Dlaczego we Francji zakazano uprawy ziemniaków

Dlaczego we Francji zakazano uprawy ziemniaków?

Barabola, kartofel, pyra w Polsce są znane pod wieloma lokalnymi nazwami. Choć na przestrzeni ostatnich siedmiu lat ich spożycie malało (nie licząc roku 2014), nadal pozostaje na wysokim poziomie. Czy wiecie, że od początku XVII wieku w niektórych krajach były uważane za trujące?

Przez kolejne 100 lat ten pogląd się nie zmieniał. Przypisywano im wywoływanie licznych chorób, w tym zapalenie węzłów chłonnych. Co ciekawe, oświeceni Francuzi uważali nawet, że ich jedzenie prowadzi do trądu! Francja była jednym z krajów, którego ludność najdłużej nie mogła przekonać się do wartości odżywczych tego warzywa.

Do Europy dotarły w XVI wieku. Rozpowszechniły się w XVII, na dworze królowej Elżbiety I. Z Peru przywiózł je sir Francis Drake. Z biegiem czasu zyskiwały na popularności wśród mieszkańców Anglii, którzy uczynili z frytek i dużego kawałka panierowanej, smażonej w głębokim tłuszczu ryby jedno ze swoich dań narodowych. Francuzi, dumni ze swojej kuchni, którą uważali za świętość, nie pozwolili na serwowanie obcego przysmaku aż do końca XVIII w!

Zakaz uprawy ziemniaków obejmował coraz więcej prowincji Francji. Zaczęło się od Burgundii w 1619 roku. Mieszkańcy byli zasypywani kłamstwami. Wmawiano im, że ziemniaki wywołują trąd, a ci uwierzyli w te brednie, co przyniosło tragiczne skutki. Gdy kraj nawiedziła klęska nieurodzaju, a ceny produktów spożywczych poszybowały w górę, setki tysięcy osób zmarło z głodu! Woleli śmierć, niż spożywanie „trujących” ziemniaków. Kłamstwa dotarły do innych krajów, w tym do Polski. W 1774 r. mieszkańcy dotkniętego klęską głodu Kołobrzegu jak jeden mąż odmówili wzięcia do ust ziemniaków, które król Fryderyk II wysłał głodującemu miastu.

Dopiero w 1814 r. publikacja książki kucharskiej, autorstwa francuskiego kucharza, pozwoliła francuzom zrozumieć bogate możliwości przygotowania dań z ziemniaków i uwielbienie dla nich w innych częściach Europy. Antoine Beauvilliers - autor książki - zachwalał w niej kuchnię angielską, a jak wiemy Anglicy zajadali się ziemniakami już od dwóch wieków.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Symbolem mądrości powinna być wrona  - ptak inteligentniejszy od

Symbolem mądrości powinna być wrona - ptak inteligentniejszy od sowy

O tym, że sowa jest symbolem mądrości, wie nawet przedszkolak. Wybór nie wydaje się do końca trafiony. Znacznie potężniejszym umysłem dysponuje wrona.

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Tego głazu z Tychowa nie uniósłby sam Syzyf

Zbliżające się cieplejsze miesiące to dobry moment na zwiedzanie Polski i odkrywanie jej tajemnic. Jeśli w kręgu Waszych zainteresowań znajduje się geologia, atrakcyjnym wypadem może okazać się ten do Tychowa.

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciek

Pomimo upływu lat starożytna Grecja nadal fascynuje – zbiór ciekawostek

Starożytni Grecy wyprzedzali swoje czasy w zakresie filozofii, architektury, matematyki i literatury. Dlatego też poznawanie ich kultury i nauki jest do dziś interesujące.

Najdłuższy korek świata

Najdłuższy korek świata

W ekstremalnych przypadkach podróż może wydłużyć się nawet o kilka nieplanowanych godzin. To i tak jeszcze nic w porównaniu do najdłuższego korka świata.

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

Historia łyżki – skąd się wzięła na naszych stołach?

W przeciwieństwie do noży i widelców, które musiały być tworzone od podstaw, łyżki występowały w naturze. Wystarczy wymienić, chociażby muszelki lub kamienie o odpowiednich kształtach, które mogły służyć do nabierania jedzenia.

Co przynosi szczęście w Japonii?

Co przynosi szczęście w Japonii?

W Polsce szczęście ma zapewnić złapanie się za guzik, kiedy widzimy kominiarza, w Irlandii jest to czterolistna koniczyna, a w Japonii… płacz dziecka, ale tylko pod warunkiem, że zostanie on wywołany w odpowiednich okolicznościach.

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Najstarsza restauracja w Europie znajduje się w Polsce

Nasz kraj może pochwalić się najstarszą restauracją na kontynencie europejskim. Dowiedźcie się, kiedy została otwarta „Piwnica Świdnicka”, gdzie się znajduje oraz kogo goszczono w jej murach.

Zamki Joannitów w Polsce

Zamki Joannitów w Polsce

Zakon Joannitów był jednym z trzech dużych zakonów rycerskich powstałych w Królestwie Jerozolimy na fali wypraw krzyżowych.

Cienka skóra słoni afrykańskich

Cienka skóra słoni afrykańskich

Gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar oraz ilość mięśni i tłuszczu, jaką musi „owinąć” skóra, okazuje się, że słonie afrykańskie mają zaskakująco cienką skórę, relatywnie cienką.

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

Przepyszne ciekawostki o gotowaniu

W ciągu ostatnich kilkunastu lat programy telewizyjne zajmujące się tematyką gotowania zyskały w Polsce ogromną popularność. Nie powinno więc nikogo dziwić, że powstaje i zapewne powstawać będzie ich jeszcze więcej.

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych k

Na którym palcu nosi się obrączkę? Poznajcie historie „złotych krążków”

Obrączki ślubne to obecnie biznes przynoszący miliardowe zyski. Każdego roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych na ich produkcję przeznacza się siedemnaście ton złota.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się