Dowiedz się więcej na temat wegetarianizmu i weganizmu
Zanim przejdziemy do ciekawostek opowiemy Wam o podstawowej różnicy między jednym a drugim. Ogólnie można uznać, że wegetarianie świadomie rezygnują ze spożywania mięsa. Produktów na jego bazie także. Weganie natomiast są bardziej radykalni i wyrzucają ze swojej diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc np. jajka czy nabiał. Skoro znacie już podstawową różnicę, możemy przejść do ciekawych faktów na temat obu postaw żywieniowych.
- Badania w jasny sposób potwierdzają, że dieta roślinna zwiększa metabolizm ludzkiego ciała, a co za tym idzie organizm spala wtedy kalorie szybciej, nawet do 16 procent niż przy diecie, w której występuje mięso. Dzieje się tak przez co najmniej 3 pierwsze godziny od spożycia posiłku.
- Liczni naukowcy twierdzą, że choć ludzki organizm jest zdolny do trawienia mięsa, to nasze ciała są przede wszystkim przystosowane w kierunku roślinożerności. Wskazują oni na układ i budowę naszych zębów. Zęby trzonowe są podobne do tych, które posiadają gatunki żywiące się wyłącznie roślinami. Są one płaskie i tępe, co sprzyja mieleniu, siekaniu żywności, a nie jej rozdzieraniu.
- Wegetarianizm ma korzenie w starożytnych Indiach. Stan obecny pokazuje, że wśród wszystkich wegetarian świata to właśnie hindusi stanowią aż 70% tego środowiska.
- Pierwsze Towarzystwo Wegetarian zostało założone w Anglii w 1847 roku. Ich celem była edukacja i przekonywanie mieszkańców, że można być zdrowym, nawet bez spożywania mięsa.
- Niektórzy naukowcy są przekonani, że dieta wegetariańska to przyszłość, jaka czeka całą ludzkość. Jako argument przytaczają to, że dieta wegetariańska może wyżywić znacznie więcej ludzi niż dieta oparta na mięsie. Liczby nie kłamią. Na jednym akrze ziemi może być uprawiane 8 ton ziemniaków. Dla porównania – na takim samym obszarze da się wyprodukować tylko 66 kilogramów wołowiny.
- Istnieje kilka rodzajów wegetarian. Jednym z najsurowszym typów są wspomniani w tytule i wstępie weganie. Unikają oni nie tylko mięsa, ale także wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Społeczność wegańska miała duży problem z klasyfikacją miodu. Czy jest on odpowiedni w diecie wegan? Jak Wy myślicie? Prosimy o odpowiedzi w komentarzach.
- Innym typem wegetarianizmu jest dieta frutariańska. Uważaliście, że weganizm jest radykalny? To posłuchajcie o niej. Człowiek taki spożywa tylko owoce, orzechy, nasiona itp. Warunkiem koniecznym jest to, aby były możliwe do zebrania bez „zabijania” roślin.
- Do produkcji jednego kilograma pszenicy potrzebne jest dokładnie 240 litrów wody. Aby powstał kilogram mięsa potrzeba już około 9 500 litrów wody. Wielu wegetarian twierdzi, że ludzie rezygnujący z mięsa zmniejszają nacisk, jaki wywoływany jest na środowisko przez tych, którzy spożywają na co dzień mięso lub produkty na jego bazie.
- Naukowcy z Wielkiej Brytami wybadali, że poziom inteligencji dziecka określany na podstawie testów IQ pomaga przewidzieć, czy młody człowiek w przyszłości przejdzie na wegetarianizm. Im wyższe IQ dziecka, tym istnieje większa szansa, że tak się właśnie stanie.
- Badania pokazują, że jeśli człowiek unika czerwonego mięsa, poprawia się jego zapach ciała. W ten sposób mężczyzna będzie bardziej przyciągać kobiety, bo mowa właśnie o tego typu zapachu.
- Znani wegetarianie to Leonardo da Vinci, Henry Ford, Brad Pitt, Albert Einstein, Ozzy Osborne i Hitler. Choć w przypadku tego ostatniego zdania są podzielone.
- Wielu wegetarian unika mięsa wyrażając w ten sposób swój etyczny sprzeciw wobec okrucieństwa jakiego doświadczają zwierzęta. Wielu ludzi rezygnuje z mięsa po wizycie w rzeźni. Urządzenia do ogłuszania świni nie zawsze są skuteczne. Co w takim wypadku? Są one często wysyłane do zbiornika, w którym zmiękcza się skóry martwych już świń. Nie zapominajmy jednak, że te są ciągle żywe i świadome.
- Są tacy mięsożercy, którzy zastanawiają się, jak wegetarianie radzą sobie bez białka w swojej diecie. Przecież to właśnie mięso jest bogatym jego źródłem. To prawda, ale okazuje się, że wegetarianie mają tylko nieznacznie niższe spożycia białka w porównaniu do zjadaczy mięsa. Różne badania przeprowadzane na całym świecie utwierdzają w przekonaniu, że źródła roślinne pozwalają zapewnić wystarczająco dużo białka w wegetariańskiej diecie.
- Owowegetarianizm to odmiana wegetarianizmu pozwalająca na spożycie jaj. Owowegetarianie nie spożywają mięsa, ryb i przetworów mlecznych. Owo to z łaciny jajko. Idąc dalej tym tropem – laktowegetarianie włączają do swojej diety mleko i jego przetwory. Lakto to z łaciny właśnie mleko. Laktoowowegetarianizm, jak łatwo już teraz się domyśleć pozwala na konsumpcje zarówno jaj, jak i mleka oraz jego przetworów.
- Jak na ironię, oryginalny aktor grający Ronalda McDonalda (klauna, który jest główną maskotką sieci restauracji z szybkim jedzeniem) Jeff Juliano jest wegetarianinem. Ciekawe co go w takim razie skusiło do zagrania w reklamówkach...
- Liczba zwierząt zabijanych dla mięsa, co godzinę w samych tylko Stanach Zjednoczonych USA wynosi 500 tysięcy. Tak, to nie pomyłka, pół miliona sztuk.
- Są takie witaminy, które występują tylko i wyłącznie w mięsie. Zalicza się do nich witamina B12. Z oczywistych powodów wegetarianie cierpią na jej niedobór. W związku z tym ich kości są osłabione.
- Jedzenie, a w szczególności spożywanie mięsa było jednym z największych wątpliwości dotyczących historii Chrześcijaństwa. Wielu teologów uważa, że to właśnie dieta wegetariańska jest najbliższa tej religii ze względu na wartości takie jak miłosierdzie i współczucie.
- Jednym z pierwszych znanych wegetarian był grecki filozof Pitagoras, który żył pod koniec VI wieku p.n.e. W rzeczywistości termin „dieta pitagorejska” był powszechnie stosowany na nazwanie diety na bazie roślin, aż do XIX wieku. To wtedy powstał termin „wegetariańska”.
- Benjamin Franklin był jednym z pierwszych amerykańskich wegetarianów (choć później ponownie został zjadaczem mięsa). Wprowadził on tofu do Ameryki w 1770 roku.
źródło: pixabay.com
źródło: pixabay.com
Źródła błonnika
Wspomaga pracę przewodu pokarmowego, powoduje, że pojawia się uczucie sytości, zwiększa wydalanie tłuszczu oraz zmniejsza stężenie „złego cholesterolu” we krwi. To zaledwie kilka z właściwości błonnika. W jakich produktach go szukać?źródło: pixabay.com
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!