Czy popcorn jest zdrowy

Popcorn - zdrowa przekąska, którą jadamy zbyt rzadko

Kubełek prażonej kukurydzy zjadamy najczęściej podczas seansu w kinie. Okazuje się jednak, że często możemy przygotowywać ją w swoich domach. Zrobienie pełnej miski zajmie nam dosłownie kilka minut, zatem gdy kolejny raz zasiądziemy przed swoim domowym kinem, zastąpmy niezdrowe chipsy popcornem! Bez obaw - przekąska jest zdrowa i zawiera małą ilość kalorii, a wszystko zależy od odpowiedniego sposobu przygotowania. Zacznijmy jednak od odpowiedzi na pytanie: skąd przybyła do nas kukurydza?

Historia

Prażenie w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy w celu ich „spuchnięcia” i wyrzucenia z ich wnętrza miękkiej, chrupiącej masy znali już Aztekowie, Inkowie i plemiona Indian północnoamerykańskich. Archeolodzy w Peru odkryli resztki prażonej kukurydzy, które datują na 4700 rok p.n.e. Do Europy kukurydza trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba, a na cały świat popcorn rozsławili oczywiście Amerykanie. W XIX wieku był podawany jako poranny posiłek w formie owsianki lub kaszki. Od lat 80. stał się bardzo popularną przekąską. Przyczynił się do tego pomysł, aby zmieszać go z melasą, czyli gęstym i słodkim syropem. Od tego czasu mieszkańcy za oceanem nie wyobrażają sobie oglądania filmów czy to w sali kinowej, czy w zaciszu własnego domu bez kubełka tej przekąski.

Prażona kukurydza jest zdrowa.

Popcorn to pełne ziarno, a z tym wiąże się fakt, iż jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pełnoziarniste produkty charakteryzują się także tym, że zawierają większą ilość przeciwutleniaczy (antyoksydantów) niż owoce i warzywa. Ponadto te w popcornie są łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Antyoksydanty chronią nas przed wolnymi rodnikami, które to przyspieszają procesy starzenia się organizmu i mogą prowadzić do powstawania nowotworów. Amerykańscy naukowcy ds. żywienia z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii przekonują, że prażona kukurydza może chronić przed chorobami serca i demencją, ale to nie wszystko. Przekąska jest też skarbnicą żelaza - ma go w sobie więcej niż jajka i szpinak, a ilość protein i fosforu przewyższa tę zawartą w chipsach. Kukurydza jest również bogata w witaminy z grupy B oraz cenne dla nas pierwiastki, takie jak potas, wapń, cynk, magnez czy selen.

Jak przygotować zdrowy popcorn?

Zapomnijmy o tym, z czym spotykamy się w kinach. Dostępna tam przekąska zawiera bardzo dużą ilość soli, jest przygotowywana przy użyciu zbyt dużej ilości tłuszczu i często kuszeni jesteśmy dodatkiem słodkich syropów. Najpopularniejszym jest bez wątpienia karmelowy. To wszystko powoduje, że popcorn staje się bombą kaloryczną.

W dzisiejszych czasach wybór smaków popcornu jest bardzo szeroki. Popcorn z dodatkiem masła, toffi, soli i innych słodkich rzeczy jest produkowany masowo i łatwo dostępny. Jednak coraz więcej marek ucieka od tradycyjnej metody podawania popcornu. Oferują oni produkty bez dodatków lub ze zdrowymi dodatkami, dzięki czemu możemy cieszyć się zdrową przekąską z niską zawartością cukru, soli i kalorii.

Jagody - właściwości lecznicze

Jagody - lek w małych, ciemnofioletowych kuleczkach

Czy jest ktoś, kto nie lubi bułeczek drożdżowych z jagodami? Oprócz walorów smakowych mają do zaoferowania dużo więcej. Czarna jagoda to samo zdrowie! Ma liczne właściwości lecznicze.

Mimo wszystko popcorn najlepiej jest przygotować w domu. Będzie znacznie bardziej zdrowszy i nie będziemy musieli się martwić, że dostarczamy swojemu organizmowi zbyt dużą ilość kalorii. Zakupmy ziarna kukurydzy i uprażmy ich w mikrofalówce, a unikniemy w ten sposób dodatku oleju. Pamiętajmy tylko o tym, aby z daleka omijać paczkowane ziarna oznaczone jako rekomendowane do przygotowania w kuchence mikrofalowej! Zawierają one diacetyl, który ma przypominać przyjemny maślany smak. W rzeczywistości to „chemia”, która gromadzona w naszym ciele przez wiele lat może powodować różne dolegliwości.

Jedna szklanka (25g) przekąski przygotowanej z ziarna kukurydzy popcornowej w mikrofali ma zaledwie 31 kcal i 0,3 g tłuszczów nasyconych. Jeśli przygotujemy go z użyciem oleju, należy te wartości pomnożyć przez trzy. Nadal pozostaje znacznie lepszym wyborem niż chipsy. Ta sama ich ilość to 130 kcal i gigantyczna zawartość tłuszczu – 8,2 g. Jest to około 13% całkowitego, zalecanego spożycia.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Z wielką ochotą przystąpię do realizacji przeczytanego zalecenia! Mam tylko wątpliwości,czy w sklepach olsztyńskich będę mogła kupić kukurydzę, tak jak kaszę gryczaną, jaglaną, ciecierzycę czy soczewicę, które bardzo lubię przyprawie z cebulką i pieczarkami!! Pozdrawiam.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Rola nerwów w zębach

Rola nerwów w zębach

Nerwy w zębach przekazują do mózgu informacje o temperaturze spożywanych pokarmów i sile nacisku szczęk. Za ich sprawą potrafimy określić także, jakiej konsystencji jest żuty pokarm i kiedy mamy zaprzestać go żuć.

Istnieje alternatywa dla żywności modyfikowanej genetycznie

Istnieje alternatywa dla żywności modyfikowanej genetycznie

Badania przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych wskazują, że warzywa z kosmosu mają dwa razy większą zawartość witamin, do 7% więcej żelaza oraz o 25% więcej śladowych pierwiastków niż w zwykłych roślinach.

Skala mierzenia bólu

Skala mierzenia bólu

Bólu nikt odczuwać nie lubi, ale na naszym portalu udowodniliśmy, że jest to mimo wszystko przydatne i często ratuje nam życie. Problematyczne jest jedynie jego mierzenie. Wszak ciężko przystawić do bólu linijkę. Na obiektywne pomiary nie ma więc szans. W zamian powstał kwestionariusz McGilla.

Chcielibyście nie odczuwać bólu

Chcielibyście nie odczuwać bólu?

Ból nie należy do najprzyjemniejszych uczuć, jakie towarzyszą człowiekowi. Jego odczuwanie ma jednak jak najbardziej sens i nigdy nie boli nas bez przyczyny.

Rezonans magnetyczny

Rezonans magnetyczny

Obraz rezonansu magnetycznego, który jest niezwykle dokładny i ukazuje nasz narząd we wszystkich płaszczyznach, przyczynia się do znalezienia odpowiedniego sposobu leczenia, co bezpośrednio wpływa na uratowanie naszego zdrowia.

Czy kobieta, która podała się operacji powiększenia piersi może

Czy kobieta, która podała się operacji powiększenia piersi może naturalnie karmić swoje dziecko?

Pytanie zadaje sobie coraz więcej kobiet, które zdecydowały się na poprawienie swoich naturalnych atutów.

Interesujące fakty na temat HIV i AIDS

Interesujące fakty na temat HIV i AIDS

Bardzo często spotykam się w swoim otoczeniu z osobami, które HIV i AIDS traktują jak jedno i to samo - używają tych terminów wymiennie. Błąd! HIV to wirus, który powoduje AIDS. Osoba, która jest nosicielem wirusa, wcale nie musi zachorować.

Czy witaminę C można przedawkować

Czy witaminę C można przedawkować?

Linus Pauling, który należy do grona wybitnych chemików i tak samo, jak Maria Skłodowska-Curie otrzymał dwie Nagrody Nobla, uważa z całą pewnością, że nie.

Działanie znieczulenia ogólnego wciąż skrywa zagadki. Czy jest s

Działanie znieczulenia ogólnego wciąż skrywa zagadki. Czy jest się czego bać?

Temat budzi wiele kontrowersji. Od czasu do czasu słyszy się w telewizji, że znieczulenie zostało źle podane, przez co pacjent już się nie obudził...

Niebezpieczeństwo związane z niepotrzebnym przyjmowaniem antybio

Niebezpieczeństwo związane z niepotrzebnym przyjmowaniem antybiotyków

Zastanawialiście się, dlaczego lekarz nigdy nie przepisuje antybiotyków osobom, które są przeziębione?

Pomyłka sprawiła, że szpinak uznano za nieprawdopodobnie zdrowy

Pomyłka sprawiła, że szpinak uznano za nieprawdopodobnie zdrowy

Oczywiście nie zamierzamy dyskutować z tym, że jest zdrowy. To fakt, lecz był czas, w którym miał jeszcze lepszą reputację, chociaż ciężko sobie to wyobrazić. Legenda o cudownym szpinaku narodziła się wskutek pomyłki.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się