Czy picie herbaty z cytryną powoduje Alzheimera?
Niektórzy mówią o tej popularnej i niezwykle smacznej kombinacji „mikstura na Alzheimera”. Czy mają rację? Czy rozgrzewające „lekarstwo” na przeziębienie jest tak naprawdę powolną trucizną dla organizmu? Postaramy się rozwiać wątpliwości i postawić jasne odpowiedzi na pytania.
Herbata czarna, pita przez nas na co dzień zawiera glin, czyli aluminium. Czerpie go z gleby, na której rośnie. Im herbata się lepiej „czuje” na danym podłożu, tym więcej glinu przyswaja. Starszy liść zawiera w sobie większe ilości aluminium, jak i innych składników. To, znajdujące się w herbacianych liściach, jest nierozpuszczalne w wodzie. Gdy parzymy herbatę, pozostaje on w liściach i przenika do naparu tylko w śladowych, nieszkodliwych ilościach! Do tego etapu nie mamy się czego obawiać. W tytule jest jednak mowa o dodatku cytryny. I tu pojawia się problem.

Letni upał? Są na to sposoby!
Nadciąga do nas fala upałów. Termometry w najbliższy weekend mają pokazywać nawet 40°C! Takie temperatury potrafią zagrażać naszemu zdrowiu, a nawet życiu! Jak przetrwać taki skwar? Jak się ochłodzić i przynieść sobie ulgę?W momencie gdy połączymy fusy z kwasem cytrynowym (nie ważne, czy dodamy sam sok, czy wkroimy plasterek), zaczyna on łączyć aluminium. Wyciąga go z liści i powstaje związek chemiczny o nazwie cytrynian glinu. Jest on zarówno rozpuszczalny w wodzie jak i łatwo przyswajalny przez nasz organizm. Odkłada się w mózgu i po wielu latach powoduje chorobę Alzheimera. Czy jest sposób, aby się tego wystrzec i jednocześnie nie rezygnować z kwaśnego dodatku w gorącym kubku herbaty? Tak, wystarczy unikać kontaktu liści herbaty z cytryną! Dodajmy ją po skończonym parzeniu do samego naparu - bez fusów. Dotyczy to również torebek! Wyjmijmy ją przed wkrojeniem, bądź wyciśnięciem kwaśnego owocu.
Temperatura naparu nie ma tu żadnego znaczenia, choć jeśli oprócz samego smaku zależny nam na tym, aby cytryna oddała jak najwięcej witaminy C, poczekajmy, aż napar nieco ostygnie. Witamina C jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, dlatego potraktowanie jej wrzątkiem spowoduje znaczne straty.
latika - niedziela, 20 września 2015, godz. 18:33
NIestety do mojej babci to nie przemawia, dalej pije z cytryna.
love - czwartek, 1 października 2015, godz. 07:39
Dobrze wiedzieć
olsztynianka - środa, 24 lutego 2016, godz. 21:09
heardzo cenna informacja.Na pewno wielu amatorow czarnej herbaty siegnie po nią odważnie.
POLA - piątek, 11 października 2019, godz. 20:03
Ja też powiedziałam to mojej babci ale zdążyła o tym zapomnieć;))