Po co nam tłuszcz

Po co nam tłuszcz?

Ponad 90% tłuszczu, który w różnoraki sposób jest używany przez ludzi, jest pozyskiwane z zaledwie 20 gatunków zwierząt i roślin. Większość tłuszczu jest przez nas po prostu zjadana, ale część już od tysiącleci była wykorzystywana w innym miejscu niż kuchnia. Gdzie? Chociażby w szeroko rozumianym przemyśle i kosmetologii.

Już w Starożytnym Egipcie wszelkie tłuszcze były potrzebne podczas budowy do smarowania materiałów budowlanych. Oliwą do oliwek były oblewane m.in. ciężkie głazy. 3200 lat temu tłuszcz służył również jako baza smarów do osi. Kolejne zastosowanie naturalnego tłuszczu znamy za sprawą słynnego Homera. Grecki poeta z czasów starożytności wspominał o jego wykorzystaniu przy produkcji tkanin. Tłuszcz miał znacznie ułatwiać pracę tkaczy. Stanowił on także podstawę przy wyrabianiu kosmetyków, mydła i świec.

Na łamach naszego portalu możecie poczytać m.in. o Napoleonie, który wyznaczył nagrodę za wynalezienie zamiennika masła. W takich okolicznościach powstała margaryna. Stało się to w 1869 roku. Odpowiedzialny był za to Hippolyte Mege-Mouries. Francuski chemik otrzymał w ramach wdzięczności wypomnianą wcześniej nagrodę.

W obecnych czasach tłuszcze jadalne dzielimy na dwie podstawowe grupy – tłuszcze twarde (smalec, margaryna, masło itp.) oraz tłuszcze płynne (oleje: z oliwek, kokosowy, kukurydziany, rzepakowy, arachidowy, słonecznikowy itp.)

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans - powolny zabójca

Coraz częściej słyszymy o tym, co nas zabije, wywoła nowotwory, otyłość i ma niekorzystne działanie na nasze ciało. Czasem to zwykłe sianie paniki, czasem, jak w przypadku tłuszczy trans, realne zagrożenie podparte licznymi badaniami.

Średnia ilość tłuszczu, jaką w skali roku zjada jeden człowiek, zależy od wielu czynników. Są to m.in. zamożność oraz tradycja. W różnych częściach świata ilość ta jest więc różna. Najmniej spożywa się go w Ameryce Południowej, Afryce i południowo-wschodniej Azji – około 5 kilogramów na jedną osobę. Średnia dla całego globu wynosi około 10 kilogramów. Najwięcej tłuszczu zjadają mieszkańcy krajów bogatych. W ich przypadku statystyki mówią o średnim spożyciu 25 kilogramów w ciągu roku w przeliczeniu na jedną osobę.

Znacie jeszcze jakiś inne wykorzystanie tłuszczu? Podzielcie się swoją wiedzą w komentarzach.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Czy odkryto już wszystkie pierwiastki?

Czy odkryto już wszystkie pierwiastki?

Zaledwie 90 z dotychczas znanych pierwiastków chemicznych występuje w przyrodzie w sposób naturalny. Około 30 z tych pierwiastków występuje w formie niezwiązanej. Pozostałe można spotkać jedynie w związkach chemicznych.

Współczesna, a nawet kilkusetletnia matematyka = czarna magia

Współczesna, a nawet kilkusetletnia matematyka = czarna magia

Mało kto i to nawet wliczając dobrze wykształcone osoby, ma za to pojęcie o rachunku całkowym i różniczkowym i to pomimo tego, że powstał w XVII wieku, więc ciężko zaliczyć go do odkryć współczesnej matematyki.

Czy jest szansa, że w kosmosie istnieje gwiazda będąca towarzysz

Czy jest szansa, że w kosmosie istnieje gwiazda będąca towarzyszką Słońca?

Słońce to wyjątkowa gwiazda. W skali całego kosmosu może się jednak kiedyś okazać, że ma ono siostrzaną gwiazdę i to niekoniecznie tylko jedną.

Bazyliszki istnieją naprawdę. Poznajcie je lepiej

Bazyliszki istnieją naprawdę. Poznajcie je lepiej

W rzeczywistości są to jaszczurki niegroźne dla człowieka. Nie ma więc obawy, że te zabiją nas wzrokiem. Ciekawostką jest, że bazyliszki potrafią biegać po powierzchni wody.

Wyjaśniamy, dlaczego materiały wybuchowe C-4 są takie plastyczne

Wyjaśniamy, dlaczego materiały wybuchowe C-4 są takie plastyczne

Plastyczny materiał wybuchowy powstał, jak wiele innych tego typu środków, w latach 60. ubiegłego wieku. Jest ceniony głównie ze względu na swoją miękkość. Właściwość sprawia, że C-4 można nadać dowolny kształt.

Prędkość geparda została najdokładniej zmierzona podczas amators

Prędkość geparda została najdokładniej zmierzona podczas amatorskiego eksperymentu

Najbardziej pewne i jednocześnie najdokładniejsze pomiary prędkości, z jaką biega gepard, zostały przeprowadzone w 1965 roku

Kiedy identyfikacja po odciskach palców stała się normą Dziwny p

Kiedy identyfikacja po odciskach palców stała się normą? Dziwny przypadek Willa i Williama Westów

Dzięki tym dwóm mężczyznom nie musimy martwić się, że trafimy do więzienia tylko dlatego, że dzielimy tę samą twarz i cechy fizyczne z innym znanym przestępcą

Na co chorował człowiek-słoń

Na co chorował człowiek-słoń?

Nikt nie potrafił odkryć przyczyny tego, że Joseph wyglądał tak, a nie inaczej. Musicie wiedzieć, że mężczyzna zmagał się ze strasznymi skutkami deformacji i przerostów kości, które ujawniły się już od najmłodszych lat, czyniąc ciało chłopca silnie zniekształconym

Co się stanie, kiedy Słońce się wypali

Co się stanie, kiedy Słońce się wypali?

Obecnie ludzkość nie dysponuje technologią ani wiedzą, która mogłaby ten proces spowolnić lub całkowicie zatrzymać. Być może w przyszłości się to zmieni. W końcu zostało jeszcze dużo czasu.

Siergiej Briuchonienko – wybitny naukowiec czy potwór Kontrowers

Siergiej Briuchonienko – wybitny naukowiec czy potwór? Kontrowersyjna historia powstania płucoserca

Pracownia Briuchonienka szybko stała się miejscem dziwacznych eksperymentów. Współpracownicy szybko musieli przyzwyczaić się do widoku odciętych głów i wysuszonych zwierzęcych ciał

W morzu żyje niewiele owadów. Dlaczego

W morzu żyje niewiele owadów. Dlaczego?

Żeby uświadomić sobie, jak mała liczba owadów żyje w morzu należy zacząć od podania liczby wszystkich sklasyfikowanych gatunków owadów. Jest ich blisko 1,5 miliona. Ile z nich żyje na stałe w morzu?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się