Erytrytol - niskokaloryczny zamiennik cukru
Co to jest erytrytol oraz dlaczego staje się coraz bardziej popularnym środkiem spożywczym? Co to jest indeks glikemiczny i dlaczego warto zwracać na niego uwagę? Gdzie, oprócz przemysłu spożywczego używany jest erytrytol? Na te i kilka innych pytań odpowiemy w poniższym artykule.
Jak powstaje erytrytol?
Erytrytol jest substancją słodzącą otrzymywaną w procesie fermentacji glukozy przez różnego rodzaju drożdże. Słodzik należy do grupy alkoholi cukrowych, tzw. polioli. Naturalnie występuje w niektórych owocach, grzybach i produktach fermentowanych, np. winie. Substancje należące do alkoholi cukrowych, m.in. glikol, glicerol, wspomniany eytrytol, ksylitol, sorbitol i inne, często dodawane są do żywności dla sportowców, osób na niskokalorycznych dietach oraz osób z chorobą cukrzycową. Jest to spowodowane niższą niż w przypadku sacharozy ilością kalorii i niskim lub zerowym indeksem glikemicznym.
Ile kalorii ma erytrytol?
Erytrytol zawiera około 0,2 - 0,4 kalorii na 1 g produktu. Często na opakowaniach zamieszczona jest informacja, że erytytol ma zerową kaloryczność. Dla porównania sacharoza to około 4 kalorie w jednym gramie. Indeks glikemiczny erytrytolu jest równy 0.
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny mówi nam o tym, jak szybko rośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Dotyczy się to jedynie węglowodanów. Im wyższy indeks glikemiczny, tym wyższe stężenie glukozy we krwi po spożyciu produktu. Jest to szczególnie ważne u osób chorych na cukrzycę, które muszą kontrolować poziom glukozy we krwi i powinny wybierać produkty z niskim indeksem glikemicznym. Natomiast u osób zdrowych, dzięki temu, że niski indeks glikemiczny równa się niskiemu wydzielaniu insuliny, spożywanie takich produktów jest również zalecane. Szybkie wzrosty i spadki poziomu glukozy we krwi mogą powodować ataki głodu i rozregulowanie gospodarki cukrowej organizmu.
Gdzie kupić erytrytol?
Erytrytol można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach internetowych, np. cosdlazdrowia.pl oraz w niektórych supermarketach. W sklepach stacjonarnych należny szukać go na półkach ze zdrową żywnością.
Cena erytrytolu
Ceny erytrytolu za kilogram wahają się od 16 zł do nawet 30 zł. Cena 1 kilograma erytrytolu, do kupienia w cosdlazdrowia.pl to 18,49 zł.
Gdzie stosuje się erytrytol?
Erytrytol stosuje się nie tylko w przemyśle spożywczym ale równie farmaceutycznym. Erytrytol można stosować w kuchni jako zamiennik cukru białego. Doskonale nadaje się do słodzenia napojów gorących, koktajli, jako składnik różnych wypieków i deserów. Erytrytol nadaje się również do przygotowywania przetworów. Przetwory z erytrytolem są również słodkie i smaczne jak te z cukrem białym, jednak maja zdecydowanie mniej kalorii.
W przemyśle farmaceutycznym erytrytol jest używany już od kilkunastu lat. E968 to jego oznaczenie na etykietach różnych produktów. Erytrytol można znaleźć w tabletkach przeznaczonych dla osób z cukrzycą oraz w lekach wziewnych przeznaczonych dla osób z nietolerancją laktozy. Ponieważ erytrytol, tak jak inne alkohole cukrowe, ma pozytywny wpływ na zdrowie zębów, znaleźć go można w produktach do higieny jamy ustnej.
pomidor - niedziela, 11 października 2020, godz. 12:14
pomidor