Pomyłka sprawiła, że szpinak uznano za nieprawdopodobnie zdrowy
Oczywiście nie zamierzamy dyskutować z tym, że jest zdrowy. To fakt, lecz był czas, w którym miał jeszcze lepszą reputację, chociaż ciężko sobie to wyobrazić. Przecież obecnie słyszymy dużo o jego właściwościach leczniczych. Legenda o cudownym szpinaku narodziła się wskutek pomyłki.
Historia ma swój początek w 1870 roku. Wtedy to niemiecki badacz zajął się analizowaniem zawartości żelaza w poszczególnych produktach żywnościowych. Zapisując swoje wyniki, popełnił błąd przy szpinaku. Naukowiec po prostu postawił przecinek w złym miejscu. Przesuwając go o jedno miejsce w prawo, spowodował, że dziesięciokrotnie zwiększył on zawartość żelaza w liściastym warzywie. I tak oto narodziła się legenda o cudownych właściwościach szpinaku.
Niemiec nie był jedyną osoba, która się przyczyniła do gwałtownego wzrostu popularności warzywa. W 1929 roku znana amerykańska twórczyni filmów dla najmłodszych Elzie Segar stworzyła znaną chyba wszystkim postać „szpinakożernego” Popeye'a. Oglądaliście tę bajkę? Dzieci, które to robiły, miały jeść szpinak. W rzeczywistości jednak liściaste warzywo zawiera przeciętną ilość żelaza. Jest go 2,8 mg w 100 gramach szpinaku. Przypominamy, że dzienne zapotrzebowanie to 18 mg dla płci pięknej i 15 mg dla mężczyzn. Potrzeba by więc zjeść sporą porcję warzywa. Żelazo jest odpowiedzialne za transport tlenu do organizmu oraz odgrywa kluczowa rolę w produkcji czerwonych krwinek. Gdy mit o bogatym jego źródle został obalony, pojawił się kolejny. Tym razem dotyczył on ogromnych zawartości kwasu foliowego, który jest doskonałym specyfikiem dla kobiet w ciąży.
Popeye to zdecydowanie największy miłośnik szpinaku :)
Nie oznacza to jednak, że warzywo jest bezwartościowe. Wręcz przeciwnie, już na samym wstępie przyznaliśmy, że jest zdrowe, lecz nie ma nic ze swoich legendarnych właściwości. Badania przeprowadzane już w znacznie współcześniejszych czasach pozwoliły jednak ustalić, że liście warzywa wykazują właściwości antynowotworowe. Dodatkowo spożywanie szpinaku uchroni nas przed miażdżycą. Dzieje się tak za sprawą beta-karotenu, luteiny oraz witaminy C, których w szpinaku nie brakuje.
Dowiedz się więcej na temat wegetarianizmu i weganizmu
Zanim przejdziemy do ciekawostek opowiemy Wam o podstawowej różnicy między jednym a drugim.Warzywo jest polecana także osobom, które doświadczają sporo ilości stresujących sytuacji. Szpinak zawiera magnez, który ma istotny wpływ na działanie układu nerwowego, a także w dużym stopniu obniża podatność na stres. Właściwości uspokajające to jednak nie jedyne zalety magnezu zawartego w szpinaku. Jeśli cierpicie na bóle lub zawroty głowy, spożywanie szpinaku może okazać się dla Was zbawienne.
Kolejnym pierwiastkiem, który możemy znaleźć w liściach warzywa, jest potas. Jak powszechnie wiadomo jest on przyjacielem każdej osoby, która choruje na nadciśnienie. Okazuje się, że potas doskonale współpracuje we wspomnianym wcześniej magnezem. Połączone siły dwóch pierwiastków pozwalają na regulację pracy serca.
Ze względu na obecność kwasu szczawiowego szpinak nie jest polecany osobom z kamicą nerkową. Kwas przyczynia się do powstawania złogów. I tak nie lubię jego smaku - jakoś to przeboleję ;)
TSB - wtorek, 22 października 2019, godz. 15:11
"które doświadczają sporo ilości stresujących sytuacji." Może po prostu "które doświadczają wielu stresujących sytuacji."? Pozdrawiam