Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Piwnica Świdnicka działała przez ponad 700 lat. Restauracja została otworzona w 1275 roku w obecnej stolicy województwa dolnośląskiego, czyli we Wrocławiu, a nie, jak mogłaby wskazywać jej nazwa w Świdnicy. Założona w średniowieczu piwiarnia pierwotnie serwowała m.in. jęczmienne piwo, które trafiało do niej ze Świdnicy, stąd właśnie wzięła się nazwa restauracji. Do dziś lokal znajduje się w piwnicach Starego Ratusza. Złą wiadomością jest to, że został on zamknięty 29 grudnia 2017 roku.

Z biegiem lat restauracja ulegała kolejnym rozbudowom i remontom. Według dokumentów sprzed drugiej wojny światowej Piwnica Świdnicka była w stanie pomieścić do 700 gości, którzy byli obsługiwani przez 45 kelnerów. Podczas drugiego ze światowych konfliktów restauracji udało uniknąć się zniszczenia. Lokal ucierpiał za to podczas pamiętnej powodzi tysiąclecia, która miała miejsce w 1997 roku. Wtedy to doszło do zalania podziemi Starego Ratusza. Po pozbyciu się wody konieczny był kapitalny remont. Obecnie wszystkie pomieszczenia lokalu zajmują w sumie 1700 m², przed zamknięciem obiad w towarzystwie świetnego piwa można było zjeść w jednej z dziewięciu sal.

Według krytyków Piwnica Świdnicka nigdy nie oferowała wykwintnej kuchni. Nie takie było jednak jej założenie. W pewnym czasie swojej działalności restauracja była zwana nawet studencką. Nie oznaczało to jednak niskiej jakości. Wręcz przeciwnie, serwowane dania były „domowe”, a tym samym proste, ale jak najbardziej smaczne. Najważniejsze znaczenie miało jednak to, że było tanio.

piwnica swidnicka, wroclaw, restauracja, historia

Piwnica Świdnicka kiedyś źródło: polska-org.pl autor: Siegfried Laboschin, Adalbert Wölfl

Ciekawi Was co serwowano w restauracji w przeszłości? Nas też to interesowało, dlatego też dotarliśmy do menu z 1914 roku. Lista dań jest wyjątkowo długa. Znaleźć w niej można zarówno cieple, jak i zimne przekąski, które idealnie nadają się do piwa, zupy, drugie dania (mięsne, ryby), a do picia m.in. domowe kompoty. Pojawiały się także dania dnia, które można było zamówić jedynie w konkretny dzień tygodnia.

Ogromna ilość dań w karcie budzi podziw, ale po bliższym przyjrzeniu, okazuje się, że jej długość wynikała przede wszystkim z wielu wariantów podawania jednego produktu. Przykładem niech będzie befsztyk z patelni. W karcie sprzed wybuchu pierwszej wojny światowej widzimy pozycję z jajkiem i sardelą, z pieczarkami, w panierce, na surowo, tatarski, niemiecki itp. Taka rozpiska powodowała, że menu było wyjątkowo długie. Wśród dań nie zabrakło również bardzo polskich pozycji. Zamówić można było kurki, kiełbasę, śledzie, rosół, a z bardziej wykwintnych dań raki z masłem.

Postanowiliśmy sprawdzić, w jakiej kondycji była restauracja na krótki czas przed jej zamknięciem. W tym celu zapoznaliśmy się z opiniami klientów, którzy postanowili podzielić się swoimi wrażeniami na portalu TripAdvisor. Komentarze są bardzo skrajne. Jedna z osób uważa, że ceny są niskie, a druga przekonuje, że jest bardzo drogo w stosunku do jakości oferowanych dań. Takie sprzeczności można znaleźć praktycznie w odniesieniu do każdej z najważniejszych kwestii. Mowa tu o poziomie obsługi, wystroju lokalu, poziomu czystości, jakości piwa i samego jedzenia. Wiadomo, że każda z ocen jest subiektywna, ale całkowity brak zgodności klientów okazał się dla nas zaskoczeniem. Być może będzie jeszcze szansa, aby przekonać się o jakości dań i piwa osobiście. Co prawda, restauracja jest obecnie „zamknięta do odwołania”, ale nie zlikwidowana całkowicie.

piwnica swidnicka, knajpa, wroclaw, najstarsza restauracja

I obecnie źródło: polska-org.pl autor: Zdzisław Kubiński

Wśród gości restauracji w ciągu wieków zapisało się wielu znakomitych postaci. Wśród nich znalazł się Józef Wybicki (autor słów Mazurka Dąbrowskiego), Johann Wolfgang von Goethe, Fryderyk Chopin, Józef Ignacy Kraszewski oraz Juliusz Słowacki. Wszyscy z nich i wiele innych sławnych gości zostało upamiętnionych na tablicy znajdującej się na ścianie Piwnicy Świdnickiej.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Renifery i najbardziej znany z nich, czyli Rudolf czerwononosy są obecnie nierozerwalnie związane ze Świętym Mikołajem i Bożym Narodzeniem. Nie zawsze tak było. Poznajcie historię powstania świątecznej tradycji.

Yeti – czy człowiek śniegu istnieje naprawdę?

Yeti – czy człowiek śniegu istnieje naprawdę?

Yeti przez wielu jest traktowany jako legenda. Przemawia za tym wiele faktów. Nie są one jednak na tyle silne, aby ostatecznie potwierdzić, że bestia to jedynie wytwór wyobraźni. Istnieją naukowe przesłanki, które pozwalają sądzić inaczej.

Sztuczna choinka niewymieniana na nową przez 133 lata

Sztuczna choinka niewymieniana na nową przez 133 lata

Żywa choinka tak samo, jak ta sztuczna ma swoje plusy i minusy. W rodzinie Parker nie wyobrażają sobie jednak, aby podczas świąt w ich domu mogło zagościć inne drzewko niż to, które jest u nich od trzech pokoleń.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się