Tofu było popularne w Chinach już w II wieku p.n.e.

Tofu było popularne w Chinach już w II wieku p.n.e.

Smak tofu nie za zbyt wiele wspólnego z tym, jak smakuje ser, chociaż oba produkty są wytwarzane w bardzo podobny sposób. Proces produkcji tego pierwszego rozpoczyna się od koagulacji mleka sojowego, a następnie prasuje się powstały skrzep w miękkie bloki.

Tofu bywa często nazywane „serem fasolowym”, „twarogiem sojowym” lub „serem sojowym”. Produkt zawiera niewielką ilość kalorii, stosunkowo dużą ilość żelaza i bardzo małą zawartość tłuszczu. Tofu występuje w dwóch głównych rodzajach: świeże (może być miękkie, jędrne lub suszone) i przetworzone. W drugim przypadku można liczyć na wydłużony okres zdatności do spożycia oraz na warianty poddane fermentacji lub marynowaniu.

Pochodzenie podstawowych produktów spożywczych takich jak ser, masło, czy właśnie tofu, jest zazwyczaj przedmiotem ożywionej dyskusji. Powszechnie uważa się, że tofu po raz pierwszy pojawiło się w Chinach. Chociaż starożytne odmiany nieco różniły się od współczesnych form, można uznać, że tofu jest powszechnie produkowane i spożywane w Chinach już od II wieku p.n.e. Oryginalna nazwa sera sojowego to w języku chińskim „dou fu” wymawiane jako „tou fu”. Pojawiła się ona w dokumencie autorstwa T’ao Ku z około 950 roku n.e. „Tofu” jest przekształceniem z języka japońskiego i zdobyło popularność na całym świecie.

Pomyłka sprawiła, że szpinak uznano za nieprawdopodobnie zdrowy

Pomyłka sprawiła, że szpinak uznano za nieprawdopodobnie zdrowy

Oczywiście nie zamierzamy dyskutować z tym, że jest zdrowy. To fakt, lecz był czas, w którym miał jeszcze lepszą reputację, chociaż ciężko sobie to wyobrazić. Legenda o cudownym szpinaku narodziła się wskutek pomyłki.

W jaki sposób wynaleziono metodę produkcji tofu? Nikt nie wie tego na pewno. Istnieje jednak pewna legenda, w której może kryć się ziarno prawdy. Opowiada ona o północnochińskim kucharzu, który żył w czasach panowania dynastii Han. Miał on odkryć tofu przez przypadek, gdy eksperymentował z aromatyzowaniem zupy sojowej (w tym czasie bardzo popularnej w Chinach). Kucharz doprawił czystą zupę sojową gotowaną na wolnym ogniu nierafinowaną solą morską zawierającą naturalne lushui (wysuszona substancja pozostała po pozyskaniu soli z wody morskiej; jest to rafinowany koagulator zawierający chlorek magnezu z dodatkiem siarczanu magnezu). Następnie zauważył, że w wyniku jego eksperymentu w zupie powstał twaróg. Dlaczego do tego doszło? Sól morska, która zawiera sole wapnia i magnezu, spowodowała, że mieszanka sojowa zmieniła się w tofupodobny żel. Lushui jest do tej pory często stosowany w produkcji sera fasolowego, ponieważ sprawia, że produkt końcowy jest delikatniejszy niż ten wytworzony za pomocą nowoczesnych technik.

Tofu zdobyło popularność na Zachodzie dopiero w połowie XX wieku. W Azji Wschodniej i Azji Południowo-Wschodniej twaróg sojowy stał się znaczącym składnikiem azjatyckiej kuchni za sprawą rozpowszechnienia się buddyzmu. Soja jest bowiem ważnym źródłem białka w diecie wegetariańskiej.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Olejki eteryczne sposobem na zachowanie zdrowia?

Olejki eteryczne sposobem na zachowanie zdrowia?

O olejkach eterycznych mówi się coraz więcej w kontekście zdrowia. Do pewnego czasu były traktowane wyłącznie jako jeden ze sposobów na aromatyzowanie powietrza.

Suplementacja młodego jęczmienia: kto może na niej skorzystać?

Suplementacja młodego jęczmienia: kto może na niej skorzystać?

Młody jęczmień posiada doskonałe właściwości, które cenione są już od wielu pokoleń. Jest to wyjątkowa roślina, która może pozytywnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie.

Jakim zabiegom można poddać się w salonie kosmetycznym?

Jakim zabiegom można poddać się w salonie kosmetycznym?

Aby dobrze zadbać o swoje ciało i skórę, domowe zabiegi kosmetyczne mogą nie być wystarczające. Szczególnie że nie są one ani tak dogłębne, ani tak zaawansowane jak te, jakim można poddać się w salonie kosmetycznym.

Salon kosmetyczny dla kobiet i mężczyzn

Salon kosmetyczny dla kobiet i mężczyzn

Panowie coraz częściej odwiedzają profesjonalne salony kosmetyczne. Jaką ofertę dla mężczyzn można w nich znaleźć? Okazuje się, że wyjątkowo szeroką. Przekonajcie się sami i same, bo o paniach też nie zapominamy.

Owoce i warzywa w profilaktyce kamicy nerkowej

Owoce i warzywa w profilaktyce kamicy nerkowej

Ten, kto miał do czynienia z bólem nerki, doskonale wie, że to nic przyjemnego. Dlatego też warto zadziałać profilaktycznie i nie dopuszczać do sytuacji, w których cierpienie jest tak duże, że odbiera chęć do jakiejkolwiek aktywności.

Kosmetyki nie działają? Odwiedź gabinet medycyny estetycznej!

Kosmetyki nie działają? Odwiedź gabinet medycyny estetycznej!

Gdy chcesz cieszyć się widocznymi i trwałymi rezultatami, pomyśl o skorzystaniu z oferty gabinetów medycyny estetycznej!

Labrador retriever pomaga w diagnozowaniu nowotworu jajnika

Labrador retriever pomaga w diagnozowaniu nowotworu jajnika

Pomimo ogromnego postępu medycyny, który ułatwia postawienie trafnej diagnozy, w niektórych przypadkach tylko i wyłącznie czworonogi są w stanie wykryć pewne stadia raka.

Mezoterapia igłowa – ratunek na wypadanie włosów

Mezoterapia igłowa – ratunek na wypadanie włosów

Lśniące, bujne włosy dodają urody zarówno kobietom, jak i mężczyznom, dlatego warto dbać o fryzurę. Niestety, wypadanie włosów może pojawić się w każdym wieku, a przyczyn jest naprawdę wiele...

Powiększanie ust – oto, co warto wiedzieć przed zabiegiem

Powiększanie ust – oto, co warto wiedzieć przed zabiegiem

Zabieg modelowania ust cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, jest on mało inwazyjny, daje szybkie efekty i skutecznie pomaga w problemach z asymetrycznymi i małymi ustami.

Najwyższa średnia długość życia na świecie

Najwyższa średnia długość życia na świecie

Według naukowców posiadając idealne geny, moglibyśmy żyć nawet 120 lat. Należałoby temu jednak dopomóc i odpowiednio się odżywiać, być aktywnym fizycznie i unikać stresu.

Poznajcie Angusa Barbieri’ego, człowieka, który w nieco ponad ro

Poznajcie Angusa Barbieri’ego, człowieka, który w nieco ponad rok schudł 125 kilogramów

W czerwcu 1965 roku 27-letni gentelman Angus Barbieri zgłosił się do szpitala Maryfield Hospital w Dundee w Szkocji. Mężczyzna skarżył się na to, że jest „rażąco otyły”. W chwili wizyty ważył 207 kilogramów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się