Po co nam tłuszcz

Po co nam tłuszcz?

Ponad 90% tłuszczu, który w różnoraki sposób jest używany przez ludzi, jest pozyskiwane z zaledwie 20 gatunków zwierząt i roślin. Większość tłuszczu jest przez nas po prostu zjadana, ale część już od tysiącleci była wykorzystywana w innym miejscu niż kuchnia. Gdzie? Chociażby w szeroko rozumianym przemyśle i kosmetologii.

Już w Starożytnym Egipcie wszelkie tłuszcze były potrzebne podczas budowy do smarowania materiałów budowlanych. Oliwą do oliwek były oblewane m.in. ciężkie głazy. 3200 lat temu tłuszcz służył również jako baza smarów do osi. Kolejne zastosowanie naturalnego tłuszczu znamy za sprawą słynnego Homera. Grecki poeta z czasów starożytności wspominał o jego wykorzystaniu przy produkcji tkanin. Tłuszcz miał znacznie ułatwiać pracę tkaczy. Stanowił on także podstawę przy wyrabianiu kosmetyków, mydła i świec.

Na łamach naszego portalu możecie poczytać m.in. o Napoleonie, który wyznaczył nagrodę za wynalezienie zamiennika masła. W takich okolicznościach powstała margaryna. Stało się to w 1869 roku. Odpowiedzialny był za to Hippolyte Mege-Mouries. Francuski chemik otrzymał w ramach wdzięczności wypomnianą wcześniej nagrodę.

W obecnych czasach tłuszcze jadalne dzielimy na dwie podstawowe grupy – tłuszcze twarde (smalec, margaryna, masło itp.) oraz tłuszcze płynne (oleje: z oliwek, kokosowy, kukurydziany, rzepakowy, arachidowy, słonecznikowy itp.)

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans - powolny zabójca

Coraz częściej słyszymy o tym, co nas zabije, wywoła nowotwory, otyłość i ma niekorzystne działanie na nasze ciało. Czasem to zwykłe sianie paniki, czasem, jak w przypadku tłuszczy trans, realne zagrożenie podparte licznymi badaniami.

Średnia ilość tłuszczu, jaką w skali roku zjada jeden człowiek, zależy od wielu czynników. Są to m.in. zamożność oraz tradycja. W różnych częściach świata ilość ta jest więc różna. Najmniej spożywa się go w Ameryce Południowej, Afryce i południowo-wschodniej Azji – około 5 kilogramów na jedną osobę. Średnia dla całego globu wynosi około 10 kilogramów. Najwięcej tłuszczu zjadają mieszkańcy krajów bogatych. W ich przypadku statystyki mówią o średnim spożyciu 25 kilogramów w ciągu roku w przeliczeniu na jedną osobę.

Znacie jeszcze jakiś inne wykorzystanie tłuszczu? Podzielcie się swoją wiedzą w komentarzach.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kameleony zmieniają zabarwienie skóry nie tylko w celu ukrycia s

Kameleony zmieniają zabarwienie skóry nie tylko w celu ukrycia się

Podstawowym faktem o kameleonach znanym większości z nas jest ten mówiący o jego niezwykłej możliwości zmiany koloru skóry. Według powszechnie panującego przekonania jest to mechanizm obronny.

Pierwsze planety spoza Układu Słonecznego zostały odkryte przez

Pierwsze planety spoza Układu Słonecznego zostały odkryte przez naszego rodaka, Aleksandra Wolszczana

Aleksandra Wolszczana znają jedynie najbardziej zainteresowani tematyką kosmosu. Czas to zmienić.

Tragiczna historia Roberta Wadlowa - najwyższego człowieka w dzi

Tragiczna historia Roberta Wadlowa - najwyższego człowieka w dziejach

22 lutego 1918 roku Amerykanka Addie Wadlow urodziła zdrowego, ważącego 4 kilogramy syna, któremu nadała imię Robert. W przeciwieństwie do większości dzieci rósł on wyjątkowo szybko.

O istnieniu witamin wiemy dzięki Polakowi, Kazimierzowi Funkowi

O istnieniu witamin wiemy dzięki Polakowi, Kazimierzowi Funkowi

Polscy naukowcy wnieśli ogromny wkład w świat nauki. Niedopuszczalne jest naszym zdaniem to, że wiele nazwisk zostało na przestrzeni lat zapomnianych.

Jak działają palce, skoro nie ma w nich mięśni?

Jak działają palce, skoro nie ma w nich mięśni?

Poruszanie palcami i możliwość chwytania są zapewnione m.in. dzięki mięśniom. Co jednak ciekawe nie znajdują się one bezpośrednio w palcach i kciukach.

Byk i czerwony kolor – jak jest naprawdę?

Byk i czerwony kolor – jak jest naprawdę?

Walka z bykiem przyzwyczaiła nas do obrazu, w którym zaciekle atakujące zwierzę szarżuje w kierunku matadora prowokującego go za pomocą koniecznie czerwonej płachty. Dlaczego rogacz tak wściekle reaguje na widok czerwieni?

Renifery to nie tylko pomocnicy Mikołaja. Co warto wiedzieć o ty

Renifery to nie tylko pomocnicy Mikołaja. Co warto wiedzieć o tych zwierzętach?

Renifery są najbardziej znane z tego, że ciągną sanie Świętego Mikołaja. Poza tym tak naprawdę niewiele o nich wiadomo. Najwyższa pora to zmienić.

Prawda o gladiatorach i kciuku w górę

Prawda o gladiatorach i kciuku w górę

Niewiele jest gestów tak dobrze znany i wszechobecnych jak kciuk w górze. Jak doszło do rozpowszechnienia tego z pozoru niewinnego gestu, który we wielu współczesnych kulturach oznacza „wszystko jest w porządku”?

Jakie napięcie może wytworzyć węgorz elektryczny?

Jakie napięcie może wytworzyć węgorz elektryczny?

Dążenie do doświadczenia i poznania rzeczy, na które nikt wcześniej się nie odważył, doprowadził jednego z naukowców do przekonania się na własnej skórze, jak mocno razi węgorz elektryczny.

W XV wieku Polskę nawiedziło tsunami

W XV wieku Polskę nawiedziło tsunami

Chociaż ciężko w to uwierzyć sięgające kilkudziesięciu metrów fale dotarły do jednego z polskich, nadmorskich miast.

Jak smakuje i jaki zapach ma pył księżycowy?

Jak smakuje i jaki zapach ma pył księżycowy?

Pierwsi astronauci, którzy wylądowali na powierzchni Srebrnego Globu i ich późniejsi naśladowcy, nie ograniczali się jedynie do podziwiana widoków.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się