Jagody - właściwości lecznicze

Jagody - lek w małych, ciemnofioletowych kuleczkach

Czy jest ktoś, kto nie lubi bułeczek drożdżowych z jagodami? A co powiecie o pierogach nadziewanych tymi owocami? Bywają także dodatkiem do gofrów, ciast i deserów. Przygotować z nich można również zupy, kompoty i soki. Jemy je także w surowej postaci. Oprócz walorów smakowych mają do zaoferowania dużo więcej. Czarna jagoda to samo zdrowie, bowiem ma liczne właściwości lecznicze!

Już od dawna są używane jako skuteczny środek na zatrzymanie biegunki. Picie soku lub naparu z tych suszonych darów lasu dostarcza naszemu organizmowi dużą dawkę garbników. Substancje te są nazywane także taninami i naturalnie występują w roślinach. Jagody stanowią ich bogate źródło, co sprzyja w uszczelnianiu błony śluzowej żołądka i spowalnianiu ruchów jelit.

Owoce te działają również w drugą stronę, czyli pomagają przy problemach z zaparciami. Świeże, to magazyn pełen rozpuszczalnego błonnika, a ten jak wiadomo - wspomaga pracę jelit i reguluje proces wypróżniania. Jest także środkiem zapobiegawczym występowaniu przewlekłych zaparć. Błonnik, zawarty w czernicy (kolejne określenie jagód), przyczynia się także do pobudzania trawienia.

Leśne owoce stanowią skarbnicę witaminy C. Już cztery garście czarnych borówek pokrywają dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Ta jest zaś niezbędna do uszczelniania i wzmacniania naczyń układu krwionośnego. Dba również o nasze żyły i tętnice w inny sposób - ogranicza utlenianie cholesterolu, a co za tym idzie, chroni nas przed miażdżycą. Udowodniono, że kwas askorbinowy obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko udaru o 40%. Pamiętajmy tylko o tym, żeby jeść jagody na surowo - tylko wtedy będą bogatym źródłem witaminy C!

Chcecie lepiej widzieć w ciemności?

Jedzenie czarnych borówek ma wpływ i na to. Poprawia wzrok, a nawet zapobiega jego pogorszeniu w przypadku tak poważnych chorób, jak jaskra. Antocyjany, czyli naturalny barwnik jagód, przyczyniają się do poprawy widzenia po zmroku. To nie żart! Uważa się również, że pełnią w organizmie funkcje ochronne.

Nadmiar rodników w ludzkim ciele jest bardzo niebezpieczny. Przyśpiesza procesy starzenia się naszych tkanek, powoduje miażdżycę, a nawet nowotwory. Pamiętajmy, że krążą one stale po naszym organizmie i nie chodzi o to, aby się ich pozbywać. Wszystko, co musimy zrobić, to zachować równowagę między rodnikami, a antyoksydantami zwanymi inaczej przeciwutleniaczami. Źródłem tych drugich jest czernica. Obecne w jagodach antycyjanozydy chronią komórki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników. Poza tym zwiększają elastyczność żył, co może uchronić nas przed zatorem, który może spowodować naszą śmierć!

Myrtylina, zawarta w owocach, wraz z żelazem występującym w organizmie produkuje czerwone ciałka krwi. Oznacza to, że czarna borówka skutecznie pomaga w walce z anemią, której przyczyną jest właśnie niedostateczna ilość erytrocytów (czerwonych krwinek) i zbyt niski poziom hemoglobiny. Jeśli zauważymy u nas objawy przypominające zwykłe przemęczenie, nie zawsze musi wynikać to z przepracowania lub stresującego trybu życia. Warto się przebadać pod kątem anemii. Ta, często bagatelizowana choroba, nieleczona może stanowić niebezpieczeństwo dla mózgu lub serca.

Co z diabetykami?

Czy picie herbaty z cytryną powoduje Alzheimera

Czy picie herbaty z cytryną powoduje Alzheimera?

Niektórzy mówią o tej popularnej i niezwykle smacznej kombinacji „mikstura na Alzheimera”. Czy mają rację? Czy rozgrzewające „lekarstwo” na przeziębienie jest tak naprawdę powolną trucizną dla organizmu? Postaramy się rozwiać wątpliwości i postawić jasne odpowiedzi na pytania.

Również i diabetycy znajdą dla siebie właściwości jagód, które poprawią ich samopoczucie. Osoby zmagające się z cywilizacyjną chorobą - cukrzycą - powinny spożywać produkty bogate w błonnik, a jak już wiemy - czarne borówki są jego źródłem, jednocześnie mając niską zawartość kalorii. Ten warunek również jest spełniony w przypadku tych owoców. To jednak nie koniec dobrych wiadomości dla diabetyków. Jagody zawierają w sobie sporą ilość glukonin, chromu i wakcyniny. Substancje te są pomocne w regulowaniu poziomu cukru we krwi, a ostatnia z nich bywa nazywana „insuliną z roślin”.

Wszystko, co należy zrobić, aby nam nie zaszkodziły, to dokładne ich umycie przed zjedzeniem lub przetworzeniem. Jeśli po zjedzeniu jagód, posiłków, bądź deserów z ich dodatkiem zauważymy u siebie opuchnięte powieki, wargi lub pojawi się swędząca wysypka - oznacza to, że wystąpiła reakcja alergiczna i jesteśmy uczuleni na te owoce.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Endoskopia górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego

Endoskopia górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego

Przewód pokarmowy to niezwykle zróżnicowany układ, w obrębie którego wyróżniamy wiele chorób. Część z nich różni się od siebie znacząco przebiegiem, jednak większość schorzeń powoduje wyjątkowy dyskomfort u pacjentów.

Erytrytol - niskokaloryczny zamiennik cukru

Erytrytol - niskokaloryczny zamiennik cukru

Co to jest erytrytol oraz dlaczego staje się coraz bardziej popularnym środkiem spożywczym?

Francuskie domy perfumeryjne

Francuskie domy perfumeryjne

Francja uznawana jest za światową stolicę branży perfumeryjnej. To stąd pochodzą najbardziej eleganckie i luksusowe zapachy.

Cienie pod oczami i worki – przyczyny ich powstawania

Cienie pod oczami i worki – przyczyny ich powstawania

Problemy kosmetyczne w okolicy oczu mają różne nazwy. Łączy je jedno. Cienie, plamy, zasinienia, przebarwienia i worki pod oczami to prawie zawsze wina genów. Znacznie rzadszą przyczyną ich powstawania jest zmęczenie.

Naturalne sposoby na zdrową cerę i skórę ciała

Naturalne sposoby na zdrową cerę i skórę ciała

Dobra kondycja skóry jest niezwykle ważna dla utrzymania zdrowia całego ciała. Największy organ chroni nas przed zarazkami i uszkodzeniami. O skórę twarzy dba się także ze względów estetycznych.

Ostry atak rwy kulszowej, jak go rozpoznać?

Ostry atak rwy kulszowej, jak go rozpoznać?

Łapie Cię nagły ból w okolicy lędźwi, promieniujący przez całą długość pośladków, aż do uda, bądź nawet stopy.

Aparat ortodontyczny – lepszy metalowy czy estetyczny?

Aparat ortodontyczny – lepszy metalowy czy estetyczny?

Na korekcję zgryzu oraz nieprawidłowego położenia zębów decyduje się obecnie wiele osób, w tym także dorosłych. To nie tylko kwestia atrakcyjnego wyglądu, ale również zdrowia.

Mądre przyjmowanie luteiny

Mądre przyjmowanie luteiny

Luteina to ksantofil z grupy karotenoidów, czyli tlenowa pochodna karotenów. Brzmi skomplikowanie, ale w rzeczywistości rola luteiny tak w organizmie człowieka, jak i w roślinach, jest stosunkowo prosta.

Wybielanie zębów u dentysty - co musisz wiedzieć?

Wybielanie zębów u dentysty - co musisz wiedzieć?

Białe zęby to wizytówka, dzięki której można zdobyć lepszą pracę, a także odnieść sukces na gruncie towarzyskim.

Zalety kosmetyków naturalnych – dlaczego warto je stosować?

Zalety kosmetyków naturalnych – dlaczego warto je stosować?

Kosmetyki naturalne w ostatnim czasie zyskały na popularności i stanowią atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych preparatów poprawiających urodę.

Shiseido Benefiance Concentrated - poczuj odrobinę luksusu

Shiseido Benefiance Concentrated - poczuj odrobinę luksusu

Chcesz poczuć odrobinę luksusu na swojej twarzy? Czas zrezygnować z przeciętnych kremów na rzecz najlepszych kosmetyków.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się