Jagody - właściwości lecznicze

Jagody - lek w małych, ciemnofioletowych kuleczkach

Czy jest ktoś, kto nie lubi bułeczek drożdżowych z jagodami? A co powiecie o pierogach nadziewanych tymi owocami? Bywają także dodatkiem do gofrów, ciast i deserów. Przygotować z nich można również zupy, kompoty i soki. Jemy je także w surowej postaci. Oprócz walorów smakowych mają do zaoferowania dużo więcej. Czarna jagoda to samo zdrowie, bowiem ma liczne właściwości lecznicze!

Już od dawna są używane jako skuteczny środek na zatrzymanie biegunki. Picie soku lub naparu z tych suszonych darów lasu dostarcza naszemu organizmowi dużą dawkę garbników. Substancje te są nazywane także taninami i naturalnie występują w roślinach. Jagody stanowią ich bogate źródło, co sprzyja w uszczelnianiu błony śluzowej żołądka i spowalnianiu ruchów jelit.

Owoce te działają również w drugą stronę, czyli pomagają przy problemach z zaparciami. Świeże, to magazyn pełen rozpuszczalnego błonnika, a ten jak wiadomo - wspomaga pracę jelit i reguluje proces wypróżniania. Jest także środkiem zapobiegawczym występowaniu przewlekłych zaparć. Błonnik, zawarty w czernicy (kolejne określenie jagód), przyczynia się także do pobudzania trawienia.

Leśne owoce stanowią skarbnicę witaminy C. Już cztery garście czarnych borówek pokrywają dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Ta jest zaś niezbędna do uszczelniania i wzmacniania naczyń układu krwionośnego. Dba również o nasze żyły i tętnice w inny sposób - ogranicza utlenianie cholesterolu, a co za tym idzie, chroni nas przed miażdżycą. Udowodniono, że kwas askorbinowy obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko udaru o 40%. Pamiętajmy tylko o tym, żeby jeść jagody na surowo - tylko wtedy będą bogatym źródłem witaminy C!

Chcecie lepiej widzieć w ciemności?

Jedzenie czarnych borówek ma wpływ i na to. Poprawia wzrok, a nawet zapobiega jego pogorszeniu w przypadku tak poważnych chorób, jak jaskra. Antocyjany, czyli naturalny barwnik jagód, przyczyniają się do poprawy widzenia po zmroku. To nie żart! Uważa się również, że pełnią w organizmie funkcje ochronne.

Nadmiar rodników w ludzkim ciele jest bardzo niebezpieczny. Przyśpiesza procesy starzenia się naszych tkanek, powoduje miażdżycę, a nawet nowotwory. Pamiętajmy, że krążą one stale po naszym organizmie i nie chodzi o to, aby się ich pozbywać. Wszystko, co musimy zrobić, to zachować równowagę między rodnikami, a antyoksydantami zwanymi inaczej przeciwutleniaczami. Źródłem tych drugich jest czernica. Obecne w jagodach antycyjanozydy chronią komórki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników. Poza tym zwiększają elastyczność żył, co może uchronić nas przed zatorem, który może spowodować naszą śmierć!

Myrtylina, zawarta w owocach, wraz z żelazem występującym w organizmie produkuje czerwone ciałka krwi. Oznacza to, że czarna borówka skutecznie pomaga w walce z anemią, której przyczyną jest właśnie niedostateczna ilość erytrocytów (czerwonych krwinek) i zbyt niski poziom hemoglobiny. Jeśli zauważymy u nas objawy przypominające zwykłe przemęczenie, nie zawsze musi wynikać to z przepracowania lub stresującego trybu życia. Warto się przebadać pod kątem anemii. Ta, często bagatelizowana choroba, nieleczona może stanowić niebezpieczeństwo dla mózgu lub serca.

Co z diabetykami?

Czy picie herbaty z cytryną powoduje Alzheimera

Czy picie herbaty z cytryną powoduje Alzheimera?

Niektórzy mówią o tej popularnej i niezwykle smacznej kombinacji „mikstura na Alzheimera”. Czy mają rację? Czy rozgrzewające „lekarstwo” na przeziębienie jest tak naprawdę powolną trucizną dla organizmu? Postaramy się rozwiać wątpliwości i postawić jasne odpowiedzi na pytania.

Również i diabetycy znajdą dla siebie właściwości jagód, które poprawią ich samopoczucie. Osoby zmagające się z cywilizacyjną chorobą - cukrzycą - powinny spożywać produkty bogate w błonnik, a jak już wiemy - czarne borówki są jego źródłem, jednocześnie mając niską zawartość kalorii. Ten warunek również jest spełniony w przypadku tych owoców. To jednak nie koniec dobrych wiadomości dla diabetyków. Jagody zawierają w sobie sporą ilość glukonin, chromu i wakcyniny. Substancje te są pomocne w regulowaniu poziomu cukru we krwi, a ostatnia z nich bywa nazywana „insuliną z roślin”.

Wszystko, co należy zrobić, aby nam nie zaszkodziły, to dokładne ich umycie przed zjedzeniem lub przetworzeniem. Jeśli po zjedzeniu jagód, posiłków, bądź deserów z ich dodatkiem zauważymy u siebie opuchnięte powieki, wargi lub pojawi się swędząca wysypka - oznacza to, że wystąpiła reakcja alergiczna i jesteśmy uczuleni na te owoce.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Skąd bierze się kamień nazębny i jak go usuwać?

Skąd bierze się kamień nazębny i jak go usuwać?

Jak dochodzi do powstawania kamienia nazębnego? W jaki sposób można go skutecznie usunąć?

Kim jest lekarz psychiatra? Zobacz, czym się zajmuje i kiedy moż

Kim jest lekarz psychiatra? Zobacz, czym się zajmuje i kiedy może pomóc

Czym dokładnie zajmuje się lekarz psychiatra? W jakich przypadkach warto umówić się z nim na konsultację?

Komora hiperbaryczna – co to takiego?

Komora hiperbaryczna – co to takiego?

Terapia tlenem to znana od lat metoda leczenia wielu schorzeń, znajdująca szerokie zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej, zarówno jako leczenie samodzielne, jak i wspomagające.

Zaćma - przyczyny, objawy, profilaktyka. Informacje o zabiegu.

Zaćma - przyczyny, objawy, profilaktyka. Informacje o zabiegu.

Statystyki dotyczące występowania zaćmy są zatrważające — uważa się, że schorzenie to dotyczy ok. 60% społeczeństwa, które ukończyło 60. rok życia.

Jakie są objawy choroby Hashimoto?

Jakie są objawy choroby Hashimoto?

Zdecydowanie częściej występuje wśród kobiet niż u mężczyzn. Na początku trudno ją zdiagnozować, gdyż często przebiega bezobjawowo.

Jakie objawy powinny skłonić do wykonania testu na HIV?

Jakie objawy powinny skłonić do wykonania testu na HIV?

W dzisiejszych czasach zakażenie wirusem HIV to już nie wyrok śmierci.

Choroba syropu klonowego - dziecko pijące z butelki mleko.

Choroba syropu klonowego: jak się objawia i jak się ją leczy?

Choroba syropu klonowego to mające podłoże genetyczne zaburzenie metabolizmu kilku aminokwasów: leucyny, izoleucyny oaz waliny.

Krzywa przegroda nosowa, jej przyczyny i objawy

Krzywa przegroda nosowa, jej przyczyny i objawy

Skrzywiona przegroda nosowa może stanowić wadę wrodzoną lub nabytą. Warto wiedzieć, że często stanowi ona przyczynę wielu uciążliwych schorzeń, które mogą stanowić realne zagrożenie dla zdrowia.

Wkładki ortopedyczne – zdrowie i wygoda

Wkładki ortopedyczne – zdrowie i wygoda

Podologia to dynamicznie rozwijająca się dziedzina.

Na czym polega terapia manualna kręgosłupa?

Na czym polega terapia manualna kręgosłupa?

Kręgosłup to skomplikowany, a przy tym zawodny mechanizm, który łatwo uszkodzić.

Czy astygmatyzm jest niebezpieczny?

Czy astygmatyzm jest niebezpieczny?

To trzecia co do częstotliwości występowania wada wzroku po krótkowzroczności i dalekowzroczności.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się