Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej. Jak grzyby na deszczu wyrastają także gastronomiczne kanały na serwisie YouTube. Moda na wymyślanie coraz to bardziej kreatywnych połączeń smakowych jest silniejsza niż kiedykolwiek wcześniej. Postanowiliśmy to wykorzystać i przygotować dla Was zbiór ciekawostek, których wspólnym tematem będzie właśnie pichcenie i wszystko, co z nim związane.

  1. Innowacje i nowa technologia obecne w kuchni mają za sobą długą historię. Wszystko zaczęło się jeszcze w prehistorii, kiedy to przodkowie współczesnych homo sapiens zdołali kontrolować ogień i używać lodu do gotowania. Niskie temperatury sprzyjały także dłuższemu przechowywania żywności bez obaw, że szybko się ona zepsuje.
  2. Postęp ma również swoje ciemne strony. Pożar, którego źródłem jest kuchenka lub inny sprzęt do gotowania zabija każdego roku około 1,5 miliona osób rocznie.
  3. Z historycznego punktu widzenia to kobiety były najbardziej narażone na niebezpieczeństwo związane z przygotowywaniem posiłków. Spódnice i długie rękawy przy gotowaniu na ognisku to nie najlepszy pomysł.
  4. prehistoria, gotowanie, ognisko, ogien
  5. Jak wiadomo, obróbka termiczna żywności to zachowanie wyłącznie ludzkie. Dowody archeologiczne wskazują, że ludzkość rozpoczęła tę praktykę zaledwie milion lat temu. Część badaczy uważa jednak, że stało się to znacznie wcześniej.
  6. Rewolucja przemysłowa na zawsze zmieniła sposób gotowanie i żywienia. Od czasów tego wydarzenia żywność produkowana jest masowo i standaryzowana.
  7. Do najczęstszych wypadków w kuchni należy bez wątpienia skaleczenie się nożem. Często dochodzi także do poparzenia.
  8. Grillowanie to jeden z ulubionych, letnich sposobów na spędzanie czasu w Polsce i Stanach Zjednoczonych. Jedzenie przygotowane w ten sposób nie zależy jednak do najzdrowszych. Grillowana żywność może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Zwęglone mięso może uszkadzać DNA, co prowadzi do inicjowania mutacji, które ostatecznie mogą okazać się zmianami nowotworowymi.
  9. Dlaczego tradycyjny strój szefa kuchni jest biały? Korzeni tej zasady należy szukać w 1815 roku, kiedy to szef kuchni pierwszego premiera Francji powiedział, że biel jest najbardziej higienicznym spośród wszystkich kolorów.
  10. Kolejną cechą charakterystyczną szefów kuchni jest ich czapka. W historii świadczyła ona nie tylko o profesjonalizmie. Jej zdobienia wskazywały także na ilość przepisów, które znał kucharz. Dla przykładu posiadacz czapki kucharskiej ze stoma plisami mógł znać sto różnych sposobów na ugotowanie jajka. O prestiżu świadczyła także wysokość czapki. Im wyższe nakrycie głowy, tym ważniejszy lub bardziej popularny był szef kuchni. Obecnie wysokość czapki mieści się w przedziale od 22 do 31 centymetrów.
  11. kuchnia, gastronomia, ciekawostki, potrawy
  12. Nie jest żadną tajemnicą, że spora część ludzi nie przepada za warzywami. Są także tacy, którzy się ich… boją. Lek przed warzywami to lakanofobia. Istnieje także fobia przed gotowaniem - magejrokofobia.
  13. Wzrost liczby punktów z jedzeniem typu fast food sprawił, że w domach gotujemy coraz rzadziej. Zanikanie domowych obiadów (szczególnie w miastach) to zresztą niejedyne skutki. „Śmieciowe” jedzenie wpłynęło również na wzrost wskaźnika otyłości.
  14. W naszej kulturze jedzenie robaków kojarzy się z czymś obrzydliwym. Są jednak miejsca, w których jest to jak najbardziej normalne. Robaki mają wysoką zawartość białka, ale zjada się je nie tylko z tego powodu. Plusem jest także ich przyjemna chrupkość oraz przede wszystkim smak.
  15. Naczynia kuchenne pojawiły się około 24 000 lat p.n.e. Wcześniej ludzkość polegała m.in. na pofalowanych muszlach i zbiornikach pochodzenia zwierzęcego, w których przechowywano i przenoszono żywność.
  16. Wydawałoby się, że ostry nóż przyczynia się do powstawania większej ilości kuchennych wypadków. Nic bardziej mylnego. Więcej szkód wyrządza tępe ostrze ze względu na większą siłę, jakiej należy użyć, aby za jego pomocą pokroić produkty.
  17. programy kulinarne, posilki, warzywa, dania rybne
  18. Najstarsza zupa pochodzi z około 6000 roku p.n.e. W przepisie na nią znajdziemy takie egzotyczne składniki, jak mięso wróbla i hipopotama.
  19. W XVII-wiecznej Europie profesjonalnymi kucharzami byli głównie mężczyźni. Często pracowali oni nago lub w bieliźnie z powodu wysokiej temperatury, jaka panowała w nieklimatyzowanej kuchni.
  20. W restauracjach na terenie Azji jednym z największych przysmaków jest potrawka z mięsem ryby fugu. Gatunek ten zawiera toksynę, która jest ponad tysiąc razy mocniejsza niż cyjanek. Zostaje ona zneutralizowana przez kucharzy, którzy wiedzą jak dokonać tej sztuki. Od czasu do czasu zdarzają się jednak śmiertelne wypadki, ale częściej dotykają one mniej zamożnej grupy mieszkańców, którzy gotują rybę na własną rękę.
  21. Największą pozycją w światowym menu jest pieczeń z wielbłąda. Więcej o niej przeczytacie w podpiętym obok artykule.
  22. Pieczeń z wielbłąda – punkt obowiązkowy na beduińskim weselu

    Pieczeń z wielbłąda – punkt obowiązkowy na beduińskim weselu

    Na naszych stołach najczęściej znaleźć można drób, wieprzowinę i wołowinę. Na świecie można jednak spotkać się z bardziej egzotycznymi przysmakami, które u Polaków budzą nie tylko niesmak, ale i oburzenie.
  23. Według badań naukowców programy kulinarne zainspirowały widzów do tego, żeby jeść jeszcze więcej, ale już niekoniecznie do częstszego gotowania w domach. Programy tego typu zniechęcają część kucharzy amatorów do gotowania za sprawą wysokich oczekiwaniom i lękowi, że nie zdołają oni im sprostać.
  24. Kuchnia francuska, która co prawda nie ma startu do tej polskiej, ale nadal pozostaje jedną z najlepszych na świecie, narodziła się po Rewolucji Francuskiej. Po tym wydarzeniu kucharze, którzy pracowali dla szlachty, stali się bezrobotni, co zmotywowało ich do otwierania własnych restauracji dostępnych dla przeciętnych mieszkańców.
  25. W starożytnej Grecji na określenie „kucharza”, „rzeźnika” i „kapłana” było używane jedno słowo: mageiros, które dzieli swoje etymologiczne korzenie za słowem „magia”.
  26. Warzywa, które rosną pod ziemią (buraki, marchew, ziemniaki), powinno zacząć się gotować w zimnej wodzie. Warzywa rosnące nad ziemią (kukurydza, groszek) można wrzucić od razu do wrzątku.
fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

L

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Symbolem mądrości powinna być wrona  - ptak inteligentniejszy od

Symbolem mądrości powinna być wrona - ptak inteligentniejszy od sowy

O tym, że sowa jest symbolem mądrości, wie nawet przedszkolak. Wybór nie wydaje się do końca trafiony. Znacznie potężniejszym umysłem dysponuje wrona.

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Zbliżające się cieplejsze miesiące to dobry moment na zwiedzanie Polski i odkrywanie jej tajemnic. Jeśli w kręgu Waszych zainteresowań znajduje się geologia, atrakcyjnym wypadem może okazać się ten do Tychowa.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Nasz kraj może pochwalić się najstarszą restauracją na kontynencie europejskim. Dowiedźcie się, kiedy została otwarta „Piwnica Świdnicka”, gdzie się znajduje oraz kogo goszczono w jej murach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Renifery i najbardziej znany z nich, czyli Rudolf czerwononosy są obecnie nierozerwalnie związane ze Świętym Mikołajem i Bożym Narodzeniem. Nie zawsze tak było. Poznajcie historię powstania świątecznej tradycji.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się