Jakie są najważniejsze właściwości glutaminy?
Aminokwasy odgrywają niezwykle istotną rolę w regulowaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają na każdy układ w ludzkim ciele, wobec czego ich prawidłowy poziom powinien być w miarę możliwości stale kontrolowany. Jednym z najczęściej suplementowanych aminokwasów jest glutamina. Do jakiego rodzaju kwasów aminowych się zalicza? Jakie są jej funkcje i kiedy warto przyjmować dodatkową dawkę? Tego dowiesz się z poniższego wpisu.
Jaki jest podział aminokwasów?
Na ten moment znanych jest już ponad 300 aminokwasów, które można znaleźć w środowisku naturalnym. 20 z nich wchodzi w skład białek organizmów żywych. Ze względu na swoje właściwości oraz to skąd biorą się w ludzkim ciele, są podzielone na cztery główne kategorie. Są to aminokwasy:
- egzogenne,
- względnie egzogenne,
- endogenne,
- względnie endogenne.
Aminokwasy egzogenne (fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina) pozyskiwane są wraz z pożywieniem i suplementami. Nasze ciała nie są w stanie samodzielnie ich wytworzyć.
Aminokwasy względnie egzogenne (arginina, histydyna), mimo iż są wytwarzane przez ludzki organizm, to w zbyt małych ilościach. W związku z tym je również należy suplementować lub uzupełniać podczas posiłków.
Aminokwasy endogenne (alanina, asparagina, glicyna, glutamina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, prolina, seryna) wytwarzane są przez nasz organizm.
Aminokwasy względnie endogenne (cysteina, tyrozyna) powstają wskutek syntezy fenyloalaniny i metioniny.
Jakie są funkcje glutaminy w organizmie?
Glutamina wpływa na szereg funkcji zachodzących w poszczególnych układach w ciele. Po pierwsze pozytywnie oddziałuje na proces metabolizmu oraz budowy mięśni, co doceniają osoby dbające o swoją sylwetkę oraz kondycję. Wspiera pracę układu trawiennego i stanowi główne źródło energii dla jelita grubego. Ponadto poprawia wydolność oddechową i reguluje poziom cukru we krwi, co ma istotne znaczenie podczas treningów siłowych jak i wytrzymałościowych. Jej działanie można zauważyć również w przypadku układu odpornościowego oraz nerwowego. Poprawia pamięć, koncentrację oraz minimalizuje zmęczenie.
Kiedy warto postawić na suplementację glutaminy?
Skoro glutamina powstaje naturalnie w ciele człowieka, to czy jest sposób na pozyskiwanie jej ze źródeł zewnętrznych? Są nimi przede wszystkim suplementy, które szczególnie chętnie wplatają do swojej diety sportowcy. Jednak niektóre produkty spożywcze takie jak np. mięso drobiowe i wołowe oraz spirulina, czy nawet brokuły również są bogate w duże ilości tego aminokwasu. Dlatego jeżeli szukasz związku chemicznego, który wesprze Twój organizm przed, w trakcie i po treningu, glutamina może okazać się idealnym rozwiązaniem.
Przed implementowaniem jej do codziennej diety warto skonsultować się z trenerem personalnym, lekarzem lub dietetykiem, aby ustalić odpowiednią dawkę. Zbyt duża ilość aminokwasu w organizmie może objawiać się biegunką, zaparciami, zmianami skórnymi, a nawet problemami na tle neurologicznym.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!