Dlaczego przecięte na pół jabłko brązowieje?

Dlaczego przecięte na pół jabłko brązowieje?

Kiedy jabłko zostanie przecięte lub mocno obite do uszkodzonej tkanki roślinnej dostaje się tlen. Gdy jest on obecny w komórkach enzym oksydaza polifenolowa zawarty w chloroplastach w szybkim tempie utlenia związki fenolowe naturalnie występujące w tkankach jabłkach do chinonów – związków o intensywnym zabarwieniu. W tym konkretnym przypadku chinony mają widoczny gołym okiem brązowy kolor. W niektórych przypadkach polimery tworzą się same.

Dlaczego niektóre jabłka wydają się brązowieć znacznie szybciej niż inne?

Prawie wszystkie tkanki roślinne zawierają oksydazę polifenolową, jednak poziom jej aktywności i stężenia może się różnić w zależności od odmiany jabłek. Czynniki, które na to wpływają to również warunki wzrostu owoców oraz stopień ich dojrzałości. Producenci jabłek starają się walczyć z brązowieniem owoców. Jednym ze sposobów jest wybieranie takich odmian, które są mniej podatne na zmianę koloru. Te odpowiednie charakteryzują się niższą aktywnością oksydazy polifenolowej oraz niższym stężeniem substratu. Tego typu metoda może być jednak problematyczna dla domowego „naukowca kulinarnego”, który nie jest w stanie zbadać owoców pod kątem ilości enzymu.

STOP brązowym jabłkom!

Jeśli zależy nam na zahamowaniu procesu utleniania w domowych warunkach, należy skupić się na zmniejszeniu aktywności enzymu lub obniżeniu ilości substratu, z którym ten może reagować, a tym samym spowolnić reakcję brązowienia. Pomoże oprószenie dopiero co pociętego na kawałki jabłka w cukrze. Równie skuteczne może okazać się zamoczenie cząstek w soku ananasowym lub cytrynowym. W związku ze swoją kwasowością, a tym samym niższym pH, soki powodują, że oksydaza polifenolowa staje się mniej aktywna. Dezaktywować enzym pomoże także gorąca temperatura. Dlatego też jabłka warto sparzyć we wrzącej wodzie przez 4-5 minut. Niemal całkowicie zahamuje to aktywność oksydazy, ale jednocześnie wpłynie na konsystencję samego owocu.

Brązowienie enzymatyczny nie zachodzi tylko w przypadku jabłek. Ponadto nie zawsze jest to niepożądany proces. Znajomy brązowy kolor herbaty, kakao i kawy powstał w wyniku działania enzymu podczas przetwarzania wymienionych produktów.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Teraz już wiem czego jabłko brązowieje ;)

ja też już wiem czemu jabłko brązowieje ;)

ja również wiem dlaczego jabłko brązowieje

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Olej MCT - czym tak właściwie jest? Co go wyróżnia?

Olej MCT - czym tak właściwie jest? Co go wyróżnia?

Olej MCT stał się w ostatnich latach jednym z gorących tematów w dziedzinie zdrowego odżywiania i suplementacji.

Medytacja – jak się jej nauczyć i jak w niej wytrwać?

Medytacja – jak się jej nauczyć i jak w niej wytrwać?

Medytacja jest praktyką, która swoje korzenie ma w dalekowschodnich tradycjach. W jaki sposób nauczyć się medytacji oraz jak w niej wytrwać?

Zarządzanie projektem budowlanym

Zarządzanie projektem budowlanym - wybór rusztowań dla różnych etapów realizacji budowy

Zarządzanie projektem budowlanym to proces, który wymaga od kierowników budowy i właścicieli firm budowlanych odpowiedniego doświadczenia.

Ile kosztują podkłady dla dorosłych? Komu się przydadzą?

Ile kosztują podkłady dla dorosłych? Komu się przydadzą?

Podkłady higieniczne na łóżko są nieodłącznym elementem wyposażenia sal chorych w szpitalach i zakładach opiekuńczo-leczniczych, a także w domach osób zmagających się z problemami zdrowotnymi.

Boksy dachowe na samochód – zalety i zastosowania

Boksy dachowe na samochód – zalety i zastosowania

Boksy dachowe to rodzaj bagażników, które przeznaczone są do umieszczania na dachu pojazdów.

Wykładzina PVC – gdzie się sprawdzi?

Wykładzina PVC – gdzie się sprawdzi?

Gdzie znajdują zastosowanie i najlepiej się sprawdzają? Podpowiadamy.

Piękny i łatwy w instalacji grzejnik – na co zwracać uwagę przy

Piękny i łatwy w instalacji grzejnik – na co zwracać uwagę przy zakupie?

Grzejniki już od dawna nie służą tylko do ogrzewania pomieszczeń, ale coraz częściej pełnią funkcję dekoracyjną.

Wszywka alkoholowa: Mit czy rzeczywistość? / Łódź

Wszywka alkoholowa: Mit czy rzeczywistość?

Alkoholizm stanowi jedno z najbardziej palących wyzwań zdrowotnych na świecie.

Krzesła barowe - wygodne i stylowe siedziska dla Twojej kuchni

Krzesła barowe - wygodne i stylowe siedziska dla Twojej kuchni

Krzesełka barowe, znane również jako hokery, stanowią nieodzowny element wystroju każdej nowoczesnej kuchni czy baru.

Brak pomysłów na kolacje? Zamów dietę pudełkową

Brak pomysłów na kolacje? Zamów dietę pudełkową w Żywcu

Czy zdarza Ci się wracać do domu po długim dniu i zastanawiać, co przygotować na kolację? A może jesteś jednym z tych, którzy po prostu nie mają czasu na gotowanie?

Imprezy okolicznościowe – kiedy warto wynająć na nie autokar?

Imprezy okolicznościowe – kiedy warto wynająć na nie autokar?

Wynajęcie autokaru jest popularne na różne imprezy okolicznościowe, ponieważ pozwala na zredukowanie kosztów i wygodny dojazd uczestników na miejsce.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się