Dlaczego we Francji zakazano uprawy ziemniaków?
Barabola, kartofel, pyra w Polsce są znane pod wieloma lokalnymi nazwami. Choć na przestrzeni ostatnich siedmiu lat ich spożycie malało (nie licząc roku 2014), nadal pozostaje na wysokim poziomie. Czy wiecie, że od początku XVII wieku w niektórych krajach były uważane za trujące?
Przez kolejne 100 lat ten pogląd się nie zmieniał. Przypisywano im wywoływanie licznych chorób, w tym zapalenie węzłów chłonnych. Co ciekawe, oświeceni Francuzi uważali nawet, że ich jedzenie prowadzi do trądu! Francja była jednym z krajów, którego ludność najdłużej nie mogła przekonać się do wartości odżywczych tego warzywa.
Do Europy dotarły w XVI wieku. Rozpowszechniły się w XVII, na dworze królowej Elżbiety I. Z Peru przywiózł je sir Francis Drake. Z biegiem czasu zyskiwały na popularności wśród mieszkańców Anglii, którzy uczynili z frytek i dużego kawałka panierowanej, smażonej w głębokim tłuszczu ryby jedno ze swoich dań narodowych. Francuzi, dumni ze swojej kuchni, którą uważali za świętość, nie pozwolili na serwowanie obcego przysmaku aż do końca XVIII w!
Zakaz uprawy ziemniaków obejmował coraz więcej prowincji Francji. Zaczęło się od Burgundii w 1619 roku. Mieszkańcy byli zasypywani kłamstwami. Wmawiano im, że ziemniaki wywołują trąd, a ci uwierzyli w te brednie, co przyniosło tragiczne skutki. Gdy kraj nawiedziła klęska nieurodzaju, a ceny produktów spożywczych poszybowały w górę, setki tysięcy osób zmarło z głodu! Woleli śmierć, niż spożywanie „trujących” ziemniaków. Kłamstwa dotarły do innych krajów, w tym do Polski. W 1774 r. mieszkańcy dotkniętego klęską głodu Kołobrzegu jak jeden mąż odmówili wzięcia do ust ziemniaków, które król Fryderyk II wysłał głodującemu miastu.
Dopiero w 1814 r. publikacja książki kucharskiej, autorstwa francuskiego kucharza, pozwoliła francuzom zrozumieć bogate możliwości przygotowania dań z ziemniaków i uwielbienie dla nich w innych częściach Europy. Antoine Beauvilliers - autor książki - zachwalał w niej kuchnię angielską, a jak wiemy Anglicy zajadali się ziemniakami już od dwóch wieków.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!