Owoce i warzywa w profilaktyce kamicy nerkowej
Ten, kto miał do czynienia z bólem nerki, doskonale wie, że to nic przyjemnego. Dlatego też warto zadziałać profilaktycznie i nie dopuszczać do sytuacji, w których cierpienie jest tak duże, że odbiera chęć do jakiejkolwiek aktywności. Atak kamicy nerkowej bardzo często kończy się wezwaniem pogotowia ratunkowego lub wizytą w szpitalu, która może potrwać nawet kilka dni. Jak tego uniknąć?
Jeśli macie problemy z tworzeniem się kamieni w nerkach prawdopodobnie słyszeliście od członków rodziny i znajomych, że powinniście pić dużo piwa. Ma to pomóc oczyścić nerki. O tym, czy jest to mit czy prawda, będziecie mogli przeczytać w jednym w kolejnych artykułów. Tymczasem zajmiemy się innym sposobem, który jest znacznie zdrowszy. Pamiętajcie, że nawet najmniejsza ilość alkoholu to trucizna, która szkodzi organizmowi.
Osoby zmagające się z kamicą nerkową prawdopodobnie zażywają już środki, które mają za zadanie zapobiegać tworzeniu się kolejnych kamieni, których trzeba potem pozbyć się z dróg moczowych. Środki profilaktyczne bardzo często są oparte na naturalnych produktach. Mowa tu o żurawinie, ziołach oraz pewnej specjalnej odmianie fasoli, z której tworzy się pastę do rozrabiania z wodą (nie smakuje to najlepiej). Do listy naturalnych produktów zapobiegających kamicy nerkowej można dopisać także ogórki kwaszone i konserwowe.
Uważa się, że warzywo to doskonale oczyszcza nerki (ogórek to w 90% woda). Częste jedzenie ogórków pomaga również regulować poziom kwasu moczowego w organizmie, co prowadzi do mniejszego ryzyka powstania kolejnych złogów. Na pewno nie zaszkodzi spróbować. Jeśli wolicie owoce, warto wiedzieć, że podobne działanie mają pomarańcze i zawarte w nich cytryniany. Oczyszczaniu nerek sprzyjają również moczopędne brzoskwinie, truskawki, agrest i czarna porzeczka.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!