Czy picie herbaty z cytryną powoduje Alzheimera

Czy picie herbaty z cytryną powoduje Alzheimera?

Niektórzy mówią o tej popularnej i niezwykle smacznej kombinacji „mikstura na Alzheimera”. Czy mają rację? Czy rozgrzewające „lekarstwo” na przeziębienie jest tak naprawdę powolną trucizną dla organizmu? Postaramy się rozwiać wątpliwości i postawić jasne odpowiedzi na pytania.

Herbata czarna, pita przez nas na co dzień zawiera glin, czyli aluminium. Czerpie go z gleby, na której rośnie. Im herbata się lepiej „czuje” na danym podłożu, tym więcej glinu przyswaja. Starszy liść zawiera w sobie większe ilości aluminium, jak i innych składników. To, znajdujące się w herbacianych liściach, jest nierozpuszczalne w wodzie. Gdy parzymy herbatę, pozostaje on w liściach i przenika do naparu tylko w śladowych, nieszkodliwych ilościach! Do tego etapu nie mamy się czego obawiać. W tytule jest jednak mowa o dodatku cytryny. I tu pojawia się problem.

Sposoby na przetrwanie upału

Letni upał? Są na to sposoby!

Nadciąga do nas fala upałów. Termometry w najbliższy weekend mają pokazywać nawet 40°C! Takie temperatury potrafią zagrażać naszemu zdrowiu, a nawet życiu! Jak przetrwać taki skwar? Jak się ochłodzić i przynieść sobie ulgę?

W momencie gdy połączymy fusy z kwasem cytrynowym (nie ważne, czy dodamy sam sok, czy wkroimy plasterek), zaczyna on łączyć aluminium. Wyciąga go z liści i powstaje związek chemiczny o nazwie cytrynian glinu. Jest on zarówno rozpuszczalny w wodzie jak i łatwo przyswajalny przez nasz organizm. Odkłada się w mózgu i po wielu latach powoduje chorobę Alzheimera. Czy jest sposób, aby się tego wystrzec i jednocześnie nie rezygnować z kwaśnego dodatku w gorącym kubku herbaty? Tak, wystarczy unikać kontaktu liści herbaty z cytryną! Dodajmy ją po skończonym parzeniu do samego naparu - bez fusów. Dotyczy to również torebek! Wyjmijmy ją przed wkrojeniem, bądź wyciśnięciem kwaśnego owocu.

Temperatura naparu nie ma tu żadnego znaczenia, choć jeśli oprócz samego smaku zależny nam na tym, aby cytryna oddała jak najwięcej witaminy C, poczekajmy, aż napar nieco ostygnie. Witamina C jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, dlatego potraktowanie jej wrzątkiem spowoduje znaczne straty.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

NIestety do mojej babci to nie przemawia, dalej pije z cytryna.

Dobrze wiedzieć

heardzo cenna informacja.Na pewno wielu amatorow czarnej herbaty siegnie po nią odważnie.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Rola nerwów w zębach

Rola nerwów w zębach

Nerwy w zębach przekazują do mózgu informacje o temperaturze spożywanych pokarmów i sile nacisku szczęk. Za ich sprawą potrafimy określić także, jakiej konsystencji jest żuty pokarm i kiedy mamy zaprzestać go żuć.

Istnieje alternatywa dla żywności modyfikowanej genetycznie

Istnieje alternatywa dla żywności modyfikowanej genetycznie

Badania przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych wskazują, że warzywa z kosmosu mają dwa razy większą zawartość witamin, do 7% więcej żelaza oraz o 25% więcej śladowych pierwiastków niż w zwykłych roślinach.

Skala mierzenia bólu

Skala mierzenia bólu

Bólu nikt odczuwać nie lubi, ale na naszym portalu udowodniliśmy, że jest to mimo wszystko przydatne i często ratuje nam życie. Problematyczne jest jedynie jego mierzenie. Wszak ciężko przystawić do bólu linijkę. Na obiektywne pomiary nie ma więc szans. W zamian powstał kwestionariusz McGilla.

Chcielibyście nie odczuwać bólu

Chcielibyście nie odczuwać bólu?

Ból nie należy do najprzyjemniejszych uczuć, jakie towarzyszą człowiekowi. Jego odczuwanie ma jednak jak najbardziej sens i nigdy nie boli nas bez przyczyny.

Rezonans magnetyczny

Rezonans magnetyczny

Obraz rezonansu magnetycznego, który jest niezwykle dokładny i ukazuje nasz narząd we wszystkich płaszczyznach, przyczynia się do znalezienia odpowiedniego sposobu leczenia, co bezpośrednio wpływa na uratowanie naszego zdrowia.

Czy kobieta, która podała się operacji powiększenia piersi może

Czy kobieta, która podała się operacji powiększenia piersi może naturalnie karmić swoje dziecko?

Pytanie zadaje sobie coraz więcej kobiet, które zdecydowały się na poprawienie swoich naturalnych atutów.

Interesujące fakty na temat HIV i AIDS

Interesujące fakty na temat HIV i AIDS

Bardzo często spotykam się w swoim otoczeniu z osobami, które HIV i AIDS traktują jak jedno i to samo - używają tych terminów wymiennie. Błąd! HIV to wirus, który powoduje AIDS. Osoba, która jest nosicielem wirusa, wcale nie musi zachorować.

Czy witaminę C można przedawkować

Czy witaminę C można przedawkować?

Linus Pauling, który należy do grona wybitnych chemików i tak samo, jak Maria Skłodowska-Curie otrzymał dwie Nagrody Nobla, uważa z całą pewnością, że nie.

Działanie znieczulenia ogólnego wciąż skrywa zagadki. Czy jest s

Działanie znieczulenia ogólnego wciąż skrywa zagadki. Czy jest się czego bać?

Temat budzi wiele kontrowersji. Od czasu do czasu słyszy się w telewizji, że znieczulenie zostało źle podane, przez co pacjent już się nie obudził...

Niebezpieczeństwo związane z niepotrzebnym przyjmowaniem antybio

Niebezpieczeństwo związane z niepotrzebnym przyjmowaniem antybiotyków

Zastanawialiście się, dlaczego lekarz nigdy nie przepisuje antybiotyków osobom, które są przeziębione?

Pomyłka sprawiła, że szpinak uznano za nieprawdopodobnie zdrowy

Pomyłka sprawiła, że szpinak uznano za nieprawdopodobnie zdrowy

Oczywiście nie zamierzamy dyskutować z tym, że jest zdrowy. To fakt, lecz był czas, w którym miał jeszcze lepszą reputację, chociaż ciężko sobie to wyobrazić. Legenda o cudownym szpinaku narodziła się wskutek pomyłki.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się