10 błędów, które mogą zrujnować Twoją kawę o poranku
Ogólnie rzecz biorąc, przygotowanie pysznej filiżanki kawy o poranku nie jest zbyt trudne. W dzisiejszych czasach możemy znaleźć metody i ekspresy do kawy, które sprawiają, że jest to proces prosty i szybki. Jednak jeśli naprawdę chcemy napić się dobrej kawy, jest kilka aspektów, na które trzeba zwrócić uwagę.
Błąd 1: Nieużywanie świeżej kawy
Jest to błąd, który może wydawać się oczywisty, a jednak często się zdarza. Niejednokrotnie ludzie narzekają, że ich kawa nie smakuje dobrze i nie ma żadnego aromatu. Kiedy jednak sprawdzają, co jest nie tak, znajdują kawę, której termin przydatności do spożycia dobiega końca. Dzieje się tak, ponieważ kawa z czasem traci olejki eteryczne i składniki, które nadają jej aromat. Aby tego uniknąć, należy zawsze sprawdzać datę ważności i to, jak dawno temu ziarna zostały palone. Po tym czasie najlepiej spożyć kawę w ciągu miesiąca lub krócej.
Błąd 2: Kupowanie kawy niskiej jakości
Może się zdarzyć, że jeśli nie mamy głęboko zakorzenionego nawyku picia kawy, to dorastaliśmy pijąc byle jaką kawę. Albo, że jesteśmy ogólnie przyzwyczajeni do każdej marki, którą znajdziemy w supermarkecie. Problem w tym, że jeśli chcemy wejść w świat dobrej kawy, musimy zacząć myśleć o jej jakości. Istnieje wyraźna różnica między kawą niskiej i wysokiej jakości. W rzeczywistości, wiele osób nie lubi kawy, ponieważ mają obraz ciemnego i bardzo gorzkiego napoju. Czują więc, że muszą dodać dużo cukru lub mleka, aby kawa smakowała dobrze. Jednak prawdziwa kawa wysokiej jakości w rzeczywistości nie potrzebuje żadnego z powyższych dodatkowych składników.
Błąd 3: Niewłaściwe mielenie dla danej metody parzenia
Ważne jest, aby pamiętać, że istnieją różne rodzaje młynków i jest kilka powodów, dla których tak się dzieje. Każdy z nich daje w efekcie kawę o bardzo specyficznym aromacie i smaku. Na przykład, ekspres do kawy Philips LatteGo jest przystosowany do pracy z określonymi rodzajami mielenia. Dlatego też, jeśli chcemy doświadczyć prawdziwego espresso, nie uzyskamy go przygotowując go z grubo mielonych ziaren.
Błąd 4: Niewłaściwe proporcje kawy
Proporcje są bardzo ważne przy parzeniu kawy. Jeśli dodamy za dużo kawy, napój będzie zbyt mocny, gorzki, a nawet gęsty. Z drugiej strony, jeśli doda się za mało, kawa będzie wodnista i pozbawiona smaku oraz aromatu.
Błąd 5: Niewłaściwy rodzaj wody
Jest to błąd, który prawie zawsze przeoczamy, ale nawet rodzaj wody, której używamy, wpływa na smak kawy. Jeśli chcemy doświadczyć doskonałej filiżanki kawy, to trzeba zacząć używać wody filtrowanej.
Błąd 6: Niewłaściwe przechowywanie kawy
Wiele rzeczy może pójść nie tak, jeśli nie przechowujemy naszej kawy w odpowiedni sposób. Dlatego też jest to proces, którego nie należy traktować lekkomyślnie. Obecnie wiele marek pakuje kawę w torebki z odpowiedniego materiału, tak aby można było ją tam przechowywać. Nie oznacza to jednak, że są w 100% odporne na to, co warunki środowiskowe mogą zrobić z kawą. Głównym skutkiem złego przechowywania jest utrata aromatu i smaku.
Błąd 7: Niewłaściwy dobór filiżanki
Nie bez powodu istnieje filiżanka do kawy do każdego rodzaju przygotowania. Jeśli wolisz zimne napoje, to nie ma problemu z rodzajem kubka. Jeśli jednak chcesz cieszyć się dobrą, gorącą kawą, lepiej sprawdź, w którym z nich ją podajesz. Bardzo cienkie kubki powodują, że napój bardzo szybko stygnie.
Błąd 8: Wielokrotne odgrzewanie kawy
Świeżo zaparzona kawa smakuje o wiele lepiej. Odgrzewanie kawy, zwłaszcza kilkakrotnie, sprawia, że kawa zaczyna być niesmaczna. To samo dzieje się, gdy po kilku godzinach odgrzewasz chipsy. Ich pyszny smak i konsystencja nie będą już takie same.
Błąd 9: Niewymienianie ani niemycie filtra
Większość ekspresów do kawy wymaga filtra do kawy. Nie ma znaczenia, czy jest on papierowy czy stały. Jest to bardzo ważny element wyposażenia, ponieważ to właśnie on zapobiega przedostawaniu się zmielonych cząstek ziaren do napoju i w efekcie otrzymaniu kawy z niechcianymi bryłkami. Ponieważ jest w tak bliskim kontakcie z kawą, może również wpływać na jej smak. Dlatego teraz ważne jest, aby wziąć pod uwagę jego konserwację. Jeśli nie umyjesz filtra po każdym parzeniu, mogą pozostać na nim resztki, które spowodują później zły smak napoju.
Błąd 10: Brak konserwacji i czyszczenia ekspresu do kawy
Skoro już jesteśmy przy temacie czyszczenia filtrów, nie możemy pominąć czyszczenia ekspresu do kawy. Urządzenia często nadają się do mycia w zmywarce (lub przynajmniej niektóre ich części) lub wymagają jedynie umycia wodą, mydłem i odpowiednią gąbką. Specyfiką ekspresów do kawy jest również to, że może się w nich osadzać kamień. Gdy kamień nagromadzi się w zbyt dużej ilości, zaczyna nadawać kawie nieprzyjemny smak, zapycha ekspres, a nawet może doprowadzić do jego awarii. Dlatego też konieczne jest ich odkamienianie.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!