Czy oceany stają się coraz bardziej słone?

Czy oceany stają się coraz bardziej słone?

Większość soli morskiej pochodzi z erozji spowodowanej przez wodę, w wyniku której rzeki przenoszą rozpuszczoną sól do oceanów. W przypadku zastopowania kilku naturalnych procesów zasolenie oceanów będzie stale wzrastać. Istnieją bowiem mechanizmy zwane ogólnie „pochłaniaczami soli”, które pomagają skutecznie usuwać sól z oceanów w dokładnie takim samym tempie, w jakim się ona do nich dostaje.

Jednym z procesów pozwalających pozbyć się nadmiaru soli jest odparowanie wody. Informacja ta może wydawać się początkowo absurdalna. Przecież po odparowaniu wody morskiej stężenie soli wzrasta. To prawda, ale ostatecznie woda ulegnie przesyceniu i nie będzie już dłużej możliwe utrzymanie całej soli w stanie rozpuszczonym. Doprowadzi to do tworzenia się ewaporatu (osadu), który ostatecznie może uformować się w skały osadowe.

Drugim z mechanizmów pochłaniania soli jest wiatr, którego działanie powoduje rozlanie wody morskiej na lądzie, gdzie po odparowaniu, pozostanie osad, w którego składzie można odnaleźć głównie sól.

Pochłanianie soli z wody jest możliwe także za sprawą procesów chemicznych. Przykładem może być lawa znajdująca się na dnie oceanu, która reaguje z rozpuszczonymi jonami soli (np. Mg2 +), tym samym usuwając je z wody. Ponadto niektóre glinki pochłaniają sól (np. Mg2 + i K +), a część uwodornionych minerałów, takich jak grudki ferromanganu, tworzy się właśnie przy jej wykorzystaniu, co zmniejsza poziom zasolenia oceanów.

Usuwać sól z wody pomaga także morska fauna. Wiele spośród zwierząt spożywa lub w inny sposób ekstrahuje sole z wody, które następnie mogą zostać włączone do ich organizmu. Przykładem są muszle (z soli takich jak Si4 + i Ca2 +). Sól jest także wydalana. Opada ona wtedy na dno i staje się częścią warstwy osadu tam spoczywającej. Podobnie jak minerały ewaporatowe jest on ostatecznie budulcem skał osadowych.

Nie tylko procesy odsalania oceanów pomagają utrzymać w nich stały poziom zasolenia. Równie ważną rolę odgrywa słodka woda z rzek i topniejący lód. W obu przypadkach są to źródła stosunkowo świeżej wody, która wpływa do oceanów i pomaga zrównoważyć wodę utraconą w wyniku parowania.

Ile tak naprawdę wiemy o oceanach

Ile tak naprawdę wiemy o oceanach?

Oglądając filmy przyrodnicze, których głównym tematem jest bogactwo podwodnej fauny i flory, bardzo często można odnieść wrażenie, że podwodne życie, które widzimy na ekranie telewizora, zostało zbadane niemal w całości

Wszystkie powyższe czynniki i mechanizmy sprawiają, że globalne zasolenie oceanu jest utrzymywane w stanie względnej równowagi, chociaż niektóre regiony są bardziej lub mniej zasolone. Przyczyny takiego stanu rzeczy jest wiele.

Dlaczego mówimy o względnej równowadze? Otóż szybkość usuwania soli z oceanu jest bezpośrednio związana z jej stężeniem. Oznacza to, że im wyższe zasolenie, tym wyższe są wskaźniki jej usuwania przez wspomniane wcześniej pochłaniacze i odwrotnie.

W rezultacie przez co najmniej ostatnie 1,5 miliarda lat stężenie soli w wodzie morskiej (biorą pod uwagę globalną skalę) utrzymywało się na stałym poziomie 3,5%. Sytuacja ta zmieniła się jednak w ciągu ostatniego półwiecza, będąc potencjalnym źródłem katastrof. Jeśli soli w ocenach będzie coraz mniej i tendencja ta utrzyma się przez długi czas, może dojść do stałej zmiany klimatu.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

http://www.todayifoundout.com/index.php/2016/09/ocean-continually-get-saltier/

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Jakie napięcie może wytworzyć węgorz elektryczny?

Jakie napięcie może wytworzyć węgorz elektryczny?

Dążenie do doświadczenia i poznania rzeczy, na które nikt wcześniej się nie odważył, doprowadził jednego z naukowców do przekonania się na własnej skórze, jak mocno razi węgorz elektryczny.

W XV wieku Polskę nawiedziło tsunami

W XV wieku Polskę nawiedziło tsunami

Chociaż ciężko w to uwierzyć sięgające kilkudziesięciu metrów fale dotarły do jednego z polskich, nadmorskich miast.

Jak smakuje i jaki zapach ma pył księżycowy?

Jak smakuje i jaki zapach ma pył księżycowy?

Pierwsi astronauci, którzy wylądowali na powierzchni Srebrnego Globu i ich późniejsi naśladowcy, nie ograniczali się jedynie do podziwiana widoków.

Czy ssaki morskie mogą pić słoną wodę?

Czy ssaki morskie mogą pić słoną wodę?

Niektóre z gatunków fok i lwów morskich sporadycznie piją wodę morską, podobnie jak delfiny pospolite i wydry morskie. W przypadku innych gatunków praktyka ta jest bardzo rzadka.

Rezonans Schumanna – „bicie serca” Ziemi

Rezonans Schumanna – „bicie serca” Ziemi

Trzy razy dziennie, codziennie - około godziny 9:00, 14:00 i 20:00 uniwersalnego czasu koordynowanego (UTC) - impuls elektromagnetyczny o bardzo niskiej częstotliwości krąży wokół Ziemi.

Czy powstała księga z informacjami, które mogą pomóc sklasyfikow

Czy powstała księga z informacjami, które mogą pomóc sklasyfikować wszystkie żywe organizmy?

Pionierem naukowego klasyfikowania żywych organizmów był Linneusz. Zapoczątkował on je w 1757 roku, kiedy to w swoim dziele pt. „Systema naturae” opisał wszystkie znane w ówczesnym czasie zwierzęta.

Wielka Biblioteka Aleksandryjska została zniszczona przez cięcia

Wielka Biblioteka Aleksandryjska została zniszczona przez cięcia budżetowe, a nie pożar

Jedną z największych tragedii w historii starożytności jest spalenie wielkiej biblioteki w Aleksandrii. To jednak tylko fikcja. W rzeczywistości to nie pożar stał za zniszczeniem centrum wiedzy.

Czy Jezus Chrystus istniał naprawdę?

Czy Jezus Chrystus istniał naprawdę?

Chociaż ciężko jest przesądzać o pewności tego, co działo się ponad 2 tys. lat temu, z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że gdzieś między 26 a 36 rokiem n.e. na terenach Ziemi Świętej faktycznie żył i działał Jezus Chrystus.

Poznajcie Williama Jamesa Sidisa - prawdopodobnie najinteligentn

Poznajcie Williama Jamesa Sidisa - prawdopodobnie najinteligentniejszego człowieka w historii

O Einsteinie słyszał niemal każdy, ale kto zna nazwisko Sidis? Cudowne dziecko jak mówiono o nim na początku XX wieku, uzyskało wynik na poziomie 275-300 IQ.

Kto spalił Rzym? Czy aby na pewno był to Neron?

Kto spalił Rzym? Czy aby na pewno był to Neron?

Historycy nie są do końca przekonani, że to właśnie na rozkaz Nerona podłożono ogień. Co mają na obronę cesarza?

Co tak naprawdę dzieje się w słynnym trójkącie bermudzkim?

Co tak naprawdę dzieje się w słynnym trójkącie bermudzkim?

„Trójkąt bermudzki” osiągnął szczyt swojej popularności w latach 70. XX wieku. To właśnie w tamtym czasie był on głównym tematem niezliczonych publikacji i programów telewizyjnych.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się