Pieczeń z wielbłąda – punkt obowiązkowy na beduińskim weselu

Pieczeń z wielbłąda – punkt obowiązkowy na beduińskim weselu

Na naszych stołach najczęściej znaleźć można drób, wieprzowinę i wołowinę. Znacznie rzadziej sięgamy po cielęcinę, jagnięcinę, baraninę, dziczyznę a konina jest przez wielu traktowana jedynie jako ciekawostka. Na świecie można jednak spotkać się z bardziej egzotycznymi przysmakami, które u Polaków budzą nie tylko niesmak, ale i oburzenie. Przykładem może być potrawka z najlepszego przyjaciela człowieka, czyli psa. Podobne uczucia może wywołać danie, które króluje na stołach podczas beduińskiego wesela.

Mowa o wielbłądzie. Zwierzę piecze się w całości po uprzednim nadzianiu go różnymi przysmakami. Tego typu pieczeń przygotowuje się po dziś dzień i jest głównym punktem wesela beduinów. Nadziewany wielbłąd to bynajmniej nie żadna nowość. W regionie Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu potrawa ta jest znana od wieków. Jest to prawdopodobnie największa pieczeń na świecie. Nie tylko ze względu na gabaryty samego zwierzęcia, ale i ogromną ilością składników, którymi jest faszerowany.

Wielbłąda według tradycyjnej receptury nadziewa się jedną dużą owcą lub baranem (także faszerowanym), dwudziestoma kurczakami średniej wielkości, sześćdziesięcioma jajkami, dwunastoma kilogramami ryżu i orzechów pinii, dwoma kilogramami migdałów oraz kilogramem pistacji. Nikt nie lubi suchego mięsa, dlatego też wnętrze zalewa się dodatkowo czterystu pięćdziesięcioma litrami wody. Przyprawę stanowi czarny pieprz. Dodaje się go pół kilograma. To wszystko wystarczy do przygotowania pieczeni ze średniej wielkości wielbłąda. Po nadzianiu całość jest opiekana w piekarniku lub na grillu. Trwa to wiele godzin.

Mięso wielbłąda jest cenione przede wszystkim za swój łagodny smak i niską zawartość tłuszczu. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 1 gram tłuszczu. Co ciekawe, możemy spróbować go także i my. W Polsce bez większego trudu można kupić chude steki z wielbłąda. Skusicie się, czy to dla Was „za dużo”?

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Nasz kraj może pochwalić się najstarszą restauracją na kontynencie europejskim. Dowiedźcie się, kiedy została otwarta „Piwnica Świdnicka”, gdzie się znajduje oraz kogo goszczono w jej murach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Kiedy po raz pierwszy powiązano renifery ze Świętym Mikołajem?

Renifery i najbardziej znany z nich, czyli Rudolf czerwononosy są obecnie nierozerwalnie związane ze Świętym Mikołajem i Bożym Narodzeniem. Nie zawsze tak było. Poznajcie historię powstania świątecznej tradycji.

Yeti – czy człowiek śniegu istnieje naprawdę?

Yeti – czy człowiek śniegu istnieje naprawdę?

Yeti przez wielu jest traktowany jako legenda. Przemawia za tym wiele faktów. Nie są one jednak na tyle silne, aby ostatecznie potwierdzić, że bestia to jedynie wytwór wyobraźni. Istnieją naukowe przesłanki, które pozwalają sądzić inaczej.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się