Źródła błonnika

Źródła błonnika

Wspomaga pracę przewodu pokarmowego, powoduje, że pojawia się uczucie sytości, zwiększa wydalanie tłuszczu oraz zmniejsza stężenie „złego cholesterolu” we krwi. To zaledwie kilka z właściwości błonnika. Substancji, która należy do węglowodanów złożonych. Warto zainteresować się zwiększeniem jego spożycia w naszej diecie. Pozwoli to w zdrowy sposób zgubić zbędne kilogramy. W jakich produktach go szukać?

Niewiele jest go w produktach wysoko przetworzonych, a takie przede wszystkim możemy znaleźć na półkach sklepów. Najbogatszym i głównym źródłem błonnika są rośliny. Poszczególne owoce i warzywa mają zawartość błonnika na różnym poziomie. Mało tego, zdarza się, że jedna roślina ma w niektórych jej częściach go więcej niż w pozostałych. To nie wszystko. Taka np. śliwka jest źródłem obu rodzajów błonnika. W jej miąższu znajduje się ten rozpuszczalny, a skórka jest skarbnicą błonnika nierozpuszczalnego.

Dwa rodzaje błonnika

Ten pierwszy nie jest trawiony ani wchłaniany przez ludzki organizm. Wędruje on przez nasz układ pokarmowy w niezmiennej formie. Główną korzyścią, jest fakt, że przyśpiesza on pracę naszych jelit. Drugi z rodzajów, czyli błonnik rozpuszczalny zmienia się pod wpływem wody w coś na kształt i konsystencję galaretki. Sprawia to, że szybciej osiągamy uczucie sytości. Dzięki temu skończymy z przekąskami między posiłkami.

Niech nie zdziwi Was to, że możecie znaleźć w Internecie tabelki z rozpisanymi źródłami błonnika, które będą się od siebie znacznie różnić. Jest to wynikiem tego, że istnieje wiele punktów widzenia na temat sposobów oznaczania zawartości tytułowej substancji w produktach spożywczych. Jeszcze gorzej jest w przypadku tabel, które rozróżniają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Zdarzają się przykłady produktów, które śmiało mogą być zaliczone do jednej lub drugiej kategorii. Chociażby wspomniana już śliwka. Powoduje to zamieszanie. Ze względu na swoje właściwości niektóre substancje są przypisywane do jednego lub drugiego rodzaju.

Rośliny

Okazuje się, że najwięcej błonnika mają roślinny strączkowe. Szczególnie biała fasola. Należy tu także wymienić soję, która ma taką samą zawartość błonnika jak fasola. Niedaleko za nimi na liście najbogatszych źródeł błonnika jest groch. Na kolejnym miejscu, ale już z blisko dwukrotnie mniejszą zawartością błonnika jest soczewica. Dopiero na piątym miejscu pojawia się pierwszy owoc. Jest nim czarna porzeczka, a tuż za nią plasuje się ta czerwona. Znów wracamy do warzyw. Na siódmym miejscu znaleźć możemy chrzan. Smaczne maliny są tuż za nim. Dwa ostatnie miejsca w pierwszej dziesiątce przypadły białym porzeczkom oraz zielonemu groszkowi. Rozbieżność w zawartości jest spora. W 100 gramach białej fasoli znajdziemy około 16 gramów błonnika, podczas gdy w zielonym groszku już tylko 6 gramów. Dalej jest już tylko mniej. Wbrew pozorom soki owocowe nie są bogatym źródłem cennej substancji. W 100 gramach jest jej od 0,1 do 2 gramów.

Fasola

źródło: fasolex.pl

Produkty zbożowe

Warto pamiętać, że owoce i warzywa to niejedyne źródła błonnika. Zapewne zdarzyło Wam się usłyszeć, że jest go dużo w produktach zbożowych. Jeśli zamierzacie uzupełnić poziom błonnika, polecamy spożywanie zbożowych otrębów, kasz, płatków zbożowych, ale tylko tych naturalnych, razowego oraz żytniego pieczywa. Dobrym wyborem na śniadanie dla osoby będącej na błonnikowej diecie będzie musli. Dodatek do płatków w postaci owoców bogatych w ten składnik zrobi z naszego posiłku błonnikową bombę. Niestety popularne w naszym kraju śniadanie, czyli sadzone lub ugotowane jaja nie dostarczą nam błonnika. Podobnie jak mięso, ryby, mleko i alkohol.

Musli

źródło: katsuumi.pl

Kawa zbożowa

Kolejnym łatwym sposobem na zwiększenie poziomu błonnika jest picie kawy. Posiadając wiedzę z poprzedniego akapitu, domyślacie się pewnie, że mamy na myśli tą zbożową. Już „podstawowa” wersja zbożówki jest źródłem błonnika. Nie ma go jednak wiele. Co innego, jeśli zaczniemy pić kawę zbożową Inka z błonnikiem. Dopiero dodatek inuliny, czyli substancji zawartej m.in. w cykorii powoduje, że poziom błonnika w kawie znacząco wzrasta, by osiągnąć aż 43% (8% z Inki plus 35% z inuliny) w produkcie końcowym. Inulina to bogate źródło rozpuszczalnego błonnika.

Kawa zbożowa

źródło: pixabay.com

Przedawkowanie

Jagody - właściwości lecznicze

Jagody - lek w małych, ciemnofioletowych kuleczkach

Czy jest ktoś, kto nie lubi bułeczek drożdżowych z jagodami? Oprócz walorów smakowych mają do zaoferowania dużo więcej. Czarna jagoda to samo zdrowie! Ma liczne właściwości lecznicze.

Czy z błonnikiem można przesadzić? Przedawkować go? To bardzo ważne pytania w temacie poświęconym jego najbogatszym źródłom. Okazuje się, że tak. Doskonale sprawdza się tu powiedzenie: „co za dużo to nie zdrowo”. Nadmiar błonnika wpływa niekorzystnie na działanie niektórych tabletek, które przyjmujemy. Jest tak np. w przypadku tych antykoncepcyjnych. Skutki przedawkowania błonnika mogą być bardzo nieprzyjemne. Są to wzdęcia, ostre bóle brzucha, a także biegunki, które występują naprzemiennie z zaparciami. Przekroczenie zalecanego przez dietetyków dziennego spożycia, czyli maksymalnie 40 gramów, może wiązać się z zahamowaniem przyswajania magnezu, cynku, żelaza i wapnia, a więc niezwykle cennych składników.

Przygotowując sobie posiłki bogate w błonnik, pamiętajmy, że należy popijać je wodą. To pomoże nam w wyciągnięciu z błonnika tego, co w nim najlepsze. Pilnujmy też, by nie przekraczać dziennej dawki. To z całą pewnością pozwoli nam odchudzić się w zdrowy sposób i nie napotkamy po drodze żadnych skutków ubocznych.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Rehabilitacja domowa po endoprotezie stawu barkowego

Rehabilitacja domowa po endoprotezie stawu barkowego

Kiedy inne metody leczenia zawodzą po wykonanej operacji pacjent wymaga regularnej rehabilitacji domowej.

Poznaj najczęstsze i najbardziej niepokojące objawy choroby POCh

Poznaj najczęstsze i najbardziej niepokojące objawy choroby POChP

Jakie są objawy choroby POChP? Kto najczęściej choruje i dlaczego? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Nowoczesne metody usuwania blizn w gabinecie kosmetycznym

Nowoczesne metody usuwania blizn w gabinecie kosmetycznym: przegląd technik

Blizny nie muszą być problemem natury zdrowotnej, ale przede wszystkim stanowią powód do licznych kompleksów.

Na czym polegają badania kliniczne?

Na czym polegają badania kliniczne?

Badania kliniczne prowadzone są w celu odkrycia lub potwierdzenia klinicznych/ farmakologicznych skutków działania konkretnego leku albo terapii.

Jak należy dbać o męską skórę twarzy?

Jak należy dbać o męską skórę twarzy?

Męska skóra twarzy wymaga nie mniejszej uwagi w pielęgnacji od skóry kobiecej.

Jakie preparaty stosować na łuszczycę paznokci?

Jakie preparaty stosować na łuszczycę paznokci?

Na łuszczycę paznokci w Polsce, cierpi nawet około miliona osób. Jest to więc choroba na tyle powszechna, że zapotrzebowanie na leki i preparaty jest spore.

Lakiery hybrydowe idealne dla Twoich paznokci

Lakiery hybrydowe idealne dla Twoich paznokci

Dla większości kobiet stylizacja paznokci to przede wszystkim manicure hybrydowy. Nic dziwnego, ponieważ ten sposób wykonywania paznokci cieszy się ogromną popularnością.

Jak można leczyć grzybicę organizmu?

Jak można leczyć grzybicę organizmu?

Grzybica ogólnoustrojowa jest podstępną chorobą i wiąże się z wieloma konsekwencjami zdrowotnymi mogącymi obniżyć jakość życia.

Skuteczny sposób na leczenie astygmatyzmu

Skuteczny sposób na leczenie astygmatyzmu

Wady wzroku generalnie wynikają z nieprawidłowych proporcji budowy oka.

Zdrowa dieta dla dzieci: co powinna zawierać i dlaczego jest waż

Zdrowa dieta dla dzieci: co powinna zawierać i dlaczego jest ważna

Wszyscy rodzice chcą, aby ich dzieci były zdrowe, a dużą częścią tego jest upewnienie się, że mają zrównoważoną dietę.

Jak wzmacniać układ immunologiczny u przedszkolaka?

Jak wzmacniać układ immunologiczny u przedszkolaka?

Młodzi rodzice nierzadko załamują ręce, gdy ich maluch po raz drugi w tym miesiącu wraca z placówki z podwyższoną temperaturą i katarem.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się