Kilka sposobów na funkcjonalną kuchnię
Funkcjonalność i ergonomia kuchni to najważniejsze kryterium oceny jakości pobytu w tym pomieszczeniu. Projektując współczesną kuchnię, z uwagi na niewielkie zwykle wymiary pomieszczenia, najwięcej starań przykłada się do maksymalnego wykorzystania każdego skrawka powierzchni. Pozostawia się w niej wyłącznie niezbędne ciągi komunikacyjne, komfortowe zwykle tak naprawdę dla jednej osoby.
Wszystkie strefy kuchni
Granice kuchni wyznaczają zazwyczaj drzwi wejściowe i okna. I chociaż aranżację okien wykonuje się na samym końcu prac, warto przewidzieć ich estetykę znacznie wcześniej. Firanki do kuchni, żaluzje czy rolety to ważny element struktury wykorzystywanych w kuchni materiałów, ale też ich kolorystyka.
Aby jak najbardziej ergonomicznie potraktować kuchenną przestrzeń, projektując ją należy wydzielić 5 podstawowych stref:
- Strefę zapasów, w której lokuje się lodówkę, zamrażarkę, a nawet buduje spiżarnię. Strefa ta optymalnie powinna znajdować się jak najbliżej drzwi kuchni, tak aby można było wygodnie i łatwo rozpakowywać oraz układać przyniesione zakupy. W pobliżu tej strefy powinien znaleźć się blat do wykładania i przechowywania wyjętych z lodówki produktów.
- Strefę przechowywania, w tej części przechowuje się wszelkiego rodzaju naczynia i zastawę stołową. Powinna ona znaleźć się jak najbliżej strefy zmywania (zmywarki czy zlewozmywaka), by łatwo było układać naczynia w szafkach po umyciu.
- Strefę zmywania, gdzie zmywa się brudne naczynia zebrane ze stołu oraz strefy przygotowywania posiłków.
- Strefę przygotowywania posiłków, najlepiej podzieloną na strefę brudną, bliżej zlewozmywaka i czystą. Strefa przygotowywania powinna posiadać co najmniej 60 cm, a najlepiej 90 cm długości blatu kuchennego. Im więcej przestrzeni na blacie, tym bardziej komfortowo można przy nim pracować.
- Strefę gotowania, na którą składa się piekarnik, kuchenka i mikrofalówka. Strefa ta musi być wyposażona w doskonale działający wyciąg, wiszący nad kuchenką i zbierający kuchenne opary, w tej strefie przechowuje się również garnki oraz patelnie.
Wyraźne podziały stref i zachowanie właściwej kolejności dostosowuje się do projektu architektonicznego pomieszczenia oraz, jeżeli zachodzi tak potrzeba, do leworęczności domowników.
Oświetlenie kuchni
Światło w kuchni dzieli się na dzienne i sztuczne. Dzienne powinno zapewnić okno i jego właściwa aranżacja. Jak dobrać firanki do kuchni? Co wpływa na wybór? Wiele czynników: umiejscowienie okna w całym projekcie, sposób otwierania, bliskość zlewozmywaka albo kuchenki a nawet widok za oknem.
Jednak równie istotnym elementem aranżacji kuchni jest oświetlenie sztuczne pomieszczenia. Najlepiej zaplanować je w taki sposób, by oświetlało ją światło padające z różnych kierunków i punktowo na strategiczne miejsca. Doskonale oświetlony punktowym źródłem światła musi być roboczy blat kuchenny, dobrze oświetlona powinna być kuchenka, równie istotny jest stół jadalny w kuchni. Ciekawym rozwiązaniem w kuchni jest oświetlenie przypodłogowe, umieszczone w postumentach szafek kuchennych. Wyznacza ono kierunki w nocy, gdy do kuchni trafiają po omacku zaspani mieszkańcy. Oświetlenie LED-owe, przyjazne i ekonomiczne wyznacza ważne kierunki kuchni.
Ergonomia aranżacji i doskonałe oświetlenie zwykle decydują o ostatecznym kształcie kuchni i komfortu przebywania w niej oraz wykonywania codziennych obowiązków.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!