Różowe wino – sposób w jaki powstaje
Wiele osób błędnie może układać sobie w głowie sposób produkcji wina różowego. Jego kolor jest dość niestandardowy, stąd zagadka - „jak”. Jak powstaje różowe wino? Przecież nie ma różowych winogron! Odpowiedź jest dość prosta...
Wino różowe produkowane jest z tego samego winogrona co wino czerwone. Różnica polega na sposobie wytwarzania, a dokładniej czasie. To w nim leży cała tajemnica bardzo dziewczęcego koloru. Soki ciemnego winogrona są jasne, a czasami praktycznie bezbarwne. Skąd zatem bierze się ciemny czerwony kolor? A więc kolor nie pochodzi z soku winogrona, a z jego skórki. Aby nieco przybliżyć metodę, za pomocą której powstaje wino różowe warto przypomnieć, jak produkuje się wino białe i czerwone. Wino czerwone powstaje na skutek fermentacji wraz ze skórkami. W jej trakcie skórki uwalniają kolor i im dłużej to trwa, tym jest intensywniejszy. Jest to tak zwany proces fermentacji „miazgi”. Wino białe natomiast powstaje na skutek fermentacji samych soków, bez skórek. Jest to tak zwana fermentacja „moszczu”. Uwolnienie pigmentu z miazgi w trakcie trwania produkcji wina czerwonego zazwyczaj następuje po kilku tygodniach, natomiast jeśli proces ten zostaje przerwany po kilku godzinach, w tym czasie skórki winogron uwolnią ograniczoną ilość pigmentu. Wykorzystują tę wiedzę można całkowicie kontrolować kolor produkowanego wina. W momencie gdy sok delikatnie zabarwia się na czerwony kolor, jest wyciskany w prasach, a następnie przenoszony do innego zbiornika, w którym to poddawany jest dalszej fermentacji. Zatem, różowe wina są fermentowanymi czerwonymi winami, które miały ograniczony kontakt ze skórkami winogron. Istnieją również wina, które powstają na skutek połączenia odrobiny wina czerwonego z winem białym. Wtedy jednak nie mogą być oznaczone jako różowe wina etykietą „Rosé”. Różowe wina dojrzewają bardzo szybko. Zazwyczaj po około 6 do 8 tygodni są rozlewane do butelek.
Wina różowe w Polsce dopiero zyskują rzeszę swoich miłośników. Konsumenci wciąż częściej sięgają po wina czerwone i białe. Być może dlatego, że od dawna wiadomo na jakie okazje i do jakiego posiłku najlepiej sprawdza się każde z nich. Wino różowe można traktować podobnie jak białe. Sprawdzi się jako aperitif przed obiadem, do przekąsek, delikatnych posiłków, owoców i deserów. W upalne dni wystarczy zmieszać je w odpowiedniej proporcji z wodą sodową lub gazowaną oraz dodać kostki lodu. Można również uzupełnić napój o ulubione owoce albo połączyć z innym alkoholem. Duży wybór różowych win znaleźć można w sklepie internetowym Zielone Butelki.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!