Tofu było popularne w Chinach już w II wieku p.n.e.

Tofu było popularne w Chinach już w II wieku p.n.e.

Smak tofu nie za zbyt wiele wspólnego z tym, jak smakuje ser, chociaż oba produkty są wytwarzane w bardzo podobny sposób. Proces produkcji tego pierwszego rozpoczyna się od koagulacji mleka sojowego, a następnie prasuje się powstały skrzep w miękkie bloki.

Tofu bywa często nazywane „serem fasolowym”, „twarogiem sojowym” lub „serem sojowym”. Produkt zawiera niewielką ilość kalorii, stosunkowo dużą ilość żelaza i bardzo małą zawartość tłuszczu. Tofu występuje w dwóch głównych rodzajach: świeże (może być miękkie, jędrne lub suszone) i przetworzone. W drugim przypadku można liczyć na wydłużony okres zdatności do spożycia oraz na warianty poddane fermentacji lub marynowaniu.

Pochodzenie podstawowych produktów spożywczych takich jak ser, masło, czy właśnie tofu, jest zazwyczaj przedmiotem ożywionej dyskusji. Powszechnie uważa się, że tofu po raz pierwszy pojawiło się w Chinach. Chociaż starożytne odmiany nieco różniły się od współczesnych form, można uznać, że tofu jest powszechnie produkowane i spożywane w Chinach już od II wieku p.n.e. Oryginalna nazwa sera sojowego to w języku chińskim „dou fu” wymawiane jako „tou fu”. Pojawiła się ona w dokumencie autorstwa T’ao Ku z około 950 roku n.e. „Tofu” jest przekształceniem z języka japońskiego i zdobyło popularność na całym świecie.

Pomyłka sprawiła, że szpinak uznano za nieprawdopodobnie zdrowy

Pomyłka sprawiła, że szpinak uznano za nieprawdopodobnie zdrowy

Oczywiście nie zamierzamy dyskutować z tym, że jest zdrowy. To fakt, lecz był czas, w którym miał jeszcze lepszą reputację, chociaż ciężko sobie to wyobrazić. Legenda o cudownym szpinaku narodziła się wskutek pomyłki.

W jaki sposób wynaleziono metodę produkcji tofu? Nikt nie wie tego na pewno. Istnieje jednak pewna legenda, w której może kryć się ziarno prawdy. Opowiada ona o północnochińskim kucharzu, który żył w czasach panowania dynastii Han. Miał on odkryć tofu przez przypadek, gdy eksperymentował z aromatyzowaniem zupy sojowej (w tym czasie bardzo popularnej w Chinach). Kucharz doprawił czystą zupę sojową gotowaną na wolnym ogniu nierafinowaną solą morską zawierającą naturalne lushui (wysuszona substancja pozostała po pozyskaniu soli z wody morskiej; jest to rafinowany koagulator zawierający chlorek magnezu z dodatkiem siarczanu magnezu). Następnie zauważył, że w wyniku jego eksperymentu w zupie powstał twaróg. Dlaczego do tego doszło? Sól morska, która zawiera sole wapnia i magnezu, spowodowała, że mieszanka sojowa zmieniła się w tofupodobny żel. Lushui jest do tej pory często stosowany w produkcji sera fasolowego, ponieważ sprawia, że produkt końcowy jest delikatniejszy niż ten wytworzony za pomocą nowoczesnych technik.

Tofu zdobyło popularność na Zachodzie dopiero w połowie XX wieku. W Azji Wschodniej i Azji Południowo-Wschodniej twaróg sojowy stał się znaczącym składnikiem azjatyckiej kuchni za sprawą rozpowszechnienia się buddyzmu. Soja jest bowiem ważnym źródłem białka w diecie wegetariańskiej.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Endoskopia górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego

Endoskopia górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego

Przewód pokarmowy to niezwykle zróżnicowany układ, w obrębie którego wyróżniamy wiele chorób. Część z nich różni się od siebie znacząco przebiegiem, jednak większość schorzeń powoduje wyjątkowy dyskomfort u pacjentów.

Erytrytol - niskokaloryczny zamiennik cukru

Erytrytol - niskokaloryczny zamiennik cukru

Co to jest erytrytol oraz dlaczego staje się coraz bardziej popularnym środkiem spożywczym?

Francuskie domy perfumeryjne

Francuskie domy perfumeryjne

Francja uznawana jest za światową stolicę branży perfumeryjnej. To stąd pochodzą najbardziej eleganckie i luksusowe zapachy.

Cienie pod oczami i worki – przyczyny ich powstawania

Cienie pod oczami i worki – przyczyny ich powstawania

Problemy kosmetyczne w okolicy oczu mają różne nazwy. Łączy je jedno. Cienie, plamy, zasinienia, przebarwienia i worki pod oczami to prawie zawsze wina genów. Znacznie rzadszą przyczyną ich powstawania jest zmęczenie.

Naturalne sposoby na zdrową cerę i skórę ciała

Naturalne sposoby na zdrową cerę i skórę ciała

Dobra kondycja skóry jest niezwykle ważna dla utrzymania zdrowia całego ciała. Największy organ chroni nas przed zarazkami i uszkodzeniami. O skórę twarzy dba się także ze względów estetycznych.

Ostry atak rwy kulszowej, jak go rozpoznać?

Ostry atak rwy kulszowej, jak go rozpoznać?

Łapie Cię nagły ból w okolicy lędźwi, promieniujący przez całą długość pośladków, aż do uda, bądź nawet stopy.

Aparat ortodontyczny – lepszy metalowy czy estetyczny?

Aparat ortodontyczny – lepszy metalowy czy estetyczny?

Na korekcję zgryzu oraz nieprawidłowego położenia zębów decyduje się obecnie wiele osób, w tym także dorosłych. To nie tylko kwestia atrakcyjnego wyglądu, ale również zdrowia.

Mądre przyjmowanie luteiny

Mądre przyjmowanie luteiny

Luteina to ksantofil z grupy karotenoidów, czyli tlenowa pochodna karotenów. Brzmi skomplikowanie, ale w rzeczywistości rola luteiny tak w organizmie człowieka, jak i w roślinach, jest stosunkowo prosta.

Wybielanie zębów u dentysty - co musisz wiedzieć?

Wybielanie zębów u dentysty - co musisz wiedzieć?

Białe zęby to wizytówka, dzięki której można zdobyć lepszą pracę, a także odnieść sukces na gruncie towarzyskim.

Zalety kosmetyków naturalnych – dlaczego warto je stosować?

Zalety kosmetyków naturalnych – dlaczego warto je stosować?

Kosmetyki naturalne w ostatnim czasie zyskały na popularności i stanowią atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych preparatów poprawiających urodę.

Shiseido Benefiance Concentrated - poczuj odrobinę luksusu

Shiseido Benefiance Concentrated - poczuj odrobinę luksusu

Chcesz poczuć odrobinę luksusu na swojej twarzy? Czas zrezygnować z przeciętnych kremów na rzecz najlepszych kosmetyków.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się