Dieta po 50 roku życia
Dieta po 50 roku życia musi się zmienić z wielu powodów. Organizm osoby starszej funkcjonuje już bowiem inaczej i wymaga konkretnych składników odżywczych. Dowiedz się, co powinna jeść osoba w takim wieku i jakie rozwiązanie jest dla niej najlepsze.
Przede wszystkim lekko
Dieta po 50 roku życia powinna być lekka, czyli łatwostrawna. Należy unikać dań smażonych, tłustych i wzdymających. Niewskazane są również potrawy ostre i wszystkie te, które długo zalegają w żołądku. Ponadto lepiej jest zrezygnować z roślin strączkowych, kapusty, razowego pieczywa oraz tłustych produktów zwierzęcych (smalec, boczek, słonina).
Z uwagą na białko
Osoby starsze mają większe zapotrzebowanie na białko. Dzieje się tak za sprawą malejącej z wiekiem masy mięśniowej, a w związku z tym malejącym zapotrzebowaniem energetycznym. Ludzie po 50 roku życia często nie zdają sobie z tego sprawy i jedzą te same produkty i ilości, jak za czasów młodości. Nie potrzebują jednak już tyle energii, przez co często mają problem z nadwagą. Niestety, sprawę pogarsza mała ilość białka. Jeśli osoba starsza nie je wystarczająco dużo białka, organizm pobiera ten składnik z mięśni. Sytuacja więc zapętla się, a kondycja człowieka robi gorsza. Trzeba zatem sięgać po produkty bogate w białko np. drób, jaja, mleko i przetwory mleczne, ryby.
Catering dietetyczny dla osób starszych?
Stosunkowo nowym pomysłem jest proponowanie diety pudełkowej ludziom po 50 roku życia. Ma to jednak swoje duże plusy.
- Każda firma cateringowa oferuje różne rodzaje diet i w związku z tym łatwo wybrać opcją najlepiej dopasowaną do potrzeb osoby starszej. Np. suvibox oferuje m.in. dietę wysokobiałkową (świetną dla osoby jedzącej za mało białka) i dietę z niskim indeksem glikemicznym (spełniającą wszystkie wymagania żywieniowe diety po 50 roku życia).
- Catering dietetyczny przygotowywany jest przez profesjonalistów i konsultowany z dietetykami. Oznacza to, że dieta posiada wszystkie składniki odżywcze i nie ma mowy o niedoborach.
- Osoby starsze są mniej mobilne z wiekiem – dieta pudełkowa może ich więc znacząco odciążyć. Nie będą musieli spędzać czasu zarówno w kuchni, jak i na zakupach.
Wbrew obiegowej opinii catering dietetyczny nie jest tylko dla młodych, odchudzających się osób. Może być świetnym rozwiązaniem dla ludzi po 50 roku życia, znacznie ułatwiając ich codzienność i spełniając potrzeby typowe dla takiego wieku.
Należy tylko pamiętać, aby wcześniej sprawdzić swój stan zdrowia. Organizm w tym wieku działa już bowiem nieco inaczej, a dieta dobrana “na oko” może mu zaszkodzić.
Hanka - czwartek, 23 maja 2019, godz. 12:10
Wystarczy mniej jeść, więcej uprawiać sportu i zrezygnować ze słodyczy i śmieciowego jedzenia. Ponad to polecam pić soki warzywne [CIACH LINK] Polecam sok z buraka, marchwi, cytryny i imbiru. Taki pomoże w walce z nadwagą, doda energii i poprawi zdrowie. Poza tym soki są smaczne i zdrowe w odróżnieniu od suplementów.