Kawa – czy smakuje lepiej z ekspresu?
Jeżeli chodzi o smak kawy istnieje wiele czynników, które charakteryzują jej idealną wersję. Ponadto niektóre z nich, gdy zostaną źle przygotowane, sprawią, że nasz napój nie będzie dobry, a jego smak będzie znacząco różnić się i nie będzie odpowiadał temu idealnemu. Dlatego postaramy się przybliżyć kilka aspektów, które odpowiedzialne są za zrobienie pysznej i aromatycznej kawy.
Ziarnista czy mielona?
Oczywiście czym byłaby kawa bez odpowiedniego rodzaju i smaku. Jeśli posiadamy ekspres, niezależnie czy posiada wbudowany młynek, czy osobny, powinna być to kawa ziarnista. Świeża i jak najlepiej wypalona to najlepszy wariant, jaki można wypróbować. Nie sugerujmy się również kawą ziarnistą, która jest dostępna w sklepach i ma zazwyczaj długi termin ważności, dlatego że odpowiednio wypalone ziarna utrzymują wszystkie swoje aromatyczne walory maksymalnie do 3 miesięcy. Dlatego bez dobrej jakościowo kawy nie uda nam się przygotować napoju takiego, który byłby smaczny i aromatyczny. W ekspresach do kawy zazwyczaj mamy do wyboru ziarnistą i mieloną, ale oczywiście zależy to od indywidualnych kryteriów smakowych. Pamiętajmy tylko, że z reguły mielona kawa w torebkach to znacznie gorszy wybór pod względem aromatu i smaku.
Bez wody się nie obejdzie
Woda to kolejny składnik kawy, bez którego nie uda nam się przygotować żadnego napoju. Tutaj wydaje się, że właściwie nie ma znaczenia, jaka on będzie, ale niestety jest to istotny czynnik, który także może zepsuć smak naszej kawy. Jest znaczna różnica smakowa pomiędzy wodą z kranu, mineralną, źródlaną oraz filtrowaną. Dlatego przede wszystkim, aby uniknąć nieprzyjemnego smaku oraz zapachu konieczne jest, aby wodę w naszym ekspresie wymieniać codziennie, ponieważ na następny dzień kawa z nieświeżą wodą będzie smakować naprawdę niedobrze. Ponadto większość urządzeń ma opcję filtrowania wody poprzez specjalnie umieszczone filtry, które są wymienne i można w każdej chwili dokupić odpowiedni do danego typu ekspresu. Dzięki nim pozbędziemy się nieprzyjemnego smaku oraz zapachu. Jednak jeśli urządzenie nie posiada takich filtrów, warto zaopatrzyć się w dzbanki bądź specjalnie butelki do filtrowania wody, ponieważ ta przegotowana z czajnika może zawierać w sobie osad, który uwielbia się gromadzić. Ponadto temperatura parzenia kawy również jest bardzo istotna, ponieważ właściwie każdy jej rodzaj potrzebuje innej temperatury parzenia.
Czystość ekspresu to podstawa
Jeśli chcemy, aby nie tylko kawa była znacznie smaczniejsza, ale żeby również sam ekspres posłużył nam znacznie dłużej i działał prawidłowo – dbajmy o niego. Nie tylko powinniśmy go regularnie czyścić, ale również konserwować. Pamiętajmy, że mimo iż nasz ekspres posiada funkcję samooczyszczania to nie zawsze to wystarcza. Powinniśmy również sami jeszcze dokładnie sprawdzić niektóre z jego elementów, np. system grzewczy, dyszę do spieniania mleka oraz pojemniki na wodę i fusy.
Jest wiele czynników, które wpływają na smak i aromat naszej kawy. Dlatego wybierajmy również odpowiednie ekspresy do kawy, dzięki którym również jakość naszej kawy będzie znacznie lepsza. Dodatkowo kawa z takiego urządzenie naprawdę jest dużo smaczniejsza niż ta tradycyjnie parzona. Należy tylko pamiętać o ważnych aspektach, o których wspomnieliśmy oraz o czystości takiego sprzętu, który powinien wówczas pracować zdecydowanie poprawniej.
swiatekspresow.pl - sklep z ekspresami do kawy
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!