Jagody - lek w małych, ciemnofioletowych kuleczkach
Czy jest ktoś, kto nie lubi bułeczek drożdżowych z jagodami? A co powiecie o pierogach nadziewanych tymi owocami? Bywają także dodatkiem do gofrów, ciast i deserów. Przygotować z nich można również zupy, kompoty i soki. Jemy je także w surowej postaci. Oprócz walorów smakowych mają do zaoferowania dużo więcej. Czarna jagoda to samo zdrowie, bowiem ma liczne właściwości lecznicze!
Już od dawna są używane jako skuteczny środek na zatrzymanie biegunki. Picie soku lub naparu z tych suszonych darów lasu dostarcza naszemu organizmowi dużą dawkę garbników. Substancje te są nazywane także taninami i naturalnie występują w roślinach. Jagody stanowią ich bogate źródło, co sprzyja w uszczelnianiu błony śluzowej żołądka i spowalnianiu ruchów jelit.
Owoce te działają również w drugą stronę, czyli pomagają przy problemach z zaparciami. Świeże, to magazyn pełen rozpuszczalnego błonnika, a ten jak wiadomo - wspomaga pracę jelit i reguluje proces wypróżniania. Jest także środkiem zapobiegawczym występowaniu przewlekłych zaparć. Błonnik, zawarty w czernicy (kolejne określenie jagód), przyczynia się także do pobudzania trawienia.
Leśne owoce stanowią skarbnicę witaminy C. Już cztery garście czarnych borówek pokrywają dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Ta jest zaś niezbędna do uszczelniania i wzmacniania naczyń układu krwionośnego. Dba również o nasze żyły i tętnice w inny sposób - ogranicza utlenianie cholesterolu, a co za tym idzie, chroni nas przed miażdżycą. Udowodniono, że kwas askorbinowy obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko udaru o 40%. Pamiętajmy tylko o tym, żeby jeść jagody na surowo - tylko wtedy będą bogatym źródłem witaminy C!
Chcecie lepiej widzieć w ciemności?
Jedzenie czarnych borówek ma wpływ i na to. Poprawia wzrok, a nawet zapobiega jego pogorszeniu w przypadku tak poważnych chorób, jak jaskra. Antocyjany, czyli naturalny barwnik jagód, przyczyniają się do poprawy widzenia po zmroku. To nie żart! Uważa się również, że pełnią w organizmie funkcje ochronne.
Nadmiar rodników w ludzkim ciele jest bardzo niebezpieczny. Przyśpiesza procesy starzenia się naszych tkanek, powoduje miażdżycę, a nawet nowotwory. Pamiętajmy, że krążą one stale po naszym organizmie i nie chodzi o to, aby się ich pozbywać. Wszystko, co musimy zrobić, to zachować równowagę między rodnikami, a antyoksydantami zwanymi inaczej przeciwutleniaczami. Źródłem tych drugich jest czernica. Obecne w jagodach antycyjanozydy chronią komórki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników. Poza tym zwiększają elastyczność żył, co może uchronić nas przed zatorem, który może spowodować naszą śmierć!
Myrtylina, zawarta w owocach, wraz z żelazem występującym w organizmie produkuje czerwone ciałka krwi. Oznacza to, że czarna borówka skutecznie pomaga w walce z anemią, której przyczyną jest właśnie niedostateczna ilość erytrocytów (czerwonych krwinek) i zbyt niski poziom hemoglobiny. Jeśli zauważymy u nas objawy przypominające zwykłe przemęczenie, nie zawsze musi wynikać to z przepracowania lub stresującego trybu życia. Warto się przebadać pod kątem anemii. Ta, często bagatelizowana choroba, nieleczona może stanowić niebezpieczeństwo dla mózgu lub serca.
Co z diabetykami?
Czy picie herbaty z cytryną powoduje Alzheimera?
Niektórzy mówią o tej popularnej i niezwykle smacznej kombinacji „mikstura na Alzheimera”. Czy mają rację? Czy rozgrzewające „lekarstwo” na przeziębienie jest tak naprawdę powolną trucizną dla organizmu? Postaramy się rozwiać wątpliwości i postawić jasne odpowiedzi na pytania.Również i diabetycy znajdą dla siebie właściwości jagód, które poprawią ich samopoczucie. Osoby zmagające się z cywilizacyjną chorobą - cukrzycą - powinny spożywać produkty bogate w błonnik, a jak już wiemy - czarne borówki są jego źródłem, jednocześnie mając niską zawartość kalorii. Ten warunek również jest spełniony w przypadku tych owoców. To jednak nie koniec dobrych wiadomości dla diabetyków. Jagody zawierają w sobie sporą ilość glukonin, chromu i wakcyniny. Substancje te są pomocne w regulowaniu poziomu cukru we krwi, a ostatnia z nich bywa nazywana „insuliną z roślin”.
Wszystko, co należy zrobić, aby nam nie zaszkodziły, to dokładne ich umycie przed zjedzeniem lub przetworzeniem. Jeśli po zjedzeniu jagód, posiłków, bądź deserów z ich dodatkiem zauważymy u siebie opuchnięte powieki, wargi lub pojawi się swędząca wysypka - oznacza to, że wystąpiła reakcja alergiczna i jesteśmy uczuleni na te owoce.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!