Grill węglowy czy gazowy
Postaramy się rozstrzygnąć (przynajmniej w pewnym zakresie) podstawowe pytanie, które staje przed miłośnikami pieczenia na świeżym powietrzu - czy lepszy będzie grill gazowy czy węglowy?
Jaki grill jest nam potrzebny
Tak naprawdę nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Przecież grill może nam służyć jako sprzęt stacjonarny w ogrodzie lub na balkonie, możemy też chcieć móc zabierać grill razem z nami na wycieczki. A więc wielkość grilla ma znaczenie. Ponadto warto rozważyć jak wielu osobom ma służyć grill, a także co chcemy z jego pomocą przygotować. Te preferencje na zawsze pozostaną indywidualne i zrelatywizowane do nas. Jednakże w ślad za ich rozstrzygnięciem idzie pytanie: grill węglowy czy gazowy?
Otóż grille węglowe i gazowe to dwa najlepiej sprawdzone i najpopularniejsze rodzaje grilli. To między nimi wybieramy. Podajmy więc zalety i wady (jeśli takie się znajdą) grilli węglowych i gazowych.
Grille węglowe
Grill węglowy to najbardziej znany rodzaj grilla, który jest z człowiekiem tak długo, jak ten panuje nad ogniem. Spalanym materiałem są tu drewno lub węgiel. Powstaje naturalny dym. Taki grill trzeba rozpalić oraz czuwać nad ogniem, co w grillowaniu jest być może najfajniejsze. Najprostsze grille węglowe stanowią po prostu tacki do pieczenia, które ustawiamy nad paleniskiem, bardziej skomplikowane modele posiadają już paleniska regulowane, ich podparcia są stabilne, ruszty rozległe, znajdziemy wśród nich także grille z dodatkowymi akcesoriami jak np. półki, schowki, systemy czuwające nad bezpieczeństwem i in.
Grille węglowe są nieco tańsze od gazowych i prostsze w budowie. Ich zadaniem jest utworzenie miejsca, w którym możemy rozpalić ogień oraz miejsca, na którym możemy piec mięsiwa i warzywa. Oczywiście może dziać się to w sposób bardziej lub mniej wyszukany, estetyczny i wygodny. Za “naturalność” tego starożytnego rozwiązania płacimy koniecznością posiadania przy sobie węgla drzewnego lub brykietu jako zasilania.
Grille gazowe
Grill gazowy jest rozwiązaniem nowszym. Nie wydobywa się z niego naturalny dym, który jest jedną z grillowych atrakcji, ale niektórzy właśnie to sobie cenią. Poza tym grille gazowe posiadają szereg innych zalet, które wynikają z ich budowy i sposobu działania.
Gaz zasila grill, zatem należy albo mieć dostęp do jego źródła, albo też naładować zbiorniki. Grille gazowe nieco przypominają palniki gazowe w kuchni. Może ich być wiele. Najczęściej montuje się od dwóch do czterech palników, ale są także większe modele, również mniejsze, turystyczne o jednym palniku. Za grillem gazowym przemawia także energooszczędność i możliwość dokładnego regulowania stopnia nagrzewania. Większość grilli gazowych posiada też własne zapalarki, więc rozpalenie tego urządzenia jest łatwe i natychmiastowe.
Więc gazowy czy węglowy grill?
To zależy. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie grillowania bez nieustannego pilnowania paleniska i naturalnego dymu, inni wręcz przeciwnie - doceniają nowoczesność grilli gazowych. O wyborze między grillem węglowym i gazowym będą zatem przesądzać czynniki doboru do naszych celów.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!