Ciecierzyca - rodzaje, właściwości zdrowotne, sposoby wykorzysta

Ciecierzyca - rodzaje, właściwości zdrowotne, sposoby wykorzystania

Ciecierzyca to roślina strączkowa, bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich i na Bliskim Wschodzie. W Egipcie traktowana jako afrodyzjak, ze względu na silne działanie pobudzające. Potocznie nazywana jest grochem włoskim lub cieciorką. Grochu jednak zupełnie nie przypomina. Jest kremowa i delikatna, lekko orzechowa i słodkawa w smaku. W Polsce jest ceniona przez wegetarian i wegan. Ogólnie staje się coraz popularniejsza i jest dostępna już w małych osiedlowych sklepach.

Rodzaje ciecierzycy

Znane są dwa rodzaje ciecierzycy (https://pieknojestwtobie.com/ciecierzyca-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-ciecierzycy/) - kabuli i desi. Najczęściej używana jest jednak ciecierzyca kabuli czyli duże, zazwyczaj żółtawe, kremowe ziarna. Nasiona desi natomiast są małe i mogą mieć różne kolory, od kremowego przez żółty, zielony, czerwony, brązowy, po czarny. Każdy rodzaj ma jednak podobny smak - lekko słodkawy z nutą orzechową. Różnobarwna ciecierzyca desi nie jest powszechnie dostępna w polskich sklepach. Zazwyczaj więc jada się w Polsce ciecierzycę kabuli. 

Ciecierzyca - właściwości odżywcze i zdrowotne

Ciecierzyca słynie z bardzo wielu pozytywnych właściwości odżywczych. Ma też znakomity wpływ na nasze zdrowie. 

Walory odżywcze

Jak każda roślina strączkowa, ciecierzyca jest źródłem dużej ilości białka, dużo bardziej wartościowego niż zbożowe. W 100 g. ugotowanej ciecierzycy znajduje się aż 8,86 g. białka. Zaleca się łączenie ciecierzycy ze zbożami, ponieważ te połączenia dają pełnowartościowe białko, mogące równać się nawet ze zwierzęcym. Oprócz białka, ciecierzyca zawiera sporo węglowodanów i błonnika. Jest źródłem wielu witamin i minerałów. Przede wszystkim znajdują się w niej witaminy z grupy B, a także witamina C, A i K. Uwagę zwraca bardzo duża zawartość kwasu foliowego, który jest ważny choćby dla kobiet w ciąży. Jeśli chodzi o minerały, ciecierzyca odznacza się ogromną zawartością potasu, a także fosforu. Oprócz tego zawiera również dużo wapnia i magnezu, a także żelazo, sód i cynk. 

Właściwości zdrowotne

Ciecierzyca dzięki znakomitym walorom odżywczym, posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przyczynia się między innymi do:

  • obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia - jest to zasługa zawartych w niej dużych ilości błonnika i potasu;
  • łagodzenia zaparć i zapobiegania rakowi jelita grubego - to również zasługa błonnika. Jednak należy pamiętać, że jako roślina strączkowa, może powodować wzdęcia;
  • zapobiegania rozwojowi cukrzycy - ma niski indeks glikemiczny (30), a błonnik powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi;
  • poprawy płodności;
  • poprawy funkcjonowania żołądka, trzustki i śledziony;
  • poprawy stanu skóry, a także włosów oraz paznokci;
  • podwyższenia odporności organizmu;

Ciecierzyca - sposoby wykorzystania

Istnieje wiele sposobów użycia ciecierzycy. Jednak zanim przyrządzi się z niej potrawy, trzeba wiedzieć jak ją przygotować, by można było jej użyć i w ogóle ją jeść. 

Jak gotować ciecierzycę

Przede wszystkim najpierw trzeba ciecierzycę namoczyć. Warto pamiętać, że niedojrzałe nasiona można jeść na surowo, a dojrzałe trzeba najpierw ugotować. Ciecierzycę należy moczyć przez 10-12 godzin w wodzie z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Łagodzi to jej właściwości wzdymające. Tę, którą można jeść na surowo, trzeba moczyć nawet 24 godziny. Podczas moczenia ciecierzyca zwiększy swoją objętość, więc należy wybrać większy pojemnik. Następnie po odcedzeniu, trzeba ją gotować bez przykrycia przez 1-1,5 godziny, aż nasiona staną się miękkie. Podczas gotowania należy usuwać tworzącą się pianę. Niektórzy zalecają nawet, by wymieniać wodę w trakcie gotowania, ze względu na gromadzące się zanieczyszczenia. Z myślą o osobach nie mających czasu na długie gotowanie, w sklepach dostępna jest ciecierzyca w puszkach. Jednak kupując ją, warto zwracać uwagę na jej skład. Powinna być tam tylko sól. Po odlaniu zalewy należy więc przepłukać ciecierzycę, by pozbyć się nadmiaru soli. 

Wykorzystanie

Najpopularniejszą potrawą z ciecierzycy jest hummus. To pasta z dodatkiem cytryny, czosnku, tahini oraz oliwy. Popularnym daniem jest także falafel, nazywany wegetariańskim fast foodem. Jest to namoczona i zmiksowana z przyprawami ciecierzyca, uformowana w kulki i smażona w tłuszczu. Stosowana np. jako substytut mięsa w kebabach. Ponadto ciecierzyca sprawdzi się w wielu innych potrawach, jak np:

  • pasty kanapkowe;
  • pasztety;
  • placuszki i kotleciki;
  • sałatki;
  • ciasteczka;
  • gulasz;
  • pulpety;

Ciecierzyca jest bardzo smaczną alternatywą dla grochu czy fasoli, których smak nie każdemu musi przypaść do gustu. Smak ciecierzycy powinien polubić każdy. Jest bardzo uniwersalna jak na roślinę strączkową, a także bardzo zdrowa. Powinny uważać z jej spożyciem osoby podatne na wzdęcia, ale ogólnie działa pozytywnie na organizm. Warto wprowadzić ją do swojej diety, nawet jeśli nie jest się wegetarianinem. Mięsa nie trzeba, ba, nie należy jeść codziennie, a warzywa strączkowe są jego znakomitym zamiennikiem, dlatego tak lubią je właśnie wegetarianie.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

„Jet lag” - czym jest i jak go uniknąć

„Jet lag” - czym jest i jak go uniknąć?

„Jet lag” występuje podczas podróżowania samolotem przez strefy czasowe. Mówi się o nim również jako o problemie tzw. długu czasowego. Polega on na tym, że pasażer dociera do celu zupełnie nieprzystosowany do lokalnego czasu

Drukujemy zdjęcia z wakacji. Jak zadbać o to, aby były świetnej

Drukujemy zdjęcia z wakacji. Jak zadbać o to, aby były świetnej jakości?

Zanim zlecimy wykonanie usługi wydrukowania zdjęć z urlopu, warto wiedzieć o kilku rzeczach

Jak ułatwić sobie sprzątanie

Jak ułatwić sobie sprzątanie? Poznaj zestawienie najbardziej pomocnych urządzeń

Poznaj zestawienie pomocnych urządzeń, jakie pomogą Ci w sprzątaniu.

Mały biust - jakich staników unikać?

Mały biust - jakich staników unikać?

Rozmiar biustonosza potrafi być niekiedy bardzo uciążliwym problemem. W takim wypadku wybranie odpowiedniego modelu może graniczyć z cudem. Jakich staników należałoby zatem unikać? Przede wszystkich takich, które już na oko nie pasują.

7 wskazówek jak zrobić idealny makijaż wieczorowy

7 wskazówek jak zrobić idealny makijaż wieczorowy

Czym powinien charakteryzować się dobry makijaż na wieczór? Kiedy można pozwolić sobie na odrobinę oryginalności, a kiedy postawić na klasyczną elegancję?

Depozyt w zakładach bukmacherskich

Zakłady bukmacherskie - co to jest depozyt i jak go założyć?

Chcąc rozpocząć obstawianie zakładów bukmacherskich online musimy dysponować odpowiednimi środkami finansowymi. Są one wpłacane przez gracza na konto firmy bukmacherskiej i określane mianem „depozytu”.

Jak konserwować siekierę

Dobrze dbasz o swoją siekierę? Sprawdź, jak powinieneś ją konserwować

Siekiery to narzędzia niezwykle przydatne podczas wielu prac. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ich funkcjonalność zależy od właściwej konserwacji, a niektóre jej elementy, takie jak trzonek siekiery, mogą niekiedy wymagać wymiany.

Nowoczesne dekoracje w Twoim domu

Nowoczesne dekoracje w Twoim domu

Dziś wybieramy najmodniejsze w tym sezonie dodatki, które ożywią i odmłodzą każde wnętrze. Zainspiruj się!

5 sposobów na perfekcyjnie czystą kabinę prysznicową

5 sposobów na perfekcyjnie czystą kabinę prysznicową

Kilka domowych sposobów, dzięki którym posprzątanie kabiny prysznicowej zajmie nam mniej czasu, a efekt będzie zauważalny!

Sportowcu, czy masz już swoje idealne słuchawki?

Sportowcu, czy masz już swoje idealne słuchawki?

Czy w bogatej ofercie słuchawek odnalazłeś już swoją idealną parę? A może wciąż poszukujesz? Sprawdź, jakie słuchawki będą odpowiednie właśnie dla Ciebie i na co zwracać uwagę podczas dokonywania zakupu.

Grillowane warzywa to nie tylko cukinia. Spróbujcie kukurydzy!

Grillowane warzywa to nie tylko cukinia. Spróbujcie kukurydzy!

Kukurydzę można grillować na wiele różnych sposobów. Kolby można położyć bezpośrednio na ruszcie, ułożyć je na tackach lub owinąć i piec w folii spożywczej

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się