Blat marmurowy - czy warto?
Blaty marmurowe mogą się doskonale prezentować w niejednej kuchni, zwłaszcza jeśli jest utrzymana w eleganckim czy też nowoczesnym stylu. Bardzo mocno zwracają na siebie uwagę, kojarzą się z pewnym przepychem i luksusem. Warto jednak wiedzieć, że taki marmurowy blat nie należy do najtańszych, ale i jest takim rozwiązaniem, które sprawdzi się na wiele długich lat. Czy warto zdecydować się na blaty marmurowe? Jakie są wady i zalety marmuru i w jaki sposób taki blat pielęgnować, aby zawsze prezentował się doskonale?
Największe zalety, ale i wady blatu kuchennego wykonanego z marmuru
Największą zaletą marmuru jest jego dekoracyjny charakter. Często taki marmurowy blat zestawia się z meblami kuchennymi na zasadzie kontrastu. Dzięki temu można uzyskać naprawdę niesamowity efekt, a kuchnia staje się prawdziwą kwintesencją elegancji.
Wymieniając liczne zalety marmuru zdecydowanie warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jego twardość i wytrzymałość. Decydując się na taki blat możemy być pewni, że będzie on z nami przez bardzo długie lata i prędzej się nam znudzi niż zniszczy. Warto też wiedzieć, że to właśnie twardość tego materiału sprawia, że może on w mniejszym stopniu nasiąkać wodą, chociaż jeśli chcemy, aby dłużej zachował swoje piękno, warto zawsze wycierać go do sucha. W tej kwestii jest on o tyle wymagający, że pozostawiona woda może doprowadzić do występowania licznych wykwitów oraz przebarwień, które mogą zniszczyć jego estetykę. Pod tym względem blat marmurowy może być uważany za wymagający jeśli chodzi o jego codzienne użytkowanie. Jednak, jeśli tylko będziemy wiedzieli w jaki sposób o niego dbać - nie powinien nam stwarzać większych problemów.
Blaty marmurowe są też łatwe do utrzymania w czystości, aby je dobrze pielęgnować wystarczy sama woda lub preparat dedykowany do czyszczenia takich właśnie powierzchni. Jeśli natomiast chcielibyśmy zwiększyć odporność takiego blatu na wilgoć - można do tego celu wykorzystać specjalny preparat impregnujący. Marmur sam w sobie posiada gładką, lekko śliską powierzchnię, jest zimny, ale i jednocześnie przyjemny w dotyku.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!