Grillowane warzywa to nie tylko cukinia. Spróbujcie kukurydzy!
Kukurydza z grilla nie jest w naszym kraju raczej popularnym dodatkiem do grillowanej karkówki, kiełbasy czy kaszanki. Polacy znają ją przede wszystkim w formie puszkowanej, która króluje w sałatkach i bardzo często znajduje się na pizzy. Najwyższy czas to zmienić! Polecamy spróbować grillowanej kukurydzy w kolbach już przy okazji kolejnego grillowania. Warzywo to bardzo często gości na rusztach Amerykanów. Jeśli w związku z tym uważacie, że jest to mało polski produkt, to czym prędzej sprzedajcie swój grill. W końcu wynalazek ten również ma swoje korzenie w USA. Jeśli już zdecydujecie się na spróbowanie takiej kukurydzy, skorzystajcie z naszych porad, aby wyszła Wam jak najsmaczniejsza.
Zanim wrzucicie kukurydzę na ruszt, będzie trzeba odpowiednio ją przygotować. Nie ma w tym nic trudnego. Cały proces potrwa zaledwie chwilę. Zacznijcie od bardzo dokładnego umycia kolb pod bieżącą wodą. To, czy kukurydza będzie grillowana z liśćmi, czy bez zależy jedynie od Was. Obie wersje są poprawne. Kolby można grillować w całości lub pociąć je na mniejsze kawałki. Naszym zdaniem ta druga opcja jest dużo lepsza. Dlaczego? Pozwoli to na mniejsze ubrudzenie się podczas jedzenia. Cała kolba może być także sporym wyzwaniem dla żołądków wcześniej wypełnionych innymi przysmakami. Jeśli chcecie, żeby warzywo upiekło się znacznie szybciej, umytą kukurydzę wrzućcie do wrzątku i pogotujcie przez kilka minut.
Kukurydzę można grillować na wiele różnych sposobów. Kolby można położyć bezpośrednio na ruszcie, ułożyć je na tackach lub owinąć i piec w folii spożywczej. Jeśli nie przepadacie za silnym zapachem dymu, zdecydujcie się na sposób numer dwa lub trzy. Pomimo wcześniejszej kąpieli we wrzątku kukurydza musi spędzić dość długi czas na grillu. Trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość na około 20 minut. Jeśli nie podgotujecie jej wcześniej, czas ten będzie znacznie dłuższy. Aby kolby dokładnie się upiekły, niezbędne będzie kilkukrotne obrócenie kukurydzy podczas grillowania.
Grillowane kolby kukurydzy najlepiej smakują z dodatkiem masła, które roztopi się pod wpływem gorąca i równomiernie pokryje całość. Jako że kukurydza kojarzy się ze zdrowym grillowanie, nie należy przesadzać z ilością tłustego dodatku. Dla wzbogacenia smaku można doprawić ją odrobiną soli. Najlepiej jeść ją od razu, na gorąco. Kukurydza jest świetnym dodatkiem do grillowanej piersi kurczaka. Nasza propozycja podania zakłada także dodanie papryki i cukinii, przygotowanych także na ruszcie. W ten sposób szybko skomponujemy niskokaloryczny i zdrowy posiłek. Grillowane kolby to również doskonały element wegetariańskiego i wegańskiego dania.
Grzyby na grill!
Grillowane grzyby są fantastycznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięsa. Ich przygotowanie nie stanowi żadnego problemu i jest łatwe nawet dla mniej doświadczonych domowych kucharzy. Najłatwiej i najszybciej będzie je można przygotować w formie szaszłykówDlaczego warto włączyć do swojej diety grillowaną kukurydzę i tą przygotowaną na inne sposoby? Warzywo jest po prostu smaczne. Samo to już wielu osobom wystarcza i nie specjalnie interesuje ich, jakie właściwości zdrowotne ma „złoto Indian”. Osoby bardziej dociekliwe informujemy, że kukurydza jest bogata w kwas askorbinowy, witaminy (A, K, D i E), niacynę oraz kwas foliowy. Ten ostatni jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Ponadto w żółtym warzywie znajdują się liczne pierwiastki ważne dla funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Kukurydza wykazuje również działanie antynowotworowe. Jej spożywanie jest zalecane także dla osób mających problemy z wydolnością nerek. Powinny one jeść kukurydzę codziennie.
Przypominamy, że to nie pierwszy na naszym portalu artykuł dotyczący grillowania. Wcześniej zachęcaliśmy Was do spróbowania grillowanych grzybów, a konkretnie pieczarek. Z naszym przepisem na grillowane pieczarki z suszonym koperkiem, solą czosnkową i masłem zapoznacie się, klikając przypięty artykuł.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!