Poznaj 5 sposobów na zmiękczenie twardej wody w domu!
Czajnik raz po raz wymaga odkamienienia, na umytych szklankach pozostaje białawy osad, zlewu nie sposób doczyścić z zacieków? To znak, że woda w Twoim domu jest twarda. Jak sobie z tym poradzić? Poniżej prezentujemy Ci 5 sposobów, które Ci to umożliwią – sprawdź!
Dzbanek filtrujący – miękka woda do picia zawsze pod ręką
Najprostszym sposobem na zmiękczanie wody z kranu tak, by nadawała się do picia, jest zastosowanie dzbanka filtrującego. Niewielkie akcesorium postawisz po prostu na blacie kuchennym, by zawsze było pod ręką. Wystarczy tylko napełnić je wodą i chwile odczekać, aż przesączy się przez znajdujący się w środku filtr – po upływie tego czasu można ją śmiało pić. Uwaga! Wkłady dzbanków filtrujących szybko się zużywają, dlatego też trzeba pamiętać o ich regularnej wymianie. Więcej informacji na temat dzbanków filtrujących znajdziesz tutaj: Jaki dzbanek filtrujący wybrać? 5 rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę!
Filtry zmiękczające przy AGD – czy to dobry pomysł?
Chcesz wyeliminować problem twardej wody tylko przy urządzeniach AGD? Umożliwi Ci to montaż specjalnych filtrów zmiękczających bezpośrednio na rurach, które doprowadzają do nich wodę. Co zyskasz, decydując się na taki krok? Przede wszystkim wydłużysz żywotność pralki czy zmywarki – osiadający na częściach konstrukcyjnych biały osad może doprowadzić do ich przedwczesnego zniszczenia. Poza tym, wpłynie to również na jakość samego prania, które stanie się bardziej miękkie.
Czym są magnetyzery do wody?
Jak sama nazwa wskazuje, magnetyzery to urządzenia, które w swojej pracy wykorzystują zasadę działania pola magnetycznego. Na czym to dokładnie polega? Pole magnetyczne oddziałuje na strukturę wody, sprawiając tym samym, że znajdujące się w niej twarde, wapienne osady ulegają wytrąceniu – nie zmieniają jednak składu chemicznego wody ani smaku, który czujesz podczas jej picia. Cena takich urządzeń waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.
Co warto wiedzieć o filtrze odwróconej osmozy?
Odwrócona osmoza to proces oczyszczania wody w domowych kranach nie tylko z twardości, czyli wapiennego, białego osadu, lecz również z innych cząsteczek, które mogłyby być niebezpieczne dla Twojego zdrowia. Mowa tu przede wszystkim o pochodnych metali ciężkich, wirusach, bakteriach i innych składnikach organicznych. Co ważne, tego rodzaju filtry bardzo często nie przepuszczają również tych cząsteczek, które są potrzebne dla zdrowia. Właśnie z tego powodu wraz z nimi montowane są tzw. mineralizatory, które mają za zadanie uzupełnić braki dobrych związków.
Domowe sposoby na twardą wodę
Twardą wodę do picia można również zmiękczyć domowymi sposobami. Doskonale sprawdzi się tutaj chociażby:
- odstanie wody w naczyniu przez co najmniej dobę – twardy sad powinien się wytrącić i opaść na dno;
- zakwaszanie sokiem z cytryny czy kwaskiem – pod wpływem kwaśnego odczynu, osad ulegnie wytrąceniu;
- przegotowanie – twardy, biały osad powinien zostać na dnie czajnika – skąd łatwo usuniesz go np. kwaskiem cytrynowym.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!