Który z ptaków składa największe jaja? - rekord Guinnessa
O tym, że największe jaja składają strusie, wiedzą nawet dzieci. Dużo większe problemy stwarza odpowiedź na pytanie, który z ptaków składa najmniejsze jajka, ale to już temat na osobny artykuł, który z całą pewnością w przyszłości pojawi się na łamach portalu dla ciekawych świata. Tymczasem bliżej przyjrzymy się temu największemu, które został wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa w 2008 roku.
Przeciętne strusie jajo waży około 1,5 kilograma, z czego około 1 kilogram stanowi białko. Żółtko to około 300 gramów. Pozostałą część stanowi skorupka (10 razy grubsza niż w jajku kurzym), którą nie tak łatwo jest rozbić. Dużo częściej po prostu się ją przewierca.
Największa zanotowana waga strusiego jaja znacznie odbiega od standardu. To rekordowe ważyło ponad 2,5 kilograma, dokładnie 2 589 gramów. Zostało ono złożone przez strusia z gatunku struthio camelus (struś czerwonoskóry) na farmie należącej do Kerstina i Gunnara Sahlinów. Znajduje się ona w miejscowości Borlänge w Szwecji. Rekord zanotowano 17 maja 2008 roku.
Co jakiś czas strusie jaja pojawiają się w hipermarketach na terenie Polski, ale znacznie łatwiej będzie je kupić w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością lub po prostu odwiedzając strusią fermę. Zanim jednak wydacie swoje pieniądze, sprawdźcie, czy jajo jest świeże. Wystarczy nim potrząsnąć. Jeśli wyda bulgoczący odgłos, odpuśćcie sobie taki zakup. Oznacza to bowiem, że nie jest ono pierwszej świeżości.
Co było pierwsze, jajko czy kura? Odpowiedź znajdziecie w Biblii
Odpowiedzi można szukać w Piśmie Świętym i to już na samym jego początku. Sporna kwestia jest tam wyjaśniona wprost i nie pozostawia pola do interpretacji.Przed zakupem upewnijcie się także, że zdołacie je zjeść. Nikt nie lubi przecież marnowania żywności. Strusie jajo warto będzie przyrządzić na rodzinne śniadanie. Najlepiej, żeby przyszło sporo gości. To przeciętne zawiera w sobie bowiem około 25 tych kurzych. Większość osób zdecyduje się na zrobienie z niego jajecznicy, ale jeśli wolicie je ugotować, informujemy, że „na miękko” będzie gotowe po 45 minut. Jeśli preferujecie jajko „na twardo”, należy je gotować 2 godziny.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!