozbędziecie się nawet przez dwa dni, a mikrofalówkę trzeba będzie czyścić przez dobre kilka godzin! Musicie mieć na uwadze, że przygotowanie grzybów zajmie zaledwie chwilę. Wystarczą już 2-3 minuty na maksymalnej mocy. W połowie ogrzewania przemieszajcie raz grzyby.
Życzymy smacznego ;)
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!