Sztuczka, którą smoothie robi z naszym żołądkiem

Sztuczka, którą smoothie robi z naszym żołądkiem

Wyobraźcie sobie, że macie przed sobą szklankę wody i talerz, na którym jest kurczak, brokuły i pieczarki. Jeśli już stworzyliście sobie ten obraz w Waszym umyśle, utrzymajcie go jeszcze przez kilka chwil. Następnie zastanówcie się nad odpowiedzią na pytanie, czy lepiej byłoby zjeść to w takiej formie, jaka kształtuje się w wyobraźni, czy może lepiej będzie, jak to wszystko ze sobą zmiksujemy i wypijemy?

Niewiele osób wybierze wariant numer dwa. Zdajemy sobie z tego sprawę. W grupie tych osób będzie jednak ekspert w dziedzinie jedzenia, Robin Spiller, który jest dyrektorem badań biomedycznych na Digestive Diseases Centre w Nottingham (Wielka Brytania). Jest on w posiadaniu danych i silnych argumenty przemawiające za tym, że miksowanie produktów ze sobą ma zdrowotne zalety. Spiller i jego zespół porównali dwa sposoby spożywania wcześniej opisywanego posiłku. Po całym badaniu naukowcy doszli do ciekawego wniosku. Okazało się, że osoby, które wypiły swoją „zupę”, nie czuły potrzeby spożycia kolejnego posiłku przez pół godziny dłużej w porównaniu do osób, które zjadły posiłek w bardziej tradycyjny sposób.

Czy to oznacza, że powinniśmy wszystko miksować?

„Jeśli zmiksujesz dokładnie tę samą ilość pokarmu, który zjadłbyś za pomocą noża i widelca, będziesz dłużej odczuwać, że jesteś pełny, a tym samym, później sięgniesz po następny posiłek”. - potwierdza Spiller. Ludzkie ciało jest podatne na pewne oszustwa. Posiłek, który zjesz w obojętnie jakiej formie trafia do żołądka i dzięki temu ludzki mózg określa, jak bardzo jesteśmy najedzeni. Nie ważne, co składało się na Twój obiad. Po chwili jednak, gdy organizm przeanalizował, co przechodzi przez dwunastnice, zajmie stanowisko w sprawie tego, czy to, co zjadłeś, miało składniki odżywcze, czy nie. Jeśli nie, znowu szybko zaczniesz odczuwać głód.

„To właśnie dlatego, jeśli wypijesz kilka szklanek wody, czujesz się pełny, ale tylko przez dziesięć minut” - informuje Spiller. „Zauważ, że jeśli zjadłbyś taką samą ilość zupy, nie odczuwałbyś głodu przez kilka godzin”. - kontynuuje.

Już dawno przypuszczano, że jeśli przyjmiesz ciecz połączoną z pokarmem stałym, płynna część opuści żołądek szybciej niż ta stała. „Pokazaliśmy, że jedzenie rozdziela się na warstwy, gdy już dostanie się do żołądka, do tej pory nie było to do końca pewne. Z pomocą przyszły najnowsze technologie. Przykładem niech będzie coś gęstego np. ryż i szklanka wody. Ryż zatonie w dolnej części żołądka. Następnie woda przedostanie się na górę. Oznacza to, że po zakończeniu jedzenia, wielkość żołądka będzie zmniejszać się znacznie szybciej niż w momencie, gdy zmieszalibyśmy ryż i wodę do jednorodnego kleiku”. - mówi badacz.

W rozwarstwianiu ma swój udział grawitacja i pozycja naszego ciała. Trawienie będzie odbywać się w inny sposób, gdy stoisz i inaczej gdy siedzisz, nie mówiąc już o wiszeniu do góry nogami. Szybkość opróżniania żołądka jest regulowana przez informacje zwrotne dostarczane przez dwunastnicę, która posiada receptory informujące mózg o wartości odżywczej posiłku. Regulacja ta przebiega tak, aby mniej więcej dostarczać do jelita cienkiego jedną lub dwie kalorie na minutę. Zapewnia to efektywne trawienie.

„Jeśli osobno zjesz kurczaka z warzywami, a potem popijesz go wodą, ta opuści Twój żołądek bardzo szybko, a tym samym żołądek ulegnie skurczeniu”. - wyjaśnia Spiller. Jest to tak zwane przesiewanie żołądka. „Jeśli oddzielenie cieczy i ciała stałego staje się niemożliwe, poprzez stworzenie z nich smoothie lub innej podobnej formy, wtedy się to nie zdarzy. Wodnista część będzie także zawierać kilka kalorii” - kończy.

Nie ma pewności, czy wszystkie koktajle mają podobne działanie do tego „kurczakowego” autorstwa naukowców z Wielkiej Brytanii. Ważne jest, aby materiały nie „pękały”. Pojęcie dotyczy emulsji, którą w dużym stopniu staje się zmiksowane jedzenie. Łyk wody, tłuszczu, trochę białka i mamy emulsję. Mogą być one stabilne lub niestabilne, w zależności od tego, jak łatwo ulegają „pękaniu”. Produkty w sklepach spożywczych mają w swoim stabilizatory, które temu zapobiegają. Nikt nie sięgnąłby po rozwarstwione jedzenie.

Czy sól powoduje cellulit?

Używasz dużo soli? A wiesz, że to ona powoduje cellulit?

Nie wystarczy zrezygnować z dodatku soli do potraw. Lista produktów, które niekorzystnie wpływają na Twoją skórę jest znacznie dłuższa.

Jeśli dodasz emulsję do kwasu, ta ma tendencje do pękania. Białko ją przed tym chroni, ale jego właściwości mogą być zniwelowane przez kwasy żołądkowe. Jeśli wypijemy szklankę mleka, rozdzieli się ono na białko i płyn zwany serwatką. Dlatego też zmiksowane posiłki są najbardziej skuteczne w przedłużaniu uczucia sytości, gdy nie pękają. Zdaniem zespołu z Nottingham niestabilne emulsje prowadzą do przesiewania żołądka i dlatego nasz brzuch robi się szybciej pusty. Połączone produkty, które pozostają ze sobą w postaci jednorodnej mieszanki, przyczynią się do dłużej trwającego uczucia pełności.

Kolejnym i chyba największym problemem jest przekonanie się do tego typu koktajli. Większości smakują te przygotowane na bazie owoców i warzyw. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w momencie, gdy mamy zmiksować ze sobą schabowego, ziemniaczki i jeszcze jakąś surówkę. Ja odpadam już na starcie. Być może jednak znajdą się amatorzy tego typu rozwiązania. Dłuższe uczucie sytości w końcu pozytywnie wpłynie na proces odchudzania i utrzymania wymarzonej sylwetki. Czy warto się jednak aż tak bardzo katować? A może Wy macie już jakieś przepisy na smaczne koktajle, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjny obiad?

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Rehabilitacja domowa po endoprotezie stawu barkowego

Rehabilitacja domowa po endoprotezie stawu barkowego

Kiedy inne metody leczenia zawodzą po wykonanej operacji pacjent wymaga regularnej rehabilitacji domowej.

Poznaj najczęstsze i najbardziej niepokojące objawy choroby POCh

Poznaj najczęstsze i najbardziej niepokojące objawy choroby POChP

Jakie są objawy choroby POChP? Kto najczęściej choruje i dlaczego? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Nowoczesne metody usuwania blizn w gabinecie kosmetycznym

Nowoczesne metody usuwania blizn w gabinecie kosmetycznym: przegląd technik

Blizny nie muszą być problemem natury zdrowotnej, ale przede wszystkim stanowią powód do licznych kompleksów.

Na czym polegają badania kliniczne?

Na czym polegają badania kliniczne?

Badania kliniczne prowadzone są w celu odkrycia lub potwierdzenia klinicznych/ farmakologicznych skutków działania konkretnego leku albo terapii.

Jak należy dbać o męską skórę twarzy?

Jak należy dbać o męską skórę twarzy?

Męska skóra twarzy wymaga nie mniejszej uwagi w pielęgnacji od skóry kobiecej.

Jakie preparaty stosować na łuszczycę paznokci?

Jakie preparaty stosować na łuszczycę paznokci?

Na łuszczycę paznokci w Polsce, cierpi nawet około miliona osób. Jest to więc choroba na tyle powszechna, że zapotrzebowanie na leki i preparaty jest spore.

Lakiery hybrydowe idealne dla Twoich paznokci

Lakiery hybrydowe idealne dla Twoich paznokci

Dla większości kobiet stylizacja paznokci to przede wszystkim manicure hybrydowy. Nic dziwnego, ponieważ ten sposób wykonywania paznokci cieszy się ogromną popularnością.

Jak można leczyć grzybicę organizmu?

Jak można leczyć grzybicę organizmu?

Grzybica ogólnoustrojowa jest podstępną chorobą i wiąże się z wieloma konsekwencjami zdrowotnymi mogącymi obniżyć jakość życia.

Skuteczny sposób na leczenie astygmatyzmu

Skuteczny sposób na leczenie astygmatyzmu

Wady wzroku generalnie wynikają z nieprawidłowych proporcji budowy oka.

Zdrowa dieta dla dzieci: co powinna zawierać i dlaczego jest waż

Zdrowa dieta dla dzieci: co powinna zawierać i dlaczego jest ważna

Wszyscy rodzice chcą, aby ich dzieci były zdrowe, a dużą częścią tego jest upewnienie się, że mają zrównoważoną dietę.

Jak wzmacniać układ immunologiczny u przedszkolaka?

Jak wzmacniać układ immunologiczny u przedszkolaka?

Młodzi rodzice nierzadko załamują ręce, gdy ich maluch po raz drugi w tym miesiącu wraca z placówki z podwyższoną temperaturą i katarem.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się