Ciecierzyca - rodzaje, właściwości zdrowotne, sposoby wykorzystania
Ciecierzyca to roślina strączkowa, bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich i na Bliskim Wschodzie. W Egipcie traktowana jako afrodyzjak, ze względu na silne działanie pobudzające. Potocznie nazywana jest grochem włoskim lub cieciorką. Grochu jednak zupełnie nie przypomina. Jest kremowa i delikatna, lekko orzechowa i słodkawa w smaku. W Polsce jest ceniona przez wegetarian i wegan. Ogólnie staje się coraz popularniejsza i jest dostępna już w małych osiedlowych sklepach.
Rodzaje ciecierzycy
Znane są dwa rodzaje ciecierzycy (https://pieknojestwtobie.com/ciecierzyca-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-ciecierzycy/) - kabuli i desi. Najczęściej używana jest jednak ciecierzyca kabuli czyli duże, zazwyczaj żółtawe, kremowe ziarna. Nasiona desi natomiast są małe i mogą mieć różne kolory, od kremowego przez żółty, zielony, czerwony, brązowy, po czarny. Każdy rodzaj ma jednak podobny smak - lekko słodkawy z nutą orzechową. Różnobarwna ciecierzyca desi nie jest powszechnie dostępna w polskich sklepach. Zazwyczaj więc jada się w Polsce ciecierzycę kabuli.
Ciecierzyca - właściwości odżywcze i zdrowotne
Ciecierzyca słynie z bardzo wielu pozytywnych właściwości odżywczych. Ma też znakomity wpływ na nasze zdrowie.
Walory odżywcze
Jak każda roślina strączkowa, ciecierzyca jest źródłem dużej ilości białka, dużo bardziej wartościowego niż zbożowe. W 100 g. ugotowanej ciecierzycy znajduje się aż 8,86 g. białka. Zaleca się łączenie ciecierzycy ze zbożami, ponieważ te połączenia dają pełnowartościowe białko, mogące równać się nawet ze zwierzęcym. Oprócz białka, ciecierzyca zawiera sporo węglowodanów i błonnika. Jest źródłem wielu witamin i minerałów. Przede wszystkim znajdują się w niej witaminy z grupy B, a także witamina C, A i K. Uwagę zwraca bardzo duża zawartość kwasu foliowego, który jest ważny choćby dla kobiet w ciąży. Jeśli chodzi o minerały, ciecierzyca odznacza się ogromną zawartością potasu, a także fosforu. Oprócz tego zawiera również dużo wapnia i magnezu, a także żelazo, sód i cynk.
Właściwości zdrowotne
Ciecierzyca dzięki znakomitym walorom odżywczym, posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przyczynia się między innymi do:
- obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia - jest to zasługa zawartych w niej dużych ilości błonnika i potasu;
- łagodzenia zaparć i zapobiegania rakowi jelita grubego - to również zasługa błonnika. Jednak należy pamiętać, że jako roślina strączkowa, może powodować wzdęcia;
- zapobiegania rozwojowi cukrzycy - ma niski indeks glikemiczny (30), a błonnik powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi;
- poprawy płodności;
- poprawy funkcjonowania żołądka, trzustki i śledziony;
- poprawy stanu skóry, a także włosów oraz paznokci;
- podwyższenia odporności organizmu;
Ciecierzyca - sposoby wykorzystania
Istnieje wiele sposobów użycia ciecierzycy. Jednak zanim przyrządzi się z niej potrawy, trzeba wiedzieć jak ją przygotować, by można było jej użyć i w ogóle ją jeść.
Jak gotować ciecierzycę
Przede wszystkim najpierw trzeba ciecierzycę namoczyć. Warto pamiętać, że niedojrzałe nasiona można jeść na surowo, a dojrzałe trzeba najpierw ugotować. Ciecierzycę należy moczyć przez 10-12 godzin w wodzie z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Łagodzi to jej właściwości wzdymające. Tę, którą można jeść na surowo, trzeba moczyć nawet 24 godziny. Podczas moczenia ciecierzyca zwiększy swoją objętość, więc należy wybrać większy pojemnik. Następnie po odcedzeniu, trzeba ją gotować bez przykrycia przez 1-1,5 godziny, aż nasiona staną się miękkie. Podczas gotowania należy usuwać tworzącą się pianę. Niektórzy zalecają nawet, by wymieniać wodę w trakcie gotowania, ze względu na gromadzące się zanieczyszczenia. Z myślą o osobach nie mających czasu na długie gotowanie, w sklepach dostępna jest ciecierzyca w puszkach. Jednak kupując ją, warto zwracać uwagę na jej skład. Powinna być tam tylko sól. Po odlaniu zalewy należy więc przepłukać ciecierzycę, by pozbyć się nadmiaru soli.
Wykorzystanie
Najpopularniejszą potrawą z ciecierzycy jest hummus. To pasta z dodatkiem cytryny, czosnku, tahini oraz oliwy. Popularnym daniem jest także falafel, nazywany wegetariańskim fast foodem. Jest to namoczona i zmiksowana z przyprawami ciecierzyca, uformowana w kulki i smażona w tłuszczu. Stosowana np. jako substytut mięsa w kebabach. Ponadto ciecierzyca sprawdzi się w wielu innych potrawach, jak np:
- pasty kanapkowe;
- pasztety;
- placuszki i kotleciki;
- sałatki;
- ciasteczka;
- gulasz;
- pulpety;
Ciecierzyca jest bardzo smaczną alternatywą dla grochu czy fasoli, których smak nie każdemu musi przypaść do gustu. Smak ciecierzycy powinien polubić każdy. Jest bardzo uniwersalna jak na roślinę strączkową, a także bardzo zdrowa. Powinny uważać z jej spożyciem osoby podatne na wzdęcia, ale ogólnie działa pozytywnie na organizm. Warto wprowadzić ją do swojej diety, nawet jeśli nie jest się wegetarianinem. Mięsa nie trzeba, ba, nie należy jeść codziennie, a warzywa strączkowe są jego znakomitym zamiennikiem, dlatego tak lubią je właśnie wegetarianie.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!