Po co nam tłuszcz

Po co nam tłuszcz?

Ponad 90% tłuszczu, który w różnoraki sposób jest używany przez ludzi, jest pozyskiwane z zaledwie 20 gatunków zwierząt i roślin. Większość tłuszczu jest przez nas po prostu zjadana, ale część już od tysiącleci była wykorzystywana w innym miejscu niż kuchnia. Gdzie? Chociażby w szeroko rozumianym przemyśle i kosmetologii.

Już w Starożytnym Egipcie wszelkie tłuszcze były potrzebne podczas budowy do smarowania materiałów budowlanych. Oliwą do oliwek były oblewane m.in. ciężkie głazy. 3200 lat temu tłuszcz służył również jako baza smarów do osi. Kolejne zastosowanie naturalnego tłuszczu znamy za sprawą słynnego Homera. Grecki poeta z czasów starożytności wspominał o jego wykorzystaniu przy produkcji tkanin. Tłuszcz miał znacznie ułatwiać pracę tkaczy. Stanowił on także podstawę przy wyrabianiu kosmetyków, mydła i świec.

Na łamach naszego portalu możecie poczytać m.in. o Napoleonie, który wyznaczył nagrodę za wynalezienie zamiennika masła. W takich okolicznościach powstała margaryna. Stało się to w 1869 roku. Odpowiedzialny był za to Hippolyte Mege-Mouries. Francuski chemik otrzymał w ramach wdzięczności wypomnianą wcześniej nagrodę.

W obecnych czasach tłuszcze jadalne dzielimy na dwie podstawowe grupy – tłuszcze twarde (smalec, margaryna, masło itp.) oraz tłuszcze płynne (oleje: z oliwek, kokosowy, kukurydziany, rzepakowy, arachidowy, słonecznikowy itp.)

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans - powolny zabójca

Coraz częściej słyszymy o tym, co nas zabije, wywoła nowotwory, otyłość i ma niekorzystne działanie na nasze ciało. Czasem to zwykłe sianie paniki, czasem, jak w przypadku tłuszczy trans, realne zagrożenie podparte licznymi badaniami.

Średnia ilość tłuszczu, jaką w skali roku zjada jeden człowiek, zależy od wielu czynników. Są to m.in. zamożność oraz tradycja. W różnych częściach świata ilość ta jest więc różna. Najmniej spożywa się go w Ameryce Południowej, Afryce i południowo-wschodniej Azji – około 5 kilogramów na jedną osobę. Średnia dla całego globu wynosi około 10 kilogramów. Najwięcej tłuszczu zjadają mieszkańcy krajów bogatych. W ich przypadku statystyki mówią o średnim spożyciu 25 kilogramów w ciągu roku w przeliczeniu na jedną osobę.

Znacie jeszcze jakiś inne wykorzystanie tłuszczu? Podzielcie się swoją wiedzą w komentarzach.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Prędkość geparda została najdokładniej zmierzona podczas amators

Prędkość geparda została najdokładniej zmierzona podczas amatorskiego eksperymentu

Najbardziej pewne i jednocześnie najdokładniejsze pomiary prędkości, z jaką biega gepard, zostały przeprowadzone w 1965 roku

Kiedy identyfikacja po odciskach palców stała się normą Dziwny p

Kiedy identyfikacja po odciskach palców stała się normą? Dziwny przypadek Willa i Williama Westów

Dzięki tym dwóm mężczyznom nie musimy martwić się, że trafimy do więzienia tylko dlatego, że dzielimy tę samą twarz i cechy fizyczne z innym znanym przestępcą

Na co chorował człowiek-słoń

Na co chorował człowiek-słoń?

Nikt nie potrafił odkryć przyczyny tego, że Joseph wyglądał tak, a nie inaczej. Musicie wiedzieć, że mężczyzna zmagał się ze strasznymi skutkami deformacji i przerostów kości, które ujawniły się już od najmłodszych lat, czyniąc ciało chłopca silnie zniekształconym

Co się stanie, kiedy Słońce się wypali

Co się stanie, kiedy Słońce się wypali?

Obecnie ludzkość nie dysponuje technologią ani wiedzą, która mogłaby ten proces spowolnić lub całkowicie zatrzymać. Być może w przyszłości się to zmieni. W końcu zostało jeszcze dużo czasu.

Siergiej Briuchonienko – wybitny naukowiec czy potwór Kontrowers

Siergiej Briuchonienko – wybitny naukowiec czy potwór? Kontrowersyjna historia powstania płucoserca

Pracownia Briuchonienka szybko stała się miejscem dziwacznych eksperymentów. Współpracownicy szybko musieli przyzwyczaić się do widoku odciętych głów i wysuszonych zwierzęcych ciał

W morzu żyje niewiele owadów. Dlaczego

W morzu żyje niewiele owadów. Dlaczego?

Żeby uświadomić sobie, jak mała liczba owadów żyje w morzu należy zacząć od podania liczby wszystkich sklasyfikowanych gatunków owadów. Jest ich blisko 1,5 miliona. Ile z nich żyje na stałe w morzu?

Boskie nazwy planet i ich symbole astronomiczne. Część druga Jow

Boskie nazwy planet i ich symbole astronomiczne. Część druga: Jowisz, Saturn, Uran, Neptun

Mieliście już okazję poznać historię nazw i symbole astronomiczne pierwszych czterech planet Układu Słonecznego. Mamy nadzieję, że temat Was zainteresował i zapoznacie się z drugą częścią

Boskie nazwy planet i ich symbole astronomiczne. mars, ziemia

Boskie nazwy planet i ich symbole astronomiczne. Część pierwsza: Merkury, Wenus, Ziemia, Mars

Należy wiedzieć, że chociaż do dziś w języku polskim używamy nazw, które zostały nadane przez Rzymian, to wiele cywilizacji miało swoje odpowiedniki dla imion bogów mitologi rzymskiej

Ile tak naprawdę wiemy o oceanach

Ile tak naprawdę wiemy o oceanach?

Oglądając filmy przyrodnicze, których głównym tematem jest bogactwo podwodnej fauny i flory, bardzo często można odnieść wrażenie, że podwodne życie, które widzimy na ekranie telewizora, zostało zbadane niemal w całości

Odyseja człowieka

Odyseja człowieka

Dzieje ewolucji człowieka należą do spraw zawiłych. Jej pełny obraz, daleki jednak od pewności, można stworzyć, tylko łącząc ze sobą okruchy zapisów kopalnych z najróżniejszych stron świata

Sól kamienna – jak powstaje i dlaczego jest tak ważna dla geolog

Sól kamienna – jak powstaje i dlaczego jest tak ważna dla geologów?

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jaką wartość stanowi sól jako przyprawa. To za jej sprawą monotonny smak mięsa nabrał charakteru

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się