Jedzenie może być ciekawe

Jedzenie może być ciekawe

Nie każdy lubi jeść. Dla mnie to wprost nie do pomyślenia. Tak się już jednak czasem zdarza. Może być to wynikiem choroby, która powoduje, że czujemy wstręt do jedzenia, a to jest już bardzo niebezpieczne. Mnie jednak anoreksja nie grozi. Dlatego z chęcią zagłębiłem się w świat ciekawostek dotyczących jedzenia i wybrałem te moim zdaniem najciekawsze. Oczywiście jest ich o wiele więcej. W końcu na temat jednego konkretnego produktu dałoby się napisać coś ciekawego. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was do czytania. Dowiedzcie się, z czego została przygotowana pierwsza zupa i jakie nietypowe zastosowanie miał karmel.

  1. Wiele spośród starożytnych kultur uważało jabłko za symbol kobiecości. Znajdowały one podobieństwo między dwoma połówkami rozciętego pionowo jabłka i kobiecymi narządami rozrodczymi. Natomiast jabłko przecięte w poziomie przypominało pentagram, który został uznany za kluczowy w ujawnieniu wiedzy o dobru i złu.
  2. Cebula to po łacinie „duża perła”. Kosz wypełniony cebulą musiał pojawić się na każdym porządnym pogrzebie w starożytnym Egipcie. Ważniejszy był jedynie ten wypełniony chlebem. Cebula składająca się z kolistych warstw symbolizowała wieczność i została odnaleziona w oczach faraona Ramzesa IV, który zmarł w 1160 r. p.n.e.
  3. Całowanie mogło powstać, kiedy pierwsze matki przekazywały ustnie przeżute pokarmy stałe dla swoich niemowląt.
  4. Kto najwcześniej jadł przetworzoną żywność? Z całą pewnością byli to mężczyźni ze wczesnych kultur myśliwskich. Ten, kto zadał śmiertelny cios zwierzynie, był nagradzany posiłkiem, na który składała się zawartość żołądka upolowanego zwierzęcia.
  5. Nadziewamy i pieczemy prosiaka. Pieczeń taka z całą pewnością robi wrażenie. W kulturach arabskich posuwano się do nadziewania znacznie większych zwierząt. Do takich należał wielbłąd. Jest on ciągle serwowany na niektórych weselach. Taka pieczeń została podana królowi Maroka kilkaset lat temu. Wielbłąd jest oczyszczany ze wszystkich wnętrzności, a następnie nadziewa się go całym jagnięciem, dwudziestoma kurczakami, sześćdziesięcioma jajami i ogromną ilością wody.
  6. Połączenie pomiędzy seksem a jedzeniem jest od dawna znane. Uważa się, że niektóre produkty mają moc, która zwiększa poziom seksualności. Dzieje się tak, gdy spożywany coś, co kształtem przypomina ludzkie genitalia. Casanova zjadał dużo ostryg i częstował nimi swoje partnerki, alby pobudzić swój i ich apetyt seksualny.
  7. truskawki, afrodyzjak
  8. W Delphi, duchowym centrum Grecji było potrzebnych wielu kucharzy, którzy organizowali i przygotowywali ofiary przeznaczone dla bogów.
  9. Picie świeżego mleka w epoce klasycznej zostało uznane za niebywały luksus, ponieważ mleko było trudne w przechowywaniu. Zanim wynaleziono lodówkę, ludzie wrzucali do naczyń z mlekiem żywe żaby. Miało to uchronić biały napój przed zepsuciem.
  10. Karmel wynaleźli Arabowie. Nie służył on tylko do celów spożywczych. Karmel traktowano także jako dobry środek do usuwania włosów, czyli depilacji. Używały go kobiety w haremie.
  11. Pierwsza zupa była przygotowana z hipopotama. Datuje się ją na 6000 rok p.n.e.
  12. Fasola jest historycznym symbolem zarodka i wzrostu wśród większości społeczeństw. Starożytni Egipcjanie nazywali miejsce w którym Ka, czyli dusze zmarłych oczekujące na reinkarnację „polem fasoli”.
  13. W Średniowieczu plasterek cytryny nie był podawany do ryby ze względu na walory smakowe. Sądzono, że sok z kwaśnego owocu rozpuści oście, które zostaną przypadkowo połknięte.
  14. Papryczki chilli są tak bardzo ostre, ponieważ zawierają substancję zwaną alkaloid kapsaicyny i cztery inne pokrewne substancje chemiczne. Są one również podstawowym składnikiem gazu pieprzowego używanego w celach samoobrony.
  15. chili
  16. Wojownicy Attyli, wodza Hunów zachowywali świeżość mięsa poprzez umieszczanie go pod siodłami. Wszystkie wstrząsy powodowały, że woda z kawałka mięsa była wyciskana. Ponadto pot konia powodował, że mięso było słone i dodatkowo pozbawiane jeszcze większej ilości wilgoci. Gdy wojownik zatrzymywał się na posiłek miał suszony i solony produkt tuż pod ręką.
  17. Ludzie używali czosnku do odparcia wampirów dużo wcześniej, zanim pojawił się Dracula Brama Stokera. Sugerowano się tym, że wampiry miały mieć zwiększone poczucie zapachu i silny odór czosnku miał ich przytłaczać. Czosnek okazał się skuteczny wobec dwóch innych krwiopijców: komarów i kleszczy.
  18. Chleb stał się głównym symbolem pożywienia. Dzielenie chleba także jest często przytaczane jako gest przepełniony symbolizmem. Słowo „towarzysz” pochodzi od łacińskiego com, „razem” i Panis, „chleb”.
  19. Gotowanie żywności jest jednym z wielkich rewolucyjnych innowacji w historii, ponieważ nie tylko zmieniło to nasz sposób przygotowywania żywności, ale również dlatego, że kuchnia stała się ośrodkiem jedności kulturowej i zorganizowanego społeczeństwa.
  20. Amerykanie zazwyczaj jedzą równowartość 28 świń w ciągu swojego życia.
  21. Prawie 27 milionów Amerykanów jada w restauracji McDonald's codziennie.
  22. hamburger
  23. Hipokrates uważał, że psy były nieco niestrawne, a gotowany szczeniak jest odpowiednim pokarmem dla inwalidów. Galen stwierdził później, że mięso młodego, wykastrowane psa jest najlepsze.
  24. Homary kojarzą się nam z luksusem. Zupełnie inaczej było jeszcze na przełomie XIX i XX wieku. Wtedy to homar był postrzegany jako przysmak przeznaczony dla ubogich. Podawano go np. więźniom. Sytuacja zmieniła się diametralnie za sprawą kolei. To podczas ciągnących się w nieskończoność transkontynentalnych podróży rozpoczęto podawanie pasażerom homara. Traktowano je wtedy jako wyszukane i wykwintne.
  25. Pierwszy przepis, który został spisany, znaleziono w Mezopotamii. Receptura dotyczyła przygotowania piwa.
fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Ludzkie ciało skrywa całą masę ciekawostek. Przekonaj się sam!

Ludzkie ciało skrywa całą masę ciekawostek. Przekonaj się sam!

Pomimo znacznego postępu medycyny, do którego doszło na przestrzeni ostatnich tysięcy lat, ludzki organizm w dalszym ciągu skrywa wiele tajemnic.

Jill Drake - najgłośniejszy człowiek na Ziemi

Jill Drake - najgłośniejszy człowiek na Ziemi

Chociaż wojskowi dowódcy faktycznie są głośni to daleko im do Jill Drake. Wiotka kobieta dzierży do dziś niepobity rekord w najgłośniejszym dźwięku wydanym przez człowieka.

Jadav Payeng – człowiek, który zasadził las

Jadav Payeng – człowiek, który zasadził las

Jadav Payeng zaczął sadzić drzewa 39 lat temu, a teraz mieszka w swoim lesie w Assam. Wszystko zaczęło się pewnego dnia, gdy 16-letni chłopak przechadzał się brzegiem rzeki Brahmaputra.

W Azji nie tylko „trzynastka” jest uważana za pechową. Unika się

W Azji nie tylko „trzynastka” jest uważana za pechową. Unika się także „czwórki”

Przesąd jest żywy głównie we wschodniej części Azji. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim Koreę, Wietnam, Chiny kontynentalne, Japonię oraz Tajwan.

Methuselah – być może ostatni z legendarnych daktylowców na świe

Methuselah – być może ostatni z legendarnych daktylowców na świecie

Owoce stanowiły podstawowe pożywienie mieszkańców Pustyni Judzkiej. Wszystko zmieniło się około roku 1300, kiedy to zbieg katastrof przyczynił się do obumarcia wielu drzew. Z czasem stały się one rzadkością.

Ochłodźcie się piwnymi ciekawostkami

Ochłodźcie się piwnymi ciekawostkami

Polacy są w światowej czołówce spożycia piwa w przeliczeniu na głowę jednego mieszkańca. Szczególnie duże ilości tego trunku wypijamy w upalne dni lata. Piwo nam smakuje, chłodzi nas, wprawia w dobry humor i może być pasją

Śmierć znanych detektywów – Herkules Poirot i Sherlock Holmes

Śmierć znanych detektywów – Herkules Poirot i Sherlock Holmes

Tylko jeden fikcyjny bohater literacki doczekał się nekrologu umieszczonego na pierwszej stronie gazety New York Times. Mowa tu o postaci popularnego detektywa, którego stworzyła słynna Agatha Christie

Owadzie igrzyska – poznajcie największych faworytów

Owadzie igrzyska – poznajcie największych faworytów

Wyobraźcie sobie, że w świecie owadów są organizowane igrzyska olimpijskie, w których rywalizuje się w podobnych dyscyplinach sportu, co podczas imprezy organizowanej przez ludzi dla ludzi. Zwycięzców w niektórych dyscyplinach można byłoby wytypować jeszcze przed startem.

Arbuz – czy wiesz, co jesz

Arbuz – czy wiesz, co jesz?

Arbuza jemy szczególnie dużo podczas trwania lata. Zielony gigant świetnie nadaje się do zaspokojenia pragnienia oraz do ochłodzenia się, gdy na zewnątrz panuje upał. Wystarczy przygotować z niego sorbet lub wykorzystać go w formie zamiennika tradycyjnych kostek lodu

Gin z tonikiem – poznajcie początki słynnego drinka

Gin z tonikiem – poznajcie początki słynnego drinka

Chinina pochodząca z kory drzewa cynamonowego, które rośnie na terenie Ameryki Południowej, była znana jako skuteczny środek w leczeniu malarii już pod koniec XVI wieku

Ciekawostki na upał – dowiedz się więcej o lecie

Ciekawostki na upał – dowiedz się więcej o lecie

Jedni je kochają, drudzy nienawidzą. Lato, bo o nim mowa, ma jednak znacznie więcej zwolenników niż przeciwników. Szczególnie wśród uczniów, którzy w tym czasie mają wakacje.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się